Pregled - Slovenija, 13. 10. (četrtek)

Ljubljana, 13. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 13. oktobra.

LJUBLJANA - Vlada in sindikati javnega sektorja so podpisali dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023. Dogovor zaposlenim v javnem sektorju prinaša dvig plač, višje nadomestilo za malico, za tiste na delovnih mestih do vključno 50. plačnega razreda pa še poračun regresa za letni dopust. Dogovor je podpisalo 28 od 46 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, nekaj pa jih je še napovedalo podpis.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva, je povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Po njegovih besedah so z izhodnim covidnim zakonom postavili pravne podlage, da covid-19 do spomladi postane endemično obolenje. Kot je pojasnil, predlog združuje nekatere rešitve iz interventne protikoronske zakonodaje od PKP 1 do PKP 10. Vlada predlog v DZ pošilja po nujnem postopku.

LJUBLJANA - V sredo so v Sloveniji ob 930 PCR-testih in 8288 hitrih antigenskih testih potrdili 2156 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje so bili v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitalizirani 104 bolniki, kar je eden manj kot dan prej, na intenzivni negi pa 21, kar je enako. Umrla sta dva bolnika s potrjeno okužbo.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela uredbo o merilih za opredelitev in ocenjevanje števila energetsko revnih gospodinjstev, na podlagi katere bodo opredelili energetsko revna gospodinjstva in pripravili akcijski načrt za zmanjšanje energetske revščine. Uredba energetsko revščino opredeljuje kot stanje, v katerem je gospodinjstvo z dohodki, nižjimi od praga tveganja revščine, ki ne more zadovoljiti osnovnih potreb po energiji. Za energetsko revno se bo štelo tudi gospodinjstvo, katerega strošek za rabo energije predstavlja več kot polovico razpoložljivega dohodka.

LJUBLJANA - Vlada je za koordinacijo projekta Potniški center Ljubljana, ki predvideva temeljito infrastrukturno prenovo območja osrednje ljubljanske železniške postaje z novo železniško in avtobusno postajo, imenovala državno sekretarko na infrastrukturnem ministrstvu Alenko Bratušek. Potniški center Ljubljana bo po načrtih obsegal novo avtobusno postajo s parkirno hišo, komercialni del, poslovno stavbo, hotel ter nadgradnjo železniške postaje s pripadajočo tirno infrastrukturo in peroni.

NEUSTRELITZ - Predsednik republike Borut Pahor je v okviru uradnega obiska v Nemčiji nemškemu kolegu Frank-Walterju Steinmeierju podelil najvišje slovensko državno odlikovanje za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo. V ospredju pogovorov so bile poleg krepitve dvostranskega političnega in gospodarskega sodelovanja tudi aktualne evropske in mednarodne teme, zlasti ruska agresija na Ukrajino, energetska varnost, podnebna kriza ter širitev EU na regijo Zahodnega Balkana.

BRUSELJ - Obrambni minister Marjan Šarec je ob robu zasedanja ministrov zveze Nato z nemško kolegico Christine Lambrecht podpisal deklaracijo o krepitvi dvostranskega sodelovanja. Deklaracija med drugim predvideva sodelovanje pri opremljanju in razvoju zmogljivosti, ob tem pa prinaša nadaljevanje obrambnega bilateralnega sodelovanja, pa tudi sodelovanje na vajah, usposabljanjih ter mednarodnih operacijah in misijah.

LUXEMBOURG - Pravosodni ministri EU so se seznanili z aktivnostmi za ustanovitev posebnega sodišča za pregon vojnih zločinov v Ukrajini. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je na zasedanju dejala, da morajo biti vsi vojni zločini na ozemlju Ukrajine preiskani, njihovi storilci pa preganjani.

BRUSELJ - Nemčija je skupaj z več kot deset državami, med njimi tudi s Slovenijo, začela izvajati projekt za vzpostavitev skupnega evropskega sistema zračne obrambe. Obrambni ministri držav, ki so pristopili k projektu, so ob robu zasedanja Nata podpisali pristopno izjavo k iniciativi Zaščita evropskega neba. Pri projektu poleg Nemčije in Slovenije sodeluje še 13 držav.

KOPER - Obalna sindikalna organizacija KS 90 je opozorila na težave tistih, ki prejemajo najnižje plače. Izpostavila je voznike avtobusov, delavce v gradbeništvu, v otroških vrtcih in domovih upokojencev. Če se stvari ne bodo hitro spremenile, bodo zaostrili sindikalni boj, je napovedal generalni sekretar Damjan Volf.

KRANJ/KOPER - Kranjsko okrožno sodišče je zavrnilo odškodninsko tožbo koprskega podjetja Serming proti državi, sodba pa še ni pravnomočna. Podjetje je od države terjalo 40 milijonov evrov, ker naj med kazenskim postopkom zoper nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča ne bi moglo razpolagati z zemljiščem in zgraditi poslovne cone Sermin.

LUXEMBOURG - Evropska direktiva o nepoštenih pogojih v potrošniških pogodbah, ki pri nepoštenosti pogodbenih pogojev združuje koncepta znatnega neravnotežja strank in delovanja v dobri veri, po presoji Sodišča EU ne nasprotuje slovenski ureditvi, kjer sta pri presoji nepoštenosti predpostavki znatnega neravnotežja in dobre vere navedeni ločeno. Sodišče EU je sodbo sprejelo na podlagi vprašanja Višjega sodišča v Mariboru. To je odločalo v primeru posojila v švicarskih frankih, ki ga je podelila Nova KBM.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je na seji z namenom preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom sprejela navodila, ki jih morajo okrajne volilne komisije upoštevati v času izvedbe volitev predsednika republike, ter ukrepe, ki jih morajo ob glasovanju na domu pri volivcih, ki so v izolaciji, upoštevati člani volilnih odborov in volivci. V skladu s strokovnimi izhodišči in smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na voliščih za člane volilnega odbora priporočljiva uporaba ustreznih zaščitnih mask, so po seji sporočili z DVK. V primeru, ko se volišče nahaja v zdravstvenem domu, domu za starejše, socialno-varstvenem zavodu ipd., pa je uporaba zaščitnih mask nujna.

LJUBLJANA - Predsedniški kandidati napovedujejo različna postopanja v boju za človekove pravice. V STA soočenju se nihče ni izrekel proti pravici do splava, večina jih tudi podpira spremembe družinskega zakonika glede izenačevanja pravic istospolnih pri posvojitvah otrok. Proti spremembi je Janez Cigler Kralj, Anže Logar pa v zvezi s tem spoštuje odločitev ustavnega sodišča.

LJUBLJANA - Predsedniški kandidati Nataša Pirc Musar, Anže Logar in Milan Brglez so na poslovnem zajtrku Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji med drugim soočili poglede na potrebe gospodarstva. Predsednika republike vidijo kot spodbujevalca družbenega dialoga o ukrepih za gospodarsko konkurenčnost in drugih pomembnih vprašanjih. Logar je prepričan, da je napačen korak danes bistveno bolj usoden kot pred desetletji, zato mora biti država odzivna na želje gospodarstva. Pirc Musarjeva meni, da lahko socialno varnost omogoči prav gospodarstvo, to pa potrebuje kakovostno delovno silo, zato je v tej luči naklonjena tudi ukrepu socialne kapice. Tudi Logar se je zavzel zanjo. Brglez pa pri tem stavi na socialni dialog, ki ga vidi tudi kot enega temeljev novega družbenega dogovora, kjer so stebri še zelena preobrazba, socialna država in družbena odgovornost.

vb/vb
© STA, 2022