Okrogla miza: Energetska kriza ne sme zavreti zelenega prehoda

Ljubljana, 12. oktobra - Medtem ko se soočamo z energetsko krizo in poskušamo čim bolj omiliti njene posledice za prebivalce in gospodarstvo, pa srednje- in dolgoročno ne smemo skreniti z začrtane poti. Zeleni prehod moramo izvesti, so soglašali sogovorniki na okrogli mizi o oskrbi z energenti, ki so jo pripravili v okviru današnjega posveta o razvojnih izzivih Slovenije.

Ljubljana.
Posvet o draginji, energetski krizi in prekarnosti v Sloveniji v organizaciji Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in Inštituta za študije prekariata.
Foto: Bor Slana/STA

Dekan Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani Gregor Dolinar je menil, da se preveč ukvarjamo z gašenjem požarov, premalo pa s strateškim načrtovanjem, ki je v energetiki še posebej pomembno, saj je tam časovna komponenta zelo dolga.

Trenutno res gasimo požar, a hkrati tudi delujemo proaktivno, mu je odgovorila Tina Sršen z ministrstva za infrastrukturo. Nevenka Hrovatin z ekonomske fakultete pa je opozorila, da imamo v Sloveniji še ogromno prostora za varčevanje z energijo.

bg/bdo/bdo
© STA, 2022