Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 11. oktobra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

NEW YORK - Generalna skupščina ZN je v ponedeljek v New Yorku začela razpravo o resoluciji za obsodbo ruske priključitve ukrajinskih ozemelj, ki se bo nadaljevala danes, resolucija pa bo predvidoma potrjena v sredo ali četrtek. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pred začetkom razprave obsodil okrepljene ruske napade na ukrajinske civiliste.

KIJEV - Po obsežnih ponedeljkovih ruskih raketnih napadih na številna mesta v Ukrajini se je število smrtnih žrtev povzpelo na 19, ranjenih je bilo več kot sto ljudi, so sporočile ukrajinske oblasti. Iz Zaporožja na jugu države poročajo o novem ruskem napadu, ki je zahteval najmanj eno življenje, v številnih mestih širom Ukrajine pa je ponovno slišati opozorilne sirene in eksplozije.

KIJEV - Ukrajina se ne bo pustila ustrahovati, je po ruskih napadih na številna mesta po vsej državi v svojem rednem nočnem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V ponedeljek se je pogovarjal s številnimi svetovnimi voditelji, med drugim z predsednikom ZDA Joejem Bidnom, danes pa bo prisostvoval virtualnemu vrhu skupine G7.

LONDON - Vrhovno sodišče v Združenem kraljestvu začenja oceno zakonitosti izvedbe referenduma o neodvisnosti Škotske brez privolitve vlade v Londonu. Regionalna vlada v Edinburghu želi tak referendum, ki naj bi bil posvetovalne narave, izvesti 19. oktobra prihodnje leto, a britanska vlada temu odločno nasprotuje. Odločitev sodišča bo predvidoma znana šele čez nekaj mesecev.

WASHINGTON - Direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva in predsednik Svetovne banke David Malpass sta v ponedeljek na začetku letnih zasedanj mednarodnih finančnih ustanov v Washingtonu opozorila na nevarnost svetovne recesije.

FRANKFURT/PARIZ/LONDON - Trgovanje na osrednjih evropskih borzah je tudi drugi dan v tem tednu v negativnem območju. Osrednji indeksi ob koncu prve ure trgovanja izgubljajo med 0,5 odstotka in enim odstotkom. Vlagatelje v slabo voljo še naprej spravlja strah pred zdrsom evropskega gospodarstva v recesijo.

BRUSELJ - Veleposlanik EU v Belorusiji, nemški diplomat Dirk Schuebel, je predčasno končal svoj mandat v Minsku, saj mu, kot je v ponedeljek sporočil na družbenem omrežju Facebook, beloruske oblasti pod vodstvom Aleksandra Lukašenka niso podaljšale vizuma in akreditacije. Pri tem je bil kritičen do kršitev človekovih pravic s strani beloruskih oblasti.

BRUSELJ - EU je veleposlanico Nikaragve Zoilo Müller v ponedeljek razglasila za persono non grata. Gre za ukrep, s katerim se je odzvala na odločitev te srednjeameriške države, ki je že konec septembra veleposlanico EU v Managui razglasila za persono non grata. Nikaragva pri tem ni navedla nobenih razlogov, EU pa meni, da je bil ukrep neupravičen.

JERUZALEM/BEJRUT - Izrael je po intenzivnih pogajanjih pod okriljem ZDA sporočil, da je z Libanonom dosegel "zgodovinski dogovor" o morski meji, ki poteka na območju, bogatim z zemeljskim plinom. Libanon dogovora sicer še ni potrdil. Pogajalci obeh držav, ki sta tehnično sicer še vedno v vojni, so pred tem sporočili, da so bile njihove zahteve izpolnjene.

NEW YORK - Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump naj bi tajne dokumente odnesel iz Bele hiše na svoje posestvo na Floridi, ker je želel barantati z Nacionalnimi arhivi ZDA. Domnevno naj bi želel doseči, da mu v zameno izročijo dokumente, ki zadevajo preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, ko je bil Trump izvoljen.

NEW YORK - Ameriški režiser Michael Moore, ki je bil leta 2016 eden redkih, ki je napovedal zmago Donalda Trumpa na predsedniških volitvah, sedaj trdi, da bodo na novembrskih kongresnih volitvah letos demokrati slavili veliko zmago. Ob tem je kritiziral tudi medije v ZDA, češ da se posvečajo nepomembnim temam.

CARACAS/CIUDAD DE GUATEMALA/MIAMI - Zaradi močnega deževja in poplav po tropski nevihti Julia, ki je v nedeljo dosegla Nikaragvo, je v Srednji in Južni Ameriki doslej umrlo najmanj 59 ljudi. Posebej prizadeta je Venezuela, kjer je zaradi zemeljskega plazu, ki se je sprožil v soboto ponoči, življenje izgubilo že najmanj 34 ljudi.

WELLINGTON - Okoli 500 mrkih pliskavk je nasedlo in kasneje poginilo na novozelandskih Chathamovih otokih v Tihem oceanu, potem ko so morali pristojni organi izključiti možnost njihovega reševanja, saj v vodah okoli otokov mrgoli morskih psov. Zaenkrat je nejasno, zakaj je znova prišlo do tako množičnega nasedanja kitov.

lkr/vb/tib/msc/spo/jes/rp/lkr
© STA, 2022