Pregled - Slovenija, 11. 10. (torek)

Ljubljana, 11. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 11. oktobra.

LJUBLJANA - Državni svet je s 17 glasovi za in 11 proti sprejel odložilni veto na spremembe družinskega zakonika, ki ga je predlagala skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Brankom Tomažičem. Predstavniki koalicije Za otroke gre pa so v DZ vložili pobudo za razpis zakonodajnega referenduma na spremembe zakonika. Kot zatrjujejo, so zbrali 30.600 podpisov. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je poudaril, da spremembe v skladu z odločbo ustavnega sodišče samo odpravljajo diskriminacijo istospolnih parov. Referendum o omenjenem zakonu bi bil tako po njegovih besedah protiustaven. Pričakovati je, da bo DZ sprejel sklep o nedopustnosti referenduma, njegovi pobudniki pa v tem primeru napovedujejo pritožbo na ustavno sodišče.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je začel posvete z vodji poslanskih skupin o kandidatih za ustavnega sodnika, viceguvernerja Banke Slovenija in sodnika Sodišča EU. Vodje koalicijskih poslanskih skupin Gibanja Svoboda, SD in Levice za ustavno sodnico podpirajo Nežo Kogovšek Šalamon, za viceguvernerja pa Primoža Dolenca. O sodniku EU bodo še razmislili. V poslanskih skupinah SDS in NSi pa imen, ki jih podpirajo za omenjene funkcije, niso razkrili.

WASHINGTON - Mednarodni denarni sklad v najnovejši gospodarski napovedi Sloveniji za letos napoveduje 5,7-odstotno gospodarsko rast oziroma dve odstotni točki višjo, kot je napovedal spomladi. V prihodnjem letu pa bo gospodarska rast glede na spomladansko napoved nižja za 1,3 odstotne točke in bo znašala 1,7 odstotka. Sklad je opozoril na visoko inflacijo, ki pesti celotno območje z evrom. Če je aprila Sloveniji za letos napovedoval 6,7-odstotno inflacijo, naj bi ta po najnovejši napovedi dosegla 8,9 odstotka, v letu 2023 pa 5,1 odstotka.

LJUBLJANA - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je na spletni strani gov.si aktiviralo spletni kalkulator, s pomočjo katerega si lahko posamezniki izračunajo, ali so upravičeni do energetskega dodatka in v kakšni višini. Izplačevali ga bodo med 1. novembrom in 31. marcem 2023, po besedah ministra Luke Mesca pa ciljajo na približno 60.000 najrevnejših gospodinjstev v Sloveniji.

BRUSELJ - Evropska komisija je potrdila slovensko 80 milijonov evrov vredno shemo pomoči podjetjem, ki se spopadajo z visokimi cenami plina in elektrike. V skladu z zakonom o pomoči gospodarstvu zaradi zvišanj cen električne energije in zemeljskega plina bo podjetjem na voljo pomoč v višini do 500.000 evrov oz. do dva milijona evrov, če zaprosijo za posebno pomoč ali so energetsko intenzivna podjetja.

LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Janković jeseni in pozimi ne pričakuje večjih težav pri energetski oskrbi javnih objektov v prestolnici, če ne bo hujše zaostritve mednarodnega dogajanja. K optimizmu prispeva tudi napovedana evropska rešitev za omejitev cen plina in posredno elektrike. Zagotovil je še, da se na občini pripravljajo na povsem normalno praznično dogajanje ob koncu leta.

LJUBLJANA - Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo se je seznanil s predlogoma sprememb proračuna za leto 2023 in predlogom proračuna za leto 2024. Predlog sprememb ministrstvu za notranje zadeve za leto 2023 prinaša več sredstev od veljavnega proračuna, medtem ko ministrstvu za javno upravo v obeh letih prinaša manj. Odbor je dal tudi zeleno luč novelama zakonov o dostopu do informacij javnega značaja ter o organiziranosti in delu v policiji.

LJUBLJANA - Epidemija ob onesnaženju pitne vode v Spodnji Savinjski dolini, ki je izbruhnila v začetku prejšnjega tedna, je očitno izzvenela. Od prejšnjega četrtka namreč ni zabeležen noben nov primer prebavnih motenj pri prebivalcih omenjene doline, je v izjavi za medije povedal strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen.

LJUBLJANA - V 76. letu starosti je umrl režiser in scenarist Tugo Štiglic. Bil je med najbolj prepoznavnimi avtorji slovenskega mladinskega filma. Leta 1986 je posnel mladinski film Poletje v školjki, ki je dobil tudi nadaljevanje. Leta 2018 je prejel Badjurovo nagrado za življenjsko delo.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Na dan predsedniških volitev bo v Ljubljani potekal tudi Ljubljanski maraton, v času katerega bodo zaprte določene ulice in ceste. Na DVK zaradi tega ne pričakujejo večjih težav pri dostopu do volišč, posebej ne za tiste, ki se bodo nanje podali peš ali pred 8.45 in po 15. uri. Priporočajo tudi udeležbo na predčasnih volitvah.

LJUBLJANA - Energetska kriza in draginja sta tudi po mnenju večine kandidatov za predsednika republike najbolj akuten problem pri nas. Med področji, ki bi potrebovala korenitejše spremembe, so sicer v STA soočenju našteli tudi gospodarstvo, zdravstvo, skrb za starejše, varnost in podnebne
spremembe. Imajo pa vsak svojo vizijo, kako bi pripomogli k večji socialni pravičnosti.

np/mlj/bg/mo/np
© STA, 2022