Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 16. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Obeležujemo svetovni dan hrane. Letos je ta posebej osredotočen na temo prehoda na trajnostne prehranske sisteme. Trenutni prevladujoči sistem proizvodnje in porabe hrane je škodljiv tako za naravne vire kot za zdravje ljudi, zato so spremembe nujne, opozarjajo pri Organizaciji ZN za prehrano in kmetijstvo. Na kmetijskem ministrstvu pa so poudarili, da je cilj prehoda na trajnostne prehranske sisteme ambiciozen, doseči pa ga bodo poskušali predvsem z novim slovenskim strateškim načrtom skupne kmetijske politike 2023-2027.

LJUBLJANA - Kandidat stranke SDS za župana Mestne občine Ljubljana je Igor Horvat. Kandidata za župana in listo za mestni svet so članice in člani mestnega odbora SDS Ljubljana soglasno potrdili na kandidacijski konferenci, ki je potekala v petek, so v nedeljo sporočili iz SDS.

ORMOŽ - V 80. letu starosti je umrl lastnik največje vinske kleti v severovzhodnem delu Slovenije in lastnik blagovne znamke Puklavec Family Wines, Vladimir Puklavec, poročajo mediji. Kot poslovnež je obogatel v tujini, revija Manager pa ga je lani uvrstila na 55. mesto na lestvici najbogatejših Slovencev.

LJUBLJANA - Obeležujemo tudi svetovni dan oživljanja. Ta letos poteka pod sloganom Prva pomoč povsod in za vsakogar. Glavno sporočilo je pomembnost vseživljenjskega učenja prve pomoči, ki je ključna dejanje za učinkovito in hitro zdravljenje poškodb in bolezni, so poudarili na Rdečem križu.

LJUBLJANA - 16. oktober je tudi mednarodni dan slovarjev. Na ta dan se je leta 1758 rodil ameriški pisec slovarjev Noah Webster. V Sloveniji mednarodni dan letos obeležujemo četrtič z različnimi prireditvami. Njihova letošnja rdeča nit je pogled v preteklost, sedanjost in prihodnost slovarjev in slovaropisja za slovenski jezik.

TOLMIN - Poletni festival MetalDays, za katerega je bilo v zadnjih letih večkrat omenjeno, da ne bo več potekal v Tolminu, je dokončno potrdil, da je bila letošnja izvedba ob sotočju Soče in Tolminke zadnja. Da festival odhaja iz Tolmina, so potrdili tako organizatorji kot občina. Na prizorišču nastaja nov festival metal glasbe Tolminator.

KRANJSKA GORA - Gorski reševalci so v soboto imeli precej dela z iskanjem izgubljenih pohodnikov. Med drugim sta pri sestopu s Prisojnika s poti zašla dva planinca, ki so ju gorski reševalci GRS Kranjska Gora našli nepoškodovana in ju pospremili v dolino. S helikopterjem pa so v dolino prepelji dva lovca, ki sta se zaplezala pod Črnelsko špico. Reševalci GRS Kamnik pa so pomagali izmučenim trem planinkam, ki so zašle z označene poti na Gabrški peči v občini Kamnik.

LJUBLJANA - V soboto so v Sloveniji ob 323 PCR-testih in 1960 hitrih antigenskih testih potrdili 554 okužb z novim koronavirusom. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1858, kar je 37 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1364 oziroma 18 manj kot dan prej.

vpu/vpu
© STA, 2022