Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 15. oktobra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV/ZAPOROŽJE - V Kijevu in drugod po Ukrajini so se znova oglasile sirene, ki opozarjajo na možnost zračnih napadov. Ukrajinske oblasti so sporočile, da so ruske sile ponoči obstreljevale cilje v več ukrajinskih regijah, v raketiranju na območju Kijeva pa je bila poškodovana energetska infrastruktura. Tudi v Zaporožju na jugu države je bilo v ruskem obstreljevanju poškodovanih več infrastrukturnih objektov, poročajo tudi o požarih.

LONDON - Novi britanski finančni minister Jeremy Hunt je izjavil, da so bile v vladnem načrtu za davčno reformo, s katero bi znižali davke zlasti najbogatejšim, storjene napake. Kot je dejal, bo treba nekatere davke zvišati ter sprejeti težke odločitve za ponovno vzpostavitev verodostojnosti britanske gospodarske politike. Britanska premierka Liz Truss se po ocenah opazovalcev z zamenjavo finančnega ministra skuša ohraniti na položaju.

LUXEMBOURG - Evropsko javno tožilstvo je v petek potrdilo, da poteka preiskava nabave cepiva proti covidu-19 v EU v vrednosti več milijard evrov. Kot so sporočili, do potrditve prihaja zaradi izredno velikega interesa javnosti, podrobnosti o preiskavi pa niso navedli. Evropska komisija se je v covidni krizi v imenu držav članic EU s farmacevtskimi podjetji pogajala in z njimi sklenila pogodbe za več sto milijonov odmerkov cepiv, katerih podrobnosti pa niso bile razkrite.

WASHINGTON - Mednarodni denarni in finančni odbor Mednarodnega denarnega sklada (IMFC) v petek ob koncu jesenskega zasedanja IMF in Svetovne banke v Washingtonu zaradi nasprotovanja Rusije ni sprejel uradne sklepne izjave. Večina držav je na zasedanju 24-članskega IMFC želela podati ostro uradno kritiko nepotrebne in nesmiselne vojne.

WASHINGTON/KIJEV - Ustanovitelj Tesle in podjetja SpaceX, milijarder Elon Musk, je v petek izjavil, da SpaceX ne more v nedogled financirati satelitskega interneta Starlink v Ukrajini, ki so ga aktivirali februarja, da bi ukrajinski vojski in prebivalcem omogočili dostop do spleta. Ob tem je Musk zatrdil, da podjetje ne zahteva povračila preteklih stroškov. Musk je septembra prosil Pentagon, naj prevzame financiranje programa. Vzdrževanje po Muskovih navedbah stane 20 milijonov dolarjev na mesec.

ANKARA - Po petkovi eksploziji v rudniku na severu Turčije je število žrtev naraslo na 40, najmanj 11 rudarjev je ranjenih, so sporočile turške oblasti. Nesreča se je v petek zgodaj zvečer zgodila v mestu Amasra ob Črnem morju, rudarji pa so ujeti okoli 300 metrov pod zemljo.

BRUSELJ - Komisija škofovskih konferenc EU je v petek ob koncu dvodnevnega jesenskega plenarnega zasedanja pozvala k miru v Ukrajini in vsej Evropi. Rusijo je pozvala, naj nemudoma prekine sovražnosti, vse strani, udeležene v konfliktu, pa k pogajanjem za pravičen mir in rešitvi v skladu z mednarodnim pravom.

ZAGREB - Cene nepremičnin so se v zadnjih letih precej zvišale tudi na Hrvaškem. Uvedba evra s 1. januarjem ne bo bistveno vplivala na njihove cene, bo pa zanimanje za nakup nepremičnin med tujci povečal vstop Hrvaške v schengensko območje, sta ocenila direktorja dveh največjih nepremičninskih agencij v državi. Padca cen ne pričakujeta.

vb/vb
© STA, 2022