Pregled - Slovenija, 14. 10. (petek)

Ljubljana, 14. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 14. oktobra.

LJUBLJANA - Pogajalski skupini Fidesa in vlade sta blizu tega, da oblikujeta končno vsebino sporazuma, ki bi za prihodnjo sredo napovedano zdravniško stavko ustavila, je po pogajanjih ocenil minister Danijel Bešič Loredan. Za pogajalsko mizo bodo ponovni sedli v ponedeljek, ko bo po ministrovih besedah "bolj jasno, ali stavka bo".

LJUBLJANA - Znesek minimalnih življenjskih stroškov bi se lahko glede na izračun Inštituta za ekonomska raziskovanja v primerjavi z letom 2017 zvišal za 9,2 odstotka na 669,83 evra. Minimalna plača bi na ta način leta 2023 znašala najmanj 803,80 evra neto. Člani Ekonomsko-socialnega sveta so soglašali, da se mora znesek prilagoditi rasti cen. Delodajalci so opozorili na trenutne razmere v poslovnem okolju in izrazili pričakovanje, da se bodo o višini dviga še pogovarjali, ko ga bo minister predlagal.

LJUBLJANA - V tretjem popisu cen 15 osnovnih živil, ki so ga izvedli 10. oktobra, je bila povprečna vrednost košarice šestih trgovcev v Sloveniji v primerjavi s popisom 27. septembra nižja za dva odstotka, v primerjavi s prvim popisom 13. septembra pa za 15 odstotkov. Za najcenejšo košarico je bilo treba tokrat odšteti 41,22 evra. Tokratna analiza vključuje informacijo o poreklu proizvoda, pri čemer se kaže, da pri večini trgovcev prevladujejo izdelki slovenskega porekla.

LUXEMBOURG - Notranji ministri držav članic EU so razpravljali o povečanem številu prihodov migrantov prek Zahodnega Balkana, kar je predvsem posledica tega, da države vizumskega režima nimajo usklajenega z EU. Ministri so napovedali pogovore z državami v regiji. Slovenska notranja ministrica Tatjana Bobnar je poudarila tudi pomen policijskega sodelovanja in upravljanja migracij in izpostavila je vlogo agencij EU, kot je Frontex.

LJUBLJANA - DZ bo na torkovi izredni seji razpisal referendume o spremembah zakona o vladi, noveli zakona o RTVS in spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bodo najverjetneje 27. novembra. Po vetu državnega sveta bodo poslanci na isti seji tudi ponovno odločali o spremembah družinskega zakonika. Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je soglasno potrdil predlog izvedbe referenduma o spremembah zakona o vladi 27. novembra.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič posredoval predlog imenovanja Neže Kogovšek Šalamon na mesto sodnice ustavnega sodišča. Za viceguvernerja Banke Slovenije je predlagal Primoža Dolenca. Za eno mesto kandidata za sodnika na Sodišču EU v Luksemburgu pa je predlagal dva kandidata, in sicer Marka Ilešiča in Jureta Vidmarja.

TRST - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je sestal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji in jim predstavil konkretne cilje in načrte, ki jih v korist tamkajšnje slovenske skupnosti želijo izpolniti v prihodnjih mesecih. Sestal se je tudi s predstavniki medijev slovenske manjšine v Italiji.

MARIBOR - Vodenje mariborske upravne enote je prevzela Nika Pozeb Kolenc, ki jo je ministrica Sanja Ajanović Hovnik na to mesto začasno imenovala po nedavni razrešitvi Roberta Pungerla. V. d. načelnice prihaja iz okrajnega sodišča, naloge pa bo opravljala do izbora novega načelnika oz. največ pol leta.

BLED - Potapljači so ob pomoči strokovnjakov z dna Blejskega jezera dvignili zgodnjesrednjeveški deblak. Približno 1200 let staro plovilo priča o plovbi po jezeru in obiskovanju otoka že v času prve faze slovanske naselitve Blejskega kota. Deblak sedaj čaka konservacija, potem pa naj bi svoje mesto našel v novem arheološkem muzeju na Bledu.

LJUBLJANA - V Muzeju novejše zgodovine Slovenije do nedelje poteka prvi festival samospeva PAF - PerArtem Festival. Pripravil ga je Kulturno - umetniški zavod PerArtem, ki je v preteklosti s ciklom Samospevanje sodeloval v Slovenski filharmoniji in SNG Maribor. Na koncertih bo nastopilo več glasbenikov, spremljal jih bo izobraževalni program. Vodilo festivala je doživeti samospev na drugačen način.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Sodelovanje predsednika republike z izvršno vejo oblasti je po mnenju vseh predsedniških kandidatov zelo pomembno. Soglašajo tudi, da je razklanost političnega prostora velik problem. Tako med drugim napovedujejo, da bodo gradili politiko konsenza, se zavzemali za poenotenje pri ključnih strateških vsebinah in prirejali srečanja političnega vrha.

LJUBLJANA - Kandidat za predsednika republike Milan Brglez je dopoldne na Prešernovem trgu v Ljubljani igral šah in se družil z mimoidočimi. Pridružil se mu je tudi predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob. Brglez in Golob sta pred zadnjim tednom kampanje glede uvrstitve kandidata Gibanja Svobode in SD Brgleza v drugi krog optimistična.

sk/mg/jvo/tzu/kb/blm/sg/apo/vte/mo/gm/lte/ms/msc/sk
© STA, 2022