Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 14. oktobra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

LUXEMBOURG - Pri soočanju s povečanjem prihodov migrantov po t. i zahodnobalkanski poti v EU je potrebna evropska rešitev, se je pred današnjim srečanjem v Luxembourgu strinjalo več notranjih ministrov članic EU in evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Češki minister Vit Rakušan je napovedal pripravo konkretnih rešitev.

LUXEMBOURG - Evropska unija bi morala v boju proti nezakonitim migracijam pritisniti na Srbijo, da spremeni svojo vizumsko politiko, je ob robu zasedanja notranjih ministrov EU v Luksemburgu dejala nemška notranja ministrica Nancy Faeser. Omenila je, da si Srbija prizadeva za vstop v EU in kot enega od kriterijev izpostavila enotno vizumsko politiko.

STOCKHOLM - Tri švedske desničarske stranke so se dogovorile za oblikovanje vlade s podporo skrajno desnih Švedskih demokratov, je sporočil vodja konservativcev Ulf Kristersson. Vlada je medtem že napovedala, da namerava zgraditi nove jedrske reaktorje, ki bodo pomagali zadovoljiti naraščajoče potrebe po električni energiji v državi.

DUNAJ - Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je v četrtek dejal, da je v pogovorih o jedrski elektrarni v Zaporožju prišlo do določenega napredka in ponovno pozval k vzpostavitvi varnega območja v okolici nuklearke. Kljub njegovim pozivom pa Moskva in Kijev še nista izrazila pripravljenosti za izvedbo predloga.

MOSKVA - Ruska vlada je odredila, da mora biti popravilo mostu, ki leta 2014 anektirani polotok Krim povezuje z rusko celino in na katerem je v soboto odjeknila eksplozija in ga močno poškodovala, končano do julija prihodnje leto. Ruski predsednik Vladimir Putin je sobotni dogodek označil za teroristično dejanje, Kijev pa odgovornosti zanj ni prevzel.

WASHINGTON - Odbor za preiskavo napada na ameriški kongres 6. januarja lani je bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu izdal uradni nalog za zaslišanje. Od Trumpa želijo slišati, kaj je vedel pred, med in po napadu njegovih privržencev na kongres, kjer so želeli ustaviti formalno potrditev izvolitve novega predsednika Joeja Bidna.

WASHINGTON - Vrhovno sodišče ZDA je v četrtek brez komentarja zavrnilo pritožbo Donalda Trumpa na odločitev zveznega prizivnega sodišča v preiskavi tajnih dokumentov, ki jih je odnesel s seboj iz Bele hiše na Florido. Nekdanji predsednik ZDA se medtem sooča tudi s tožbo zaradi poslovnih prevar.

FRANKFURT/VILNIUS - Evrsko območje se zaradi negotovosti glede oskrbe z energenti in zaostrovanja denarne politike po oceni podpredsednika Evropske centralne banke (ECB) Luisa de Guindosa vse bolj približuje scenariju gospodarske recesije v 2023. Vse bolj verjeten tako postaja do zdaj negativni scenarij krčenja BDP prihodnje leto.

PEKING - Letna inflacija na Kitajskem sicer ni na visokih ravneh iz ZDA in Evrope, a je septembra vseeno dosegla najvišjo stopnjo od aprila 2020. Septembrska letna inflacija je tako predvsem zaradi dražje hrane dosegla 2,8 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke več kot avgusta in blizu pričakovanj analitikov.

PARIZ - Dve okoljski združenji sta v Parizu vložili tožbo proti francoski energetski družbi TotalEnergies zaradi sodelovanja v vojnih zločinih, je povedal vir blizu primera. Družbi očitajo, da je nadaljevala z izkoriščanjem nahajališča v Rusiji in dovolila proizvodnjo goriva, ki so ga uporabljala ruska letala v okviru invazije na Ukrajino.

ANKARA - Turški parlament je v četrtek potrdil zakon, po katerem bodo novinarji in uporabniki družbenih medijev zaradi širjenja lažnih novic lahko obsojeni na zaporno kazen do treh let. Zakon utrjuje že tako močan vladni nadzor nad mediji le osem mesecev pred splošnimi volitvami, na katere predsednik Recep Tayyip Erdogan vstopa z zaostankom v anketah.

SEUL - Južna Koreja je prvič po petih letih uvedla sankcije proti Severni Koreji kot odgovor na vrsto nedavnih raketnih poskusov režima Kim Jong-una. Nove sankcije zadevajo 15 posameznikov ter 16 severnokorejskih organizacij in podjetij, ki so tako ali drugače povezane z razvojem orožja.

NABLUS - Med operacijo izraelskih sil v Dženinu na zasedenem Zahodnem bregu sta bila ubita dva Palestinca, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Do incidenta naj bi prišlo po tistem, ko je izraelska vojska vstopila v tamkajšnje begunsko taborišče v času nasilnih protestov.

CARACAS - V Venezueli se je zaradi močnega deževja in posledičnih poplav v soboto ponoči sprožil zemeljski plaz. Oblasti so v četrtek posodobile število smrtnih žrtev in opozorile, da je naraslo na 50.

RALEIGH - V streljanju v mestu Raleigh v ameriški zvezni državi Severna Karolina je bilo v četrtek ubitih najmanj pet ljudi, vključno s policistom, so sporočile tamkajšnje oblasti. Dve osebi sta bili v napadu ranjeni. Policija je osumljenca že aretirala.

MOGADIŠ - Pred natanko petimi leti je Somalija doživela najhujši teroristični napad v svoji zgodovini. Eksplozija tovornjaka bombe v prestolnici Mogadiš je terjala najmanj 587 smrtnih žrtev, ranjenih pa je bilo več kot 300 ljudi. Za napad so oblasti osumile milico Al Šabab, ki pa odgovornosti zanj nikoli ni prevzela.

lkr/rpe/jes/msc/sg/blm/rp/lkr
© STA, 2022