Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 11. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je na spletni strani gov.si aktiviralo spletni kalkulator, s pomočjo katerega si lahko posamezniki izračunajo, ali so upravičeni do energetskega dodatka in v kakšni višini. Po besedah ministra Luke Mesca ciljajo na približno 60.000 najrevnejših gospodinjstev v Sloveniji. V skladu z zakonom o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki je začel veljati 10. septembra, bodo enkratni dodatek prejeli prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ter invalidi.

LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Janković jeseni in pozimi ne pričakuje večjih težav pri energetski oskrbi javnih objektov v prestolnici, če vmes ne bo večje zaostritve mednarodnega dogajanja. K optimizmu prispeva tudi napovedana evropska rešitev za omejitev cen plina in posredno elektrike. Zagotovil je tudi, da se na občini pripravljajo na povsem normalno praznično dogajanje ob koncu leta.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je začel posvete z vodji poslanskih skupin o kandidatih za ustavnega sodnika, viceguvernerja Banke Slovenija in sodnika sodišča EU. V poslanskih skupinah SDS in NSi imen, ki jih podpirajo za omenjene funkcije, niso razkrili. V SD so kot najprimernejše kandidate ocenili Primoža Dolenca za viceguvernerja Banke Slovenije, za ustavno sodnico Nežo Kogovšek Šalamon, kot sodnika EU pa Marka Ilešiča.

BRDO PRI KRANJU - Statistični urad in Statistično društvo Slovenije letošnji Statistični dan, ki pod naslovom V luči podražitev poteka na Brdu pri Kranju, posvečata aktualnim izzivom inflacije. Strokovnjaki med drugim razpravljajo o tem, kdaj lahko pričakujemo umirjanje inflacije, o čemer je spregovoril tudi viceguverner Banke Slovenije Jožef Bradeško. Povedal je, da zadnje uradne makroekonomske napovedi eurosistema predvidevajo konvergenco inflacije do približno dveh odstotkov do začetka leta 2024.

LJUBLJANA/POLZELA - Epidemija ob onesnaženju pitne vode v Spodnji Savinjski dolini, ki je izbruhnila v začetku prejšnjega tedna, je očitno izzvenela. Od prejšnjega četrtka namreč ni zabeležen noben nov primer prebavnih motenj pri prebivalcih omenjene doline, je v izjavi za medije povedal strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen.

LJUBLJANA - V ponedeljek so v Sloveniji ob 1086 PCR-testih in 11.885 hitrih antigenskih testih potrdili 3645 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 108 bolnikov, na intenzivni negi pa 19. Umrli so trije bolniki s potrjeno okužbo.

LJUBLJANA - Policija je v prvih devetih mesecih letos obravnavala 15.590 nezakonitih prehodov državne meje, kar je skoraj 115 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Kot je razvidno iz policijske statistike, je med njimi še naprej največ prebežnikov iz Afganistana, v vrh pa so se prebili še državljani Indije in Burundija.

LJUBLJANA - Festival slovenskega filma Portorož bo v 25. izdaji potekal med 25. in 30. oktobrom. Tekmovalo bo 53 filmov, ob najnovejši filmski produkciji pa bo počastil tudi več obletnic. Letošnja izvedba bo prinesla bero raznolikosti, saj so filmi v tekmovalnem programu žanrsko zelo raznorodni, je na predstavitvi festivala povedal direktor festivala Bojan Labović.

CELJE - Gledališče Celje bo v petek premierno uprizorilo komedijo ameriškega pisatelja, režiserja in producenta Williama Missourija Downsa Poglej me. To bo tudi prva slovenskega uprizoritev te komedije. Kot je na novinarski konferenci povedal režiser predstave Luka Marcen, se uprizoritev igra z nevidnostjo, pomemben del pa predstavlja tudi glasba, ki skrbi za ritmičnost predstave.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Na dan predsedniških volitev bo v Ljubljani potekal tudi Ljubljanski maraton, v času katerega bodo zaprte določene ulice in ceste. Na DVK zaradi tega ne pričakujejo večjih težav pri dostopu do volišč, posebej ne za tiste, ki se bodo nanje podali peš ali pred 8.45 in po 15. uri. Priporočajo tudi udeležbo na predčasnih volitvah.

LJUBLJANA - Energetska kriza in draginja sta tudi po mnenju večine kandidatov za predsednika republike najbolj akuten problem pri nas. Med področji, ki bi potrebovala korenitejše spremembe, so sicer v STA soočenju našteli tudi gospodarstvo, zdravstvo, skrb za starejše, varnost in podnebne spremembe. Imajo pa vsak svojo vizijo, kako bi pripomogli k večji socialni pravičnosti.

zc/bg
© STA, 2022