Pregled - šport, 18. 10. (torek)

Ljubljana, 18. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 18. oktobra.

LJUBLJANA - Zveza za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimpijski komite je krovna slovenska organizacija za šport invalidov. Letos praznuje 60 let delovanja, na slavnostnem dogodku na Brdu pri Kranju pa so danes obudili nekatere pomembne zgodovinske trenutke in se zahvalili številnim, ki že dolga desetletja skrbijo za razvoj športa invalidov. Današnja prireditev na Brdu je bila preplet pregleda zgodovine in delovanja zveze ter obujanja spominov. S predstavitvenimi filmi so prireditelji spomnili na bogato zgodovino športa invalidov v Sloveniji.

LJUBLJANA - Drugi dan obeleževanja obletnice ustanovitve Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) v Ljubljani so bile tudi volitve v komisijo športnikov OKS (KŠO), ob koncu pa je bilo tudi srečanje udeležencev olimpijskih iger. V KŠO so bili izvoljeni nekdanja judoistka Raša Sraka Vukovič kot predstavnica poletnih športov, kot predstavnik zimskih hokejist Marcel Rodman, predstavnik paraolimpijskih športov je Dejan Fabčič, neolimpijskih pa Ana Umer. Raša Sraka Vukovič, ki je predsednica, je napovedala, da bodo v skladu s pravili v članstvo KŠO imenovali še nekdanjega slovenskega rokometnega reprezentanta, zdaj pa direktorja rokometašev velenjskega Gorenja Davida Miklavčiča, ki je bil zelo aktiven doslej, ter atleta Kristjana Čeha, oba pa mora potrditi še izvršni odbor OKS. Nekdanji telovadec Miroslav Cerar, s 30 medaljami na velikih tekmovanjih najboljši slovenski športnik, je postal častni predsednik Kluba slovenskih olimpijcev (KSO), ki ga je doslej vodil.

LJUBLJANA - Direktorat za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je danes na Olimpijski komite Slovenije in državni strokovni svet poslal dopolnitev letnega programa športa, po katerem se sofinancira šport iz državnega proračuna. Za letos bo na voljo več sredstev, skoraj 33 milijonov evrov. Skupno se bo na voljo 32,765 milijona evrov, od tega 24,3 milijona za programske in razvojne naloge in 8,455 milijona za športno infrastrukturo. Dodatni denar bo namenjen predvsem za velika tekmovanja pri nas.

LJUBLJANA - Na dvodnevnem kongresu Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) v počastitev obletnice ustanovitve samostojnega olimpijskega gibanja leta 1991 so izpostavili pomen izobraževanja tako za trenerje in druge strokovne delavce, s katerim dosegajo vrhunskost športnikov in športnic, kot za slednje, da imajo na voljo tudi pot za druge kariero po tekmovalni. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec, ki se mu mandat na čelu prvega moža OKS konec leta končuje, je v uvodu drugega dne dogodkov OKS v Ljubljani izpostavil dve pomembni vsebini slovenskega športa, šport za vse in vrhunski šport. Dogodek, ki vsebuje oba elementa, bo v nedeljo, ko bo v slovenski prestolnici ljubljanski maraton, ki bo potekal sočasno z volitvami predsednika države. Izpostavil je izjemne uspehe slovenskih športnikov na mednarodnih tekmovanjih.

KAIRO - Slovenski strelec Rajmond Debevec je na svetovnem prvenstvu na 10, 25, 50 in 300 metrov v Kairu osvojil 48. mesto v disciplini malokalibrska puška leže 50 metrov. Nosilec bronastega odličja iz Londona 2012 v tej nekdanji olimpijski disciplini je na današnji preizkušnji zadel 618,2 kroga. Poleg 59-letnega Ljubljančana je v egiptovski prestolnici nastopil tudi deset let mlajši Robert Markoja, Prekmurec je s 612,8 kroga tekmo končal na 75. mestu.

