Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 18. oktobra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Ukrajinske oblasti so poročale o novih ruskih raketnih napadih v Kijevu ter regijah Harkov, Dnipropetrovsk in Mikolajiv, ki so bili večinoma usmerjeni v energetsko infrastrukturo. O eni smrtni žrtvi poročajo le v Mikolajivu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob tem opozoril, da je Rusija v nekaj več kot tednu dni uničila 30 odstotkov ukrajinskih elektrarn, kar je ob bližajoči se zimi povzročilo obsežne izpade elektrike po državi.

BERLIN - Nemški kancler Olaf Scholz je v torek odločil, da bodo preostale tri jedrske elektrarne v državi lahko obratovale do 15. aprila 2023. S tem je prekinil večdnevni politični zastoj pri reševanju energetske krize, ki je povzročil razkol med njegovimi koalicijskimi partnerji.

LONDON - Britanska premierka Liz Truss se je v ponedeljek opravičila, ker je z davčnimi spremembami, ki so v Veliki Britaniji povzročile obsežne gospodarske pretrese in številne kritike, po lastnih besedah šla "prehitro in predaleč". Ob tem je zatrdila, da namerava kljub vsemu konservativce popeljati na naslednje parlamentarne volitve.

MOSKVA - Število smrtnih žrtev, ki jih je terjalo strmoglavljenje ruskega lovca na stanovanjsko naselje v mestu Jejsk na jugozahodu Rusije, je naraslo na 13, so ob zaključku iskalne in reševalne akcije sporočile oblasti v Moskvi. Pilotoma se je sicer uspelo iz letala izstreliti, je pa to padlo in povzročilo požar v devetnadstropni stanovanjski stavbi.

WASHINGTON - ZDA so opozorile, da bodo ukrepale proti podjetjem in državam, ki sodelujejo z iranskim programom proizvodnje brezpilotnih letal, potem ko jih je Rusija uporabila za smrtonosne napade v Ukrajini. Na zunanjem ministrstvu so izrazili prepričanje, da Iran z dobavo brezpilotnih letal Rusiji krši resolucijo Varnostnega sveta ZN.

KIJEV - Ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom je obtožil Rusijo, da je ugrabila dva vodilna delavca v jedrski elektrarni v Zaporožju na jugu Ukrajine in hkrati Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) pozval k ukrepanju.

CANBERRA/TEL AVIV - Avstralija je sporočila, da umika priznanje zahodnega Jeruzalema za prestolnico Izraela, s čimer je spremenila sporno odločitev prejšnje konservativne vlade. Na objavo Canberre se je že odzval izraelski premier Jair Lapid, ki je potezo označil za prenagljen odziv.

NEW YORK - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v ponedeljek opozoril, da razmere v Etiopiji "uhajajo izpod nadzora", potem ko so se spopadi med uporniki in vladnimi silami v severni pokrajini Tigray nevarno zaostrili. Guterres je ob tem pozval h takojšnjemu končanju sovražnosti, eritrejske sile, ki se borijo na strani vlade v Adis Abebi, pa k umiku.

LONDON - Šrilanški pisatelj Shehan Karunatilaka je letošnji dobitnik prestižne britanske literarne nagrade booker. Žirijo je prepričal z romanom The Seven Moons Of Maali Almeida, katerega dogajanje je postavljeno na Šrilanko v zgodnja 90. leta v čas državljanske vojne. Nagrado so pisatelju izročili v ponedeljek zvečer v Londonu.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v Beli hiši v ponedeljek uradno naznanil začetek delovanja aplikacije, preko katere se bodo lahko določeni ameriški sedanji in nekdanji študenti prijavljali za odpis dolga za šolanje s pomočjo javnih posojil. Biden je ob tem izrazil upanje, da se bodo temu pridružili tudi zasebni posojilodajalci.

ZAGREB - Hrvaška bo od Francije do konca leta kupila protiletalski sistem kratkega in srednjega dosega, vreden okoli pol milijarde evrov, je razkril hrvaški časnik Jutarnji list. Hrvaška je s Francijo lani podpisala sporazum o strateškem sodelovanju, kamor spada tudi vojaško sodelovanje. Od Francije je kupila tudi vojaška letala.

LONDON - Britanska javna medijska korporacija BBC praznuje sto let delovanja. Neodvisna radijska postaja je bila ustanovljena v Londonu 18. oktobra 1922, oddajati je začela 24. novembra istega leta. Televizijski program so začeli oddajati 2. novembra 1936. BBC zaposluje preko 22.000 ljudi, glavni vir financiranja je letna televizijska naročnina, ki jo plačujejo vsa britanska gospodinjstva.

NEW YORK - Ameriški filmski igralec Kevin Spacey je v ponedeljek na sodišču v New Yorku zanikal, da bi leta 1986 mladoletnega igralca Anthonja Rappa skušal spolno napasti. Spacey je bil takrat star 26 let, Rapp, ki ga toži, pa 14.

spo/spo
© STA, 2022