Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 15. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

ŠOŠTANJ - Termoelektrarno Šoštanj (Teš) so v petek začasno izklopili iz omrežja. Holding Slovenske elektrarne (HSE), katerega del je Teš, je namreč ocenil, da so cene elektrike na trgu nekoliko padle ter da lahko trenutno proizvede dovolj elektrike in je smotrno s premogom varčevati za zimske mesece, je STa pvoedal direktor Teša Mitja Tašler. V Tešu pa so za spletno izdajo časnika Finance povedali, da Premogovnik Velenje zaradi tehničnih težav ne zagotavlja dovolj premoga.

WASHINGTON - Svetovno gospodarstvo je v težavah, je pa Slovenija glede na vse, kar se dogaja, v razmeroma dobrem finančnem in gospodarskem stanju, sta ob konca zasedanja IMF in Svetovne banke v Washingtonu povedala minister za finance Klemen Boštjančič in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. V središču pogovorov je bila inflacija. Vasle ne deli mnenja nekaterih, da se z monetarno politiko ne bi smeli ostro odzvati na gibanje inflacije. To bi po njegovem mnenju povzročilo veliko večjo škodo za gospodarsko rast in kakovost življenja kot sprejeti ukrepi. Boštjančič je vplivu obrestnih mer na zadolževanje ocenil, da se bo cena višala, a verjetno skladno z rastjo obrestnih mer ECB.

ROGATEC - Stranka NSi na volilnem kongresu med drugim potrjuje predsednika stranke. Edini kandidat je sedanji predsednik Matej Tonin, ki je v nagovoru kongresu poudaril, da NSi v ospredje postavlja korist državljanov. "Ne delamo za Goloba niti za Janšo, delamo pa za Slovenijo in za njene ljudi," je zatrdil. Svoje poslanstvo Tonin vidi tudi v gradnji samozavesti med članstvom, da je NSi edina prava alternativa z močnim programom in sposobnimi ljudmi. Na kongresu bodo poleg predsednika volili še člane izvršilnega in nadzornega odbora ter razsodišča.

LJUBLJANA - V petek so v Sloveniji ob 759 PCR-testih in 7778 hitrih antigenskih testih potrdili 1861 okužb z novim koronavirusom. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1895, kar je 79 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1382 oziroma 32 manj kot dan prej. Po oceni NIJZ se je število zmanjšalo za 678 na 29.120.

LUXEMBOURG - Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je v petek potrdilo, da poteka preiskava nabave cepiva proti covidu-19 v EU v vrednosti več milijard evrov. "Do te izjemne potrditve (preiskave) prihaja zaradi izredno velikega interesa javnosti," so v izjavi zapisali pri EPPO in dodali, da na tej točki ne bodo objavili nobenih dodatnih podrobnosti.

BRUSELJ - Komisija škofovskih konferenc EU (COMECE) je v petek ob koncu dvodnevnega jesenskega plenarnega zasedanja v Bruslju pozvala k miru v Ukrajini in vsej Evropi. Rusijo je pozvala, naj nemudoma prekine sovražnosti, vse strani, udeležene v konfliktu, pa k pogajanjem za pravičen mir in rešitvi v skladu z mednarodnim pravom. Izjavo je podpisala tudi Slovenska škofovska konferenca.

LJUBLJANA - Veljati je začela novela zakona o nalezljivih boleznih, ki med drugim veliko strožje omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika, ter uvaja institut parlamentarnega nadzora vladnih ukrepov. S tem po oceni predlagateljev odpravlja junija lani ugotovljeno neustavnost.

LJUBLJANA - Veljati sta začeli uredbi, ki določata kriterije za nagrajevanje in višino dodatkov za povečan obsega dela v ambulantah na primarni ravni zdravstva. Poleg ambulant z več opredeljenimi bolniki bodo poseben dodatek prejemali tudi zdravniki iz manj razvitih občin, so sporočili z ministrstva za zdravje.

LJUBLJANA - 15. oktober je mednarodni dan žensk na podeželju. Organizacija ZN ga je razglasila leta 2008, z njim pa se priznava ključno vlogo in prispevek kmetic in podeželskih žensk pri krepitvi razvoja kmetijstva in podeželja, izboljšanju zanesljive preskrbe s hrano in izkoreninjenju revščine. Letos je poudarek na vodstveni vlogi kmetic.

LJUBLJANA - Mednarodno združenje žensk Ljubljana - Sila IWCL prireja vsakoletni dobrodelni bazar. Dogodek, ki ga je pomagalo organizirati 35 veleposlaništev, so odprli ljubljanski župan Zoran Janković, japonski veleposlanik Hiromichi Matsushima in predsednica društva Sila IWCL Lali S. Ilic.

CELJE - Večerovo nagrado za igralske dosežke je letos prejela Maša Grošelj. Nagrado so v petek zvečer v Gledališču Celje podelili že trinajstič zapored. Strokovna žirija je igralki nagrado podelila soglasno, in to za dve vlogi iz lanskoletne sezone; za vlogi v uprizoritvah Klinc Mika Bartletta režiserja Petra Petkovška in Dolg Alexandre Wood v režiji Juša Zidarja.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

Kandidat za predsednika republike Janez Cigler Kralj je v nagovoru na kongresu stranke NSi, katere poslanec in kandidat za predsednika republike je, izrazil prepričanje, da je čas za desnosredinskega predsednika. Predsedniške volitve so po njegovem tudi priložnost, da se NSi še bolj poveže, okrepi in z močno motivacijo stopi v novo desetletje.

jb/lpc/jb
© STA, 2022