Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 12. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide se je seznanil s predlogom sprememb proračuna za leto 2023 in predlogom proračuna za leto 2024. Državni sekretar na ministrstvu za delo Simon Maljevac je med največjimi spremembami za prihodnje leto glede na aktualni proračun izpostavil povečanje sredstev na postavkah programi socialnega varstva in izenačevanje možnosti za invalide, varstvo brezposelnih oseb, državne štipendije, štipendije za nadarjene ter nagrade za trajnostni razvoj.

LJUBLJANA - Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino se je seznanil s predlogoma proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti, ki prinašata zvišanje sredstev, namenjenih področjem izobraževanja, znanosti in športa. Prihodnje leto bo proračun ministrstva znašal 2,7 milijarde, v letu 2024 pa 2,8 milijarde evrov. Člani odbora so bili s predlogoma in povišanjem sredstev načeloma zadovoljni, so pa imeli nekaj pomislekov glede višine sredstev na nekaterih postavkah, predvsem s področja znanstveno-raziskovalne dejavnosti.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je pozdravil odločitev Evropske komisije, da Evropskemu svetu predlaga dodelitev statusa države kandidatke BiH. V predsednikovem uradu so ocenili, da ima odločitev velik pomen za mir in stabilnost na Zahodnem Balkanu in dodali, da je Pahor že februarja predstavil pobudo za podelitev statusa kandidatke BiH brez slehernega pogoja.

LJUBLJANA - Dimitrij Rupel je odstopil kot direktor javne agencije za knjigo JAK. V odprtem pismu, ki ga je naslovil na ministrico za kulturo Asto Vrečko, se je odzval na njen intervju za STA. Rupel zavrača njene besede o nestrokovnih potezah prejšnje vlade, škodljivih za kulturo, med katerimi je omenila tudi njegovo imenovanje. Ministričini očitki so po njegovi presoji neumestni in žaljivi ter izvirajo iz ideoloških predsodkov. Rupel ocenjuje, da priprave Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu prihodnje leto potekajo v skladu s časovnico, kar je bil eden od očitkov Aste Vrečko.

LJUBLJANA - Socialni demokrati zavračajo pobudo za naknadni zakonodajni referendum o spremembah družinskega zakonika, ki jo je v torek vložila koalicija Za otroke gre. Po njihovi oceni pobudniki s takšnim početjem najbolj škodijo prav otrokom.

LJUBLJANA - Slovenija mora hitro sprejeti jasne odločitve o smeri energetskega razvoja, so opozorili govorci na konferenci Energetika 2022 v organizaciji medijske hiše Delo. Potrebna je ne le takojšnja pomoč gospodinjstvu in gospodarstvom, ampak tudi ukrepanje, ki bo preprečilo energetske krize v prihodnje.

LJUBLJANA - Na javnem posvetu Draginja, energetska kriza in prekarnost v organizaciji Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in Inštituta za študije prekariata, razpravljalci razpravljajo o rešitvah za najbolj pereče probleme. Prekarno delo je v slovenski družbi močno razširjeno, kot problem, za katerega je treba najti rešitev, je zapisano tudi v koalicijski pogodbi. Vlada se bo njegovega reševanja lotila tako, da bo najprej pometla pred lastnim pragom, je bilo slišati. Pri kompleksni krizi, kot je draginja, pa bi bilo po mnenju razpravljalcev nujno nasloviti tudi vzroke zanjo.

LJUBLJANA/KOPER - Župani mestnih občin so se na torkovi skupščine Združenja mestnih občin Slovenije zavzeli za višjo povprečnino, kot jo za leti 2023 in 2024 predlaga vlada. Povprečnina bi morala znašati najmanj 735,74 evra, menijo občine. Župani so opozorili tudi, da naraščajoči stroški energije ogrožajo delovanje javnih zavodov s področja kulture in športa, zato so po njihovem mnenju potrebni nekateri zaščitni ukrepi. Po mnenju mestnih občin je nujna tudi posebna obravnava komunalnih podjetij, ki izvajajo gospodarske javne službe velikega pomena.

LJUBLJANA - V septembru in oktobru so v centru za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana obravnavali 105 zastrupitev z gobami. Ker v opažajo povečano zanimanje za gobe, svetujejo, naj ljudje nabirajo le gobe, ki jih dobro poznajo, v primeru težav po zaužitju pa naj nemudoma poiščejo zdravniško pomoč.

LJUBLJANA - V torek so v Sloveniji ob 844 PCR-testih in 8117 hitrih antigenskih testih potrdili 2260 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo včeraj zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 105 bolnikov, na intenzivni negi pa 21. Umrla sta dva bolnika s potrjeno okužbo.

LJUBLJANA - Šolski in mladinski knjižničarji so se seznanili z izbranima knjigama, ki sta izšli v okviru nacionalnega projekta Rastem s knjigo za novo šolsko leto. Za letošnje šolsko leto sta bili izbrani knjigi Reformatorji v stripu avtorja Boštjana Gorenca - Pižame in ilustratorja Jake Vukotiča ter Balada o drevesu Mateje Gomboc. S projektom Rastem s knjigo JAK poskuša spodbuditi osnovnošolce in srednješolce k branju mladinskega leposlovja domačih avtorjev in obiskovanju splošnih knjižnic. Ena knjiga je namenjena sedmošolcem, druga dijakom prvega letnika.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Pred volitvami predsednika republike se je še danes mogoče prijaviti za glasovanje po pošti iz Slovenije. Na tak način lahko glasujejo oskrbovanci domov za starejše, volivci, ki so v bolnišnicah ali zaporu, invalidi ter volivci, ki so zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji.

zc/bdo
© STA, 2022