Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 17. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Odbor DZ za delo je zaradi odložilnega veta DS vnovič razpravljal o spremembah družinskega zakonika, ki istospolnima partnerjema v partnerski zvezi omogočajo skupno posvojitev otroka. Spremembe je potrdil z 10 glasovi za in petimi proti. Pričakovano so za spremembe glasovali člani odbora iz koalicije, proti pa člani iz SDS in NSi.

LJUBLJANA - Predloga proračunov za prihodnji dve leti, ki sta v postopku sprejemanja v DZ, po oceni fiskalnega sveta glede na okoliščine v določeni meri upoštevata potrebne usmeritve. A vsebujeta tudi številne pomanjkljivosti in tveganja. Med njimi fiskalni svet izpostavlja predvsem visok obseg diskrecijskih odhodkov v obliki investicij in rasti plač ter podcenjevanje rasti porabe v letu 2024.

LJUBLJANA - Inštitut 8. marec je dopoldne v državni zbor prinesel več kot 5000 overjenih podpisov državljank in državljanov, ki so jih zbrali za vložitev predlogov sprememb zakona o osnovni šoli in novele zakona o šolski prehrani. S predlogoma želijo zagotoviti brezplačna kosila za vse otroke, je ob prihodu pred DZ pojasnila direktorica inštituta Nika Kovač.

LJUBLJANA/MARIBOR - Sodba Sodišča EU, da evropska direktiva o nepoštenih pogojih v potrošniških pogodbah ne nasprotuje slovenski ureditvi, na podlagi katere je mogoče ob znatnem neravnotežju med banko in potrošnikom nepoštenost ugotoviti brez preverbe zahteve dobre vere, ne prinaša bistvenih novosti za slovensko sodno prakso, ocenjujejo v Združenju bank Slovenije. Odločitev Sodišča EU povzemajo tako, da lahko članice unije potrošnikom zagotovijo višjo raven varstva, kot je predvidena z direktivo, kar pa mora preveriti nacionalno sodišče ob upoštevanju tudi nacionalne sodne prakse na tem področju.

LUXEMBOURG - Zunanji ministri članic EU so potrdili vzpostavitev misije urjenja ukrajinskih vojakov. Vzpostavitev misije urjenja okoli 15.000 ukrajinskih vojakov in poveljnikov je že ob prihodu na zasedanje podprla tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Slovenija bo po neuradnih informacijah pri izvajanju misije verjetno tudi sodelovala.

LJUBLJANA - Obrambni minister Marjan Šarec na obisku gosti kolegico iz Severne Makedonije Slavjanko Petrovsko. Kot sta dejala, je sodelovanje med državama in znotraj Nata odlično. Opozorila pa sta, da se kljub vojni v Ukrajini ne sme pozabiti na Zahodni Balkan, pri čemer je Šarec napovedal okrepitev vojaške prisotnosti v BiH in na Kosovu. Pri tem je pojasnil, da smo bili v preteklem času priča zmanjševanju slovenske vojaške prisotnosti v regiji in dodal, da se mu to ne zdi sprejemljivo.

LJUBLJANA - V Lekarniški zbornici Slovenije v novembru obeležujejo 30-letnico delovanja. V prihodnje si po besedah predsednice Darje Potočnik Benčič med drugim želijo dvigniti prepoznavnost in uveljavljenost lekarniške stroke. Po njenih besedah je slovenski lekarniški sistem eden najbolj razvitih in urejenih v Evropi. S prihodnjim letom uvajajo tudi storitev, t. i. brezšivne skrbi. Vanjo bodo vključeni bolniki po odhodu z bolnišnice, ki bodo prejeli terapijo in osebno kartico zdravil, ki bo omogočila varnejše prehajanje med nivoji zdravstva.

MARIBOR - Zmagovalec sobotnega drugega izbora projekta najboljše nove slovenske skladbe v sklopu projekte regionalnega RTV centra Maribor Frišno - Dan nove slovenske glasbe, je Emkej s pesmijo Ljujezen, za katero je glasovalo največ poslušalcev. Nagrado strokovne komisije za najboljšo izvedbo pesmi je prejela Neisha za skladbo Lajf je tvoj.

MARIBOR - S podelitvijo nagrad najbolj zaslužnim na mariborski alternativni gledališki sceni se je v soboto v Mariboru sklenili ZIZ festival. Poleg ZIZ nagrad v različnih kategorijah so podelili tudi ZIZ prstan, ki ga je prejel Urad za kulturo in mladino Mestne občine Maribor. ZIZ nagrado za predstavo sta si tokrat zaslužili kar dve, Slava Klavora - Spomenik in predstava ŠtudenTeatra Coven - kongres čarovnic, nastopajoči v slednji so tudi prejemniki ZIZ nagrade za kolektivno igro. Za režijo so nagrado podelili Viktorju Megliču (Slava Klavora - Spomenik).

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Volilna opravila dan pred začetkom predčasnega glasovanja na volitvah predsednika republike po besedah predsednika DVK Petra Goloba potekajo normalno in gladko, brez kakšnih posebnosti. Volitve bodo potekale na 3183 voliščih v Sloveniji, med njimi je 96 volišč za predčasno glasovanje in 88 volišč omnia. 30 volišč bo odprtih v tujini.

LJUBLJANA - Kandidati za predsednika republike so v STA soočenju brez izjeme izpostavili vlogo in velik pomen javnih medijev v družbi, a imajo različne poglede na nekatere konkretne rešitve. Tako denimo novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija, o kateri bomo odločali na referendumu, podpirajo štirje od sedmih kandidatov. Vsi pa imajo odklonilen odnos do sovražnega govora.

LJUBLJANA - Po podatkih javnomnenjske ankete, ki jo je za Novo24TV opravila agencija Parsifal, anketiranci med kandidati za predsednika republike favorizirajo Anžeta Logarja, ki uživa 27,1-odstotno podporo. Na drugem mestu je Nataša Pirc Musar, ki uživa 19,9-odstotno podporo, sledi pa ji Milan Brglez z 10,7-odstotno podporo. Četrto mesto zaseda Sabina Senčar s 4,8-odstotno podporo, sledi Janez Cigler Kralj s štiri-odstotno podporo. Vladimir Prebilič trenutno uživa 3,2-odstotno podporo, na zadnjem mestu pa je Miha Kordiš z 2,9 odstotka podpore. Neodločenih je 27,4 odstotka anketirancev.

apo/lkr/av/mg/moz
© STA, 2022