Mineva 20 let od terorističnega napada na nočne klube na Baliju

Denpasar, 12. oktobra - Mineva 20 let od terorističnega napada na nočne klube na indonezijskem otoku Bali. Dve močni eksploziji sta terjali 202 smrtni žrtvi, večinoma turistov. Med njimi je bilo kar 88 Avstralcev.

Indonezija, Kuta.
Mineva 20 let od terorističnega napada na nočne klube na indonezijskem otoku Bali, v katerem je bilo v dveh eksplozijah ubitih več kot 200 ljudi, večinoma turistov.
Spomenik žrtvam.
Foto: dpa/STA

Avstralija, Sydney.
Slovesnosti ob 20. obletnici bombnih napadov na Baliju leta 2002, v katerem bilo v dveh eksplozijah ubitih več kot 200 ljudi, med njimi tudi 88 Avstralcev.
Foto: dpa/STA

Odgovornost za napad so oblasti pripisale južnoazijski islamistični skupini Džamaja Islamija, povezani s teroristično mrežo Al Kaida. V zvezi z bombnimi napadi so od leta 2003 obsodili več kot 20 ljudi. Tri osebe, ki so jih spoznali za napadalce, so obsodili na smrtno kazen z ustrelitvijo. Izvedena je bila leta 2008.

Napad ni bil le eden najbolj smrtonosnih v indonezijski zgodovini, temveč tudi v avstralski. V parlamentarni stavbi v Canberri, kjer se tudi nahaja eden od spomenikov žrtvam napada, bo tako danes potekala spominska slovesnost.

ms/msc/ms
© STA, 2022