Pregled - svet, 13. 10. (četrtek)

Ljubljana, 13. oktobra - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 13. oktobra.

RIM - Na ustanovnem zasedanju italijanskega parlamenta je bil za vodjo senata izbran drugi človek postfašističnih Bratov Italije, kontroverzni Ignazio La Russa, znan po čaščenju fašizma. Poslanski zbornici medtem še ni uspelo izvoliti novega predsednika, saj nobeden od kandidatov ni prejel zahtevane dvotretjinske večine.

BRUSELJ - Obrambni ministri članic Nata so se po sabotažah na plinovodih Severni tok dogovorili, da bodo okrepili zaščito kritične infrastrukture. Dogovorili so se tudi o povečanju zalog streliva in opreme, ki se zaradi pomoči Ukrajini zmanjšujejo. Podpora članic Nata Ukrajini se sicer medtem nadaljuje. Zahodne zaveznice so v sredo napovedale dobavo najsodobnejših sistemov zračne obrambe Kijevu.

BRUSELJ - Nemčija je skupaj z več kot dvanajstimi državami, med njimi Slovenijo, začela izvajati projekt za vzpostavitev skupnega evropskega sistema zračne obrambe. Obrambni ministri držav, ki so pristopili k projektu, so ob robu zasedanja v okviru Nata podpisali pristopno izjavo. Z vzpostavitvijo novega sistema zračne obrambe si države želijo zapolniti vrzeli v sedanjem obstoječem sistemu zveze Nato za Evropo.

NEW YORK - Generalna skupščina ZN je v sredo sprejela resolucijo, ki zavrača ruske lažne referendume za priključitev ukrajinskih ozemelj ter zahteva konec agresije proti suvereni in neodvisni članici ZN. Za resolucijo je glasovalo 143 članic, pet jih je bilo proti, 35 pa vzdržanih.

KIJEV - Ukrajinske oblasti so poročale o novih ruskih raketnih napadih na več mest v državi, med drugim v okolici Kijeva in v mestu Mikolajiv na jugu države. Cilj naj bi bila predvsem kritična infrastruktura. Rusija pa je sporočila, da bo na prošnjo regionalnih proruskih oblasti pomagala pri evakuaciji civilistov iz Hersona zaradi napadov ukrajinskih sil.

ASTANA - Ruski predsednik Vladimir Putin je na srečanju s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom predlagal vzpostavitev plinskega vozlišča v Turčiji. Erdogan je zagovarjal hitro rastoče trgovinske vezi Ankare z Moskvo, že pred srečanjem pa svojo državo predlagal kot posrednico pri morebitnih mirovnih pogajanjih med Rusijo in Ukrajino.

VARŠAVA - Sabotaža na poljskem delu naftovoda Družba, ki poteka med Rusijo in Nemčijo in na katerem je pred mestom Plock v torek zvečer prišlo do puščanja, je malo verjetna, so sporočili iz poljskega upravljavca naftovodnega omrežja PERN.

VARŠAVA - Število nezakonitih vstopov v EU prek njenih zunanjih meja se je v obdobju med letošnjim januarjem in septembrom v primerjavi z enakim obdobjem leta 2021 povečalo za 70 odstotkov in doseglo najvišjo raven po letu 2016, je sporočila evropska agencija za zunanje meje Frontex. V prvih devetih mesecih letošnjega leta so zabeležili 228.240 nezakonitih vstopov.

BAGDAD - Iraški parlament je kurdskega politika Abdela Latifa Rašida izvolil za novega predsednika države. Ta je nato za premierja imenoval Mohameda al Sudanija. Irak je bil od parlamentarnih volitev oktobra lani brez vlade, premierja in predsednika države, pretresa ga tudi nasilje.

PJONGJANG - Severna Koreja je v smeri Japonskega morja ponovno izstrelila balistično raketo, že sedmo v zadnjih dveh tednih. Severna Koreja je še neidentificirano raketo izstrelila le dan po tem, ko se je več severnokorejskih vojaških letal približalo meji z Južno Korejo, zaradi česar je ta na mejo napotila svoje letalske sile.

BRATISLAVA - Devetnajstletni napadalec je v sredo zvečer pred gejevskim barom ubil dva moška in huje ranil natakarico. Storilec je še več ur po napadu na Twitterju objavljal homofobne in antisemitske izjave, policija pa ga je nazadnje našla mrtvega.

ČAČAK - Pri samostanu Jovanje na jugozahodu Srbije se je pretrgal viseči most, pri tem pa sta umrli najmanj dve osebi, 12 je poškodovanih. Na mostu je bilo več deset ljudi, ki so nameravali obiskati samostan.

HARTFORD - Porota v ameriški zvezni državi Connecticut je v sredo desničarskemu provokatorju Alexu Jonesu, ki se skriva za ustavno pravico do svobode govora, naložila plačilo 965 milijonov dolarjev odškodnine. Finančno se je namreč okoristil z lažmi, da je bil pokol 20 otrok leta 2012 v osnovni šoli v Newtownu prevara.

sk/spo/jhl/rp/blm/msc/lkr/tib/sk
© STA, 2022