Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 13. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva. Po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana so z izhodnim covidnim zakonom postavili pravne podlage, da covid-19 do spomladi postane endemično obolenje. Kot je pojasnil, predlog združuje nekatere rešitve iz interventne protikoronske zakonodaje od prvega do zadnjega protikoronskega zakona. Vlada predlog v DZ pošilja po nujnem postopku.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela uredbo o energetski revščini, na podlagi katere bodo opredelili energetsko revna gospodinjstva in pripravili triletni akcijski načrt z ukrepi za zmanjšanje energetske revščine. Uredba energetsko revščino opredeljuje kot stanje, v katerem je gospodinjstvo, katerega dohodek je nižji od praga tveganja revščine in ne more zadovoljiti svojih osnovnih potreb po energiji zaradi neustreznih bivanjskih razmer, nezmožnosti izpolnjevanja teh potreb po dostopnih cenah ali nizke energijske učinkovitosti bivalnih prostorov. Za energetsko revno se bo štelo tudi gospodinjstvo, katerega strošek za rabo energije predstavlja več kot polovico razpoložljivega dohodka.

LUXEMBOURG - Evropska direktiva o nepoštenih pogojih v potrošniških pogodbah, ki pri nepoštenosti pogodbenih pogojev združuje koncepta znatnega neravnotežja strank in delovanja v dobri veri, po presoji Sodišča EU ne nasprotuje slovenski ureditvi, kjer sta pri presoji nepoštenosti predpostavki znatnega neravnotežja in dobre vere navedeni ločeno. Sodišče EU je sodbo sprejelo na podlagi vprašanja Višjega sodišča v Mariboru. To je odločalo v primeru posojila v švicarskih frankih, ki ga je podelila Nova KBM.

LJUBLJANA - V sredo so v Sloveniji ob 930 PCR-testih in 8288 hitrih antigenskih testih potrdili 2156 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje so bili v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitalizirani 104 bolniki, kar je eden manj kot dan prej, na intenzivni negi pa 21, kar je enako. Umrla sta dva bolnika s potrjeno okužbo.

LJUBLJANA - Svetovni dan vida, ki ga obeležujemo danes, je namenjen ozaveščanju javnosti o pomenu zdravja oči. V Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije ob tem opozarjajo, da imajo ljudje še vedno premalo znanja o slepoti in slabovidnosti. Ob svetovnem dnevu se bo v Sloveniji zvrstilo več dogodkov.

KRANJ/KOPER - Kranjsko okrožno sodišče je zavrnilo odškodninsko tožbo koprskega podjetja Serming proti državi, sodba pa še ni pravnomočna. Podjetje je od države terjalo 40 milijonov evrov, ker naj med kazenskim postopkom zoper nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča ne bi moglo razpolagati z zemljiščem in zgraditi poslovne cone Sermin.

LJUBLJANA - V Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo na primere zavajanja pri kupovanju trajnostnih izdelkov. Po njihovih navedbah obstaja že več kot 450 različnih okoljskih oznak, od katerih številne ne temeljijo na preverjenem in neodvisnem protokolu. Potrošnikom zato svetujejo, da so pozorni na zaupanja vredne oznake, kot je okoljska marjetica.

NEUSTRELITZ - Predsednik republike Borut Pahor je v okviru uradnega obiska v Nemčiji svojemu nemškemu kolegu Frank-Walterju Steinmeierju podelil najvišje slovensko državno odlikovanje za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo. V ospredju pogovorov obeh predsednikov so bile poleg krepitve dvostranskega političnega in gospodarskega sodelovanja tudi aktualne evropske in mednarodne teme, zlasti ruska agresija na Ukrajino, energetska varnost, podnebna kriza ter širitev EU na regijo Zahodnega Balkana.

