Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 14. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Pogajalski skupini Fidesa in vlade sta blizu tega, da oblikujeta končno vsebino sporazuma, ki bi za prihodnjo sredo napovedano zdravniško stavko ustavila, je po pogajanjih ocenil minister Danijel Bešič Loredan. Za pogajalsko mizo bodo ponovni sedli v ponedeljek, ko bo po ministrovih besedah "bolj jasno, ali stavka bo".

LJUBLJANA - DZ bo na torkovi izredni seji razpisal referendume o spremembah zakona o vladi, noveli zakona o RTVS in spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bodo najverjetneje 27. novembra. Po vetu državnega sveta bodo poslanci na isti seji tudi ponovno odločali o spremembah družinskega zakonika.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič posredoval predlog kandidature Neže Kogovšek Šalamon za mesto sodnice ustavnega sodišča. Po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin sklepa, da kandidatka uživa potrebno podporo za izvolitev, so sporočili iz urada predsednika republike. Javna predstavitev kandidatke bo predvidoma potekala v sredo.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je DZ za viceguvernerja Banke Slovenije predlagal Primoža Dolenca. Po opravljenih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin DZ sklepa, da Dolenc uživa potrebno podporo za izvolitev.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je državnemu zboru za eno mesto kandidata za sodnika na sodišču Evropske unije v Luksemburgu v skladu z zakonsko možnostjo predlagal dva kandidata, in sicer Marka Ilešiča in Jureta Vidmarja. Za nobenega od kandidatov na podlagi posvetovanj predsednika z vodji poslanskih skupin ni mogoče ugotoviti jasne in izrazite podpore za njegovo izvolitev, so sporočili iz predsednikovega urada.

LJUBLJANA - Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough po mnenju novinarskih sindikatov RTVS še naprej ovira pogajanja z zaposlenimi na RTVS. Na pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev sindikatov je namreč namesto predstavnikov delodajalca poslal lastnika zasebne medijske družbe Adria Media Tomaža Drozga, so sporočili.

MARIBOR - Vodenje mariborske upravne enote je prevzela Nika Pozeb Kolenc, ki jo je ministrica Sanja Ajanović Hovnik na to mesto začasno imenovala po nedavni razrešitvi Roberta Pungerla, so za STA potrdili na ministrstvu za javno upravo. V. d. načelnice prihaja iz okrajnega sodišča, naloge pa bo opravljala do izbora novega načelnika oz. največ pol leta.

LJUBLJANA - Znesek minimalnih življenjskih stroškov bi se lahko glede na izračun Inštituta za ekonomska raziskovanja, ki ga je pridobila STA, v primerjavi z letom 2017 zvišal za 9,2 odstotka na 669,83 evra. Minimalna plača bi na ta način leta 2023 znašala najmanj 803,80 evra neto, medtem ko letos znaša 778,40 evra neto. Na inštitutu so izračunali tudi t.i. kratkoročne minimalne življenjske stroške, in sicer znašajo 488,58 evra, kar je 10,6 odstotka več od ocenjenih leta 2017. Na ta račun bi se denarna socialna pomoč in varstveni dodatek za samsko osebo zvišala s 620,18 na 718,21 evra.

LJUBLJANA - V tretjem popisu cen 15 osnovnih živil, ki so ga izvedli 10. oktobra, je bila povprečna vrednost košarice šestih trgovcev v Sloveniji v primerjavi s popisom 27. septembra nižja za dva odstotka, v primerjavi s prvim popisom 13. septembra pa za 15 odstotkov. Za najcenejšo košarico je bilo treba tokrat odšteti 41,22 evra. Zmanjšal se je razkorak med košarico najcenejšega in najdražjega trgovca. Medtem ko je ta v prvem popisu dosegel skoraj 11 evrov, je v drugem padel na šest evrov, v tokratnem pa je padel na 4,63 evra.

LJUBLJANA - Uredba o energetski revščini, ki jo je v četrtek sprejela vlada, je po mnenju okoljske organizacije Focus pozitiven korak pri urejanju področja, a bo dokument potreboval dopolnitve in nadgradnjo. "Prva stvar je sama definicija energetske revščine. Uredba trenutno v bistvu podaja dve definiciji, kar ni dobro," so zapisali v Focusu.

NOVA GORICA - Potem ko so v četrtek dosegli dogovor z upravo o najpomembnejših stavkovnih zahtevah in je Sindikat igralniških delavcev Slovenije (SIDS) v družbi Hit preklical stavko, so v SIDS zdaj izrazili upanje v korekten odnos vodstva in nadaljevanje pogajanj za novo kolektivno pogodbo. V nasprotnem primeru se lahko stavka ponovi, so dodali. "Pred nami je obdobje sprememb, predvsem odprav kršitev in diskriminacij, ki so se akumulirale v vseh preteklih letih. Zadeva je še daleč od tega, da bi bila dokončno rešena," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik SIDS v Hitu Erik Kraš.

LJUBLJANA - Vrednost gradbenih del je bila avgusta za 0,9 odstotka višja kot julija in za 30,2 odstotka višja kot avgusta lani. V prvih osmih mesecih je bila vrednost del za četrtino višja kot v enakem obdobju lani, je objavil državni statistični urad.

LJUBLJANA - Na pročelje Narodnega muzeja Slovenije so vrnili kopiji prvotnih kipov, ki sta nekoč krasila fasado stavbe. Figuri, ki sta bili tipičen okras pomembnih javnih stavb v nekdanji Avstro-Ogrski, so na podlagi originalov izdelali v restavratorskem centru ZVKDS s pomočjo sodobne 3D-tehnologije. Še dva kipa bosta na fasado umeščena predvidoma leta 2023.

BLED - Potapljači so ob pomoči strokovnjakov z dna Blejskega jezera dvignili zgodnjesrednjeveški deblak. Približno 1200 let staro plovilo priča o plovbi po jezeru in obiskovanju otoka že v času prve faze slovanske naselitve Blejskega kota. Deblak sedaj čaka konservacija, potem pa naj bi svoje mesto našel v novem arheološkem muzeju na Bledu.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Sodelovanje predsednika republike z izvršno vejo oblasti je po mnenju vseh predsedniških kandidatov zelo pomembno. Soglašajo tudi, da je razklanost političnega prostora velik problem. Tako med drugim napovedujejo, da bodo gradili politiko konsenza, se zavzemali za poenotenje pri ključnih strateških vsebinah in prirejali srečanja političnega vrha.

LJUBLJANA - Kandidat za predsednika republike Milan Brglez je dopoldne na Prešernovem trgu v Ljubljani igral šah in se družil z mimoidočimi. Pridružil se mu je tudi predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob. Brglez in Golob sta pred zadnjim tednom kampanje glede uvrstitve kandidata Gibanja Svobode in SD Brgleza v drugi krog optimistična.

mrn/mg
© STA, 2022