LJUBLJANA - Košarkarji Valencie so zabeležili prvo zmago v evroligi. V tretjem krogu so v Istanbulu premagali aktualnega prvaka Efes Anadolu z 92:91. Klemen Prepelič je za Špance v dobrih 19 minutah ob metu 1:4 za tri točke dosegel pet točk. Drugo zaporedno zmago je zabeležila Barcelona. Po Real Madridu je v Münchnu premagala Bayern s 84:73. Mike Tobey je za Katalonce igral dobrih dvanajst minut in dosegel pet točk, Žan Mark Šiško pa je izpustil obračun zaradi poškodbe palca. Nov poraz je doživel Partizan, Gregor Glas pa tudi tokrat ni dobil priložnosti za igro.

DALLAS - Argentinski košarkarski reprezentant Facundo Campazzo je zadnja okrepitev Dallas Mavericks pred začetkom nove sezone severnoameriške lige NBA. Enaintridesetletnik je z Dallasom, kjer bo združil moči s prijateljem in z nekdanjim soigralcem pri Real Madridu Luko Dončićem, podpisal enoletno pogodbo, poročajo ameriški mediji.

DETROIT - Hokejisti Los Angeles Kings so na četrti tekmi nove sezone severnoameriške lige NHL na gostovanju pri Detroit Red Wings po podaljšku zmagali s 5:4 in dosegli drugo zmago v sezoni. Kapetan kraljev Anže Kopitar je odigral 18:51 minute tekme in v tem času k zmagi prispeval gol za prednost s 4:3, bil pa je tudi podajalec pri zadetku Adriana Kempeja. Naslednja tekma kralje prav tako čaka v gosteh. V noči na sredo po srednjeevropskem času se bodo pomerili z Nashville Predators.

LONDON - Francoski nogometni reprezentant N'Golo Kante ne bo nastopil na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju. Enaintridesetletni igralec sredine igrišča je prestal operacijo stegenske mišice, njegovo okrevanje pa bo dolgo vsaj štiri mesece. Francoski selektor Didier Deschamps bo seznam igralcev za nastop na svetovnem prvenstvu med 20. novembrom in 18. decembrom obelodanil 9. novembra. Poleg Kanteja je pod velikim vprašajem tudi nastop Paula Pogbaja.

LIVERPOOL - Napadalec Liverpoola in portugalske reprezentance bo moral izpustiti svetovno prvenstvo, ki se čez dober mesece začne v Katarju, zaradi poškodbe mečne mišice, je sporočil njegov trener Jürgen Klopp na današnji novinarski konferenci. Petindvajsetletni nogometaš se je poškodoval v zaključku nedeljskega obračuna z Manchester Cityjem, ki ga je Liverpool dobil z 1:0.

SEUL - Iranska športna plezalka Elnaz Rekabi se je znašla v središču medijske pozornosti po nastopu na tekmovanju v Seulu. Triintridesetletna Iranka je konec minulega tedna na azijskem prvenstvu nastopila brez hidžaba, ki je zapovedan po strogih pravilih oblačenja v njeni državi. Nekateri potezo povezujejo s protesti v Iranu, sama pa to zanika. Po odmevni potezi Rekabijeve je narasla skrb glede odziva iranskih oblasti ob njeni vrnitvi v domovino, saj so številni njeno odločitev razumeli kot izkaz solidarnosti in podporo iranskim ženskam, ki že več tednov protestirajo proti strogi politiki oblačenja v njihovi državi in zatiranjem žensk. Skrb je še toliko večja zaradi svežega spomina na tragično smrt 22-letne Mahse Amini pred mesecem dni, ko so jo zavoljo domnevno nepravilnega nošenja hidžaba najprej pridržali v iranskem zaporu, kjer je nato v nejasnih okoliščinah tudi umrla.

ad/tb/gj/jz/zzb/lr/zza/ad
© STA, 2022