BRUSELJ - Obrambni minister Marjan Šarec je ob robu zasedanja ministrov zveze Nato z nemško kolegico Christine Lambrecht podpisal deklaracijo o krepitvi dvostranskega sodelovanja. Deklaracija med drugim predvideva sodelovanje pri opremljanju in razvoju zmogljivosti, ob tem pa prinaša nadaljevanje obrambnega bilateralnega sodelovanja, pa tudi sodelovanje na vajah, usposabljanjih ter mednarodnih operacijah in misijah.

BRUSELJ - Nemčija je skupaj z več kot deset državami, med njimi tudi s Slovenijo, začela izvajati projekt za vzpostavitev skupnega evropskega sistema zračne obrambe. Obrambni ministri držav, ki so pristopili k projektu, so ob robu zasedanja Nata podpisali pristopno izjavo k iniciativi Zaščita evropskega neba. Pri projektu poleg Nemčije in Slovenije sodeluje še 13 držav.

PARIZ - Generalna konferenca Unesca je novembra lani teden ob 13. oktobru razglasila za svetovni teden romana. Z njim želi spodbuditi spoštovanje do literature kot izraza človeške ustvarjalnosti. Eden od namenov tedna je tudi spodbujati branje in osveščati o vlogi pisateljev.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za kulturo so imenovali medresorsko delovno skupino, ki bo zadolžena za pripravo novele zakona o javni rabi slovenščine. Oblikovali so jo po tem, ko je javnost več let opozarjala, da je v nekaterih primerih pomanjkljiva, posledično pa nekateri izdelki in storitve, kot je pretočna storitev Netflix, niso dostopne v slovenskem jeziku.

LJUBLJANA - Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) se je pridružil slovenskim muzejem pri skupnem projektu Po stekleni poti, znotraj katerega ob letošnjem, mednarodnem letu stekla, ki so ga razglasili Združeni narodi, predstavljajo steklene dragocenosti iz svojih zbirk. V MAO sta na ogled stekleni svetili oblikovalke Janje Lap.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je z namenom preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom sprejela navodila, ki jih morajo okrajne volilne komisije upoštevati v času izvedbe volitev predsednika republike, ter ukrepe, ki jih morajo ob glasovanju na domu pri volivcih, ki so v izolaciji, upoštevati člani volilnih odborov in volivci. V skladu s strokovnimi izhodišči in smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na voliščih za člane volilnega odbora priporočljiva uporaba ustreznih zaščitnih mask, so po seji sporočili z DVK. V primeru, ko se volišče nahaja v zdravstvenem domu, domu za starejše, socialno-varstvenem zavodu ipd., pa je uporaba zaščitnih mask nujna.

LJUBLJANA - Predsedniški kandidati napovedujejo različna postopanja v boju za človekove pravice. V STA soočenju se nihče ni izrekel proti pravici do splava, večina jih tudi podpira spremembe družinskega zakonika glede izenačevanja pravic istospolnih pri posvojitvah otrok. Proti spremembi je Janez Cigler Kralj, Anže Logar pa v zvezi s tem spoštuje odločitev ustavnega sodišča.

LJUBLJANA - Predsedniški kandidati Nataša Pirc Musar, Anže Logar in Milan Brglez so na poslovnem zajtrku Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji med drugim soočili poglede na potrebe gospodarstva. Predsednika republike vidijo kot spodbujevalca družbenega dialoga o ukrepih za gospodarsko konkurenčnost in drugih pomembnih vprašanjih. Logar je prepričan, da je napačen korak danes bistveno bolj usoden kot pred desetletji, zato mora biti država odzivna na želje gospodarstva. Pirc Musarjeva meni, da lahko socialno varnost omogoči prav gospodarstvo, to pa potrebuje kakovostno delovno silo, zato je v tej luči naklonjena tudi ukrepu socialne kapice. Tudi Logar se je zavzel zanjo. Brglez pa pri tem stavi na socialni dialog, ki ga vidi tudi kot enega temeljev novega družbenega dogovora, kjer so stebri še zelena preobrazba, socialna država in družbena odgovornost.

mrn/bg
© STA, 2022