Narodni svet koroških Slovencev čestital Van der Bellnu ob ponovni izvolitvi

Celovec, 10. oktobra - Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko je danes čestital zmagovalcu nedeljskih predsedniških volitev v Avstriji, Alexandru Van der Bellnu. Kot so sporočili iz NSKS, je Inzko Van der Bellna podpiral že na volitvah leta 2016, tokrat pa je bil v skupini njegovih glavnih donatorjev.

Avstrija, Celovec.
Narodni svet koroških Slovencev (NSKS).
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V NSKS so ob tej priložnosti spomnili na besede, ki jih je Van der Bellen v Celovcu pred dvema letoma izrekel v slovenščini: "Kot zvezni predsednik bi se vam želel iskreno opravičiti za krivice in zamude pri uresničitvi vaših ustavnih pravic".

Prav tako so poudarili, da je Van der Bellen julija 2021 obiskal Bistrico v Rožu, torej Inzkovo domačo občino. Tudi zaradi tega je Inzko upal, da bo Van der Bellen slavil že v prvem krogu volitev, kar se je tudi zgodilo, saj je po delnih uradnih izidih aktualni predsednik osvojil 54,6 odstotka glasov.

Volilna komisija mora sicer prišteti še več kot 800.000 glasovnic, ki so prispele po pošti, a po poročanju avstrijske javne radiotelