Pregled - šport, 16. 10. (nedelja)

Ljubljana, 16. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 16. oktobra.

CAGLIARI - Koprčan Toni Vodišek je na svetovnem prvenstvu v kajtanju v Cagliariju na Sardiniji osvojil naslov svetovnega prvaka za najboljši dosežek v karieri v disciplini olimpijskih iger 2024. Na začetku meseca je postal evropski prvak v Grčiji. Tedaj ga je v odprti konkurenci EP premagal le Maximilian Maeder iz Singapurja, ki je bil na SP tokrat drugi. Dvaindvajsetletni Vodišek je že bil odru za zmagovalce tudi v prejšnjih letih, leta 2019 je bil srebrn na članskem EP. Na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu je 14. oktobra 2018 osvojil srebrno medaljo, trikrat zapored je bil tudi mladinski svetovni prvak. V zadnjih letih je ves čas v svetovnem vrhu v formuli kite, bil je precej časa tudi na čelu članske svetovne lestvice, daljše težave z zdravjem pa je odpravil in je v zadnjega pol meseca nanizal najboljše dosežke doslej.

PRIŠTINA - Slovenska moška rokometna reprezentanca je dosegla drugo zmago v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji 2024. Po četrtkovi uvodni zmagi nad BiH v Mariboru z osmimi goli je danes v Prištini premagala Kosovo z 29:24 (14:12). Slovenija na svojem drugem dvoboju v tem tednu ni prikazala navdušujoče predstave, v celoti pa je izpolnila svojo nalogo. V prvem kvalifikacijskem ciklusu je dosegla dve zmagi in se približala zaključnemu turnirju stare celine, ki bo med 10. in 28. januarjem 2024 v Berlinu, Hamburgu, Münchnu, Düsseldorfu, Kölnu in Mannheimu. Slovenija se bo po uvodnih zmagah v tem tednu v nadaljevanju kvalifikacij v prvi polovici marca prihodnje leto dvakrat pomerila s Črno goro, konec aprila pa še z BiH v gosteh in Kosovom na domačem igrišču. Po nepopolnem drugem krogu je Slovenija zbrala štiri, Črna gora s tekmo manj dve točki, BiH in Kosovo pa sta brez njih. Na zaključni turnir se bosta uvrstili obe najboljši izbrani vrsti iz skupine 7.

STUTTGART - Rokometašice Krima Mercatorja so v petem krogu evropske lige prvakinj v gosteh izgubile proti nemškemu Bietigheimu s 23:30 (14:15) in doživele četrti poraz v skupinskem delu. Krimovke, ki so doslej premagale češki Banik iz Mosta, naslednja tekma čaka že čez teden dni, ko bodo gostile tekmice iz francoskega Bresta. Nato bo nastopil poldrugi mesec dolg premor zaradi evropskega prvenstva med 4. in 20. novembrom v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji.

KRANJ - Vaterpolisti Triglava so v kvalifikacijah za pokal Len v kranjskem pokritem olimpijskem bazenu pričakovano vpisali še peti poraz. Telimar iz Palerma je bil v zadnji tekmi skupine C boljši s 23:8 (5:1, 4:2, 7:1, 7:4). Že pred nedeljo je bilo jasno, da bodo Kranjčani tekmovanje nadaljevali v novem tekmovanju najslabše uvrščenih ekip, Len challenger.

LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 10. kroga lige ICEHL premagali vodilno ekipo lige Bolzano s 5:2 (2:0, 2:0, 1:2). S četrto zmago v sezoni so zdaj na sedmem mestu lestvice, Bolzano je kljub porazu še ostal prvi. Naslednjo tekmo bodo zeleno-beli igrali v petek, ko bodo gostovali v Gradcu.

ASIAGO - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so v zadnji tekmi turnirja 2. kroga celinskega pokala izgubili z domačo ekipo Asiaga z 2:5 (1:2, 0:2, 1:1) in končali tekmovanje. V naslednji krog se je uvrstil le zmagovalec turnirja Asiago.

KOBARID - Rok Turk (Hyundai i20 rally2) je z zmago na reliju Soča, šesti postaji državnega prvenstva 2022, dirko pred koncem sezone dokončno potrdil naslov prvaka. Za Turka je letošnja lovorika že šesta zaporedna.

NEW YORK - Pia Babnik, slovenska igralka golfa, je v New Yorku na novem kombiniranem turnirju evropske serije LET z enim udarcem pod parom razdelila enajsto mesto med posameznicami. Zmagala je Američanka Lexi Thompson, nekdanja zmagovalka major turnirjev, ki je dobila ček za 72.987,00 ameriških dolarjev.

MADRID - V osrednjem dvoboju 9. kroga španskega nogometnega prvenstva sta danes največja rivala v Španiji odigrala prvi prvenstveni clasico. Gostitelj Real Madrid je gostujočo Barcelono premagal s 3:1 in ostal edina neporažena ekipa v prvenstvu, pred Katalonci pa imajo Madridčani zdaj tri točke naskoka. Ekipi sta bili pred današnjim derbijem izenačeni na vrhu lestvice, kot zadnji še neporaženi ekipi po osmih krogih sta imeli po 22 točk, Barcelona pa nekoliko boljšo razliko v zadetkih in je zato na Santiago Bernabeu prišla kot prva. Madridski Atletico že v soboto gostoval pri Athelticu Bilbau in zmagal z 1:0. Slovenski vratar Jan Oblak je moral sredi drugega polčasa po trku z nasprotnim igralcem zapustiti igrišče zaradi bolečin v zgornjem delu telesa.

RIM - Nogometaši iz Neaplja so v desetem krogu italijanskega prvenstva šele v drugem polčasu zlomili odpor Bologne. Na koncu so slavili s 3:2, po osmi zmagi pa tudi zadržali prvo mesto v serie A. Drugouvrščena Atalanta iz Bergama zaostaja dve točki. V večnem mestu sta se Lazio in Udinese v "malem derbiju" razšla brez golov. Slovenski reprezentant Jaka Bijol je za ekipo iz Vidma igral celo tekmo, njegov klubski in reprezentančni soigralec Sandi Lovrić pa od 63. minute. Lazio in Udinese ostajata pri vrhu razpredelnice, ekipa iz Rima je po nepolnem krogu na tretjem, iz Vidma pa na četrtem mestu. Obe imata pet točk manj od Napolija.

LONDON - Nogometaši Manchester Cityja so v 11. krogu angleškega prvenstva zabeležili prvi poraz. V derbiju jih je z 1:0 premagal do zdaj neprepričljivi Liverpool, edini gol je v 76. minuti dosegel Egipčan Muhamed Salah. Poraz Cityja pomeni, da je Arsenal še povečal svoje vodstvo na lestvici, pred Cityjem ima zdaj štiri točke prednosti. City je sicer na drugem mestu izenačen s Tottenhamom.

CLUJ-NAPOCA - Rusinja Ana Blinkova je v Cluj-Napoci v Romuniji osvojila svoj prvi teniški turnir WTA v karieri. S 6:2, 3:6 in 6:2 je v dvoboju nepostavljenih igralk ugnala Italijanko Jasmino Paolini. Blinkova je bila pred turnirjem šele na 138. mestu na svetovni lestvici, za uvrstitev na glavni del tekmovanja pa je morala dvakrat zmagati v kvalifikacijah.

FIRENCE - Kanadčan Felix Auger-Aliassime je zmagal na teniškem turnirju v Firencah. Prvi nosilec je v finalu s 6:4 in 6:4 premagal Jeffreyja Johna Wolfa iz ZDA, ki je s prebojem v finale pripravil veliko presenečenje. Dvaindvajsetletni Auger-Aliassime je po Rotterdamu osvojil drugi turnir ATP v karieri, v finalu pa je igral enajstič, prvih osem zaključnih dvobojev je izgubil. Leto dni starejši Wolf, 72. igralec sveta, je prvič igral v finalu.

MELBOURNE - Španec Alex Rins je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu za veliko nagrado Avstralije v razredu motoGP na dirkališču Phillip Island. Drugo mesto je osvojil njegov rojak Marc Marquez, tretje pa Italijan Francesco Bagnaia, ki je prevzel mesto vodilnega v točkovanju za naslov svetovnega prvaka. Gre za sedmega različnega letošnjega zmagovalca dirke v kraljevem razredu motoGP. V skupnem seštevku prvenstva vodi Bagnaia z 233 točkami. Doslej vodilni v prvenstvu Francoz Fabio Quartaro preizkušnje ni končal. Quartararo je drugi z 219 točkami. Zmagovalec dirke v razredu moto2 je postal Španec Alonso Lopez, v najšibkejšem razredu moto3 pa je slavil zmago njegov rojak Izan Guevara, ki je že potrdil naslov prvaka.

jz/tb/ad/ic/am/alz/tb
© STA, 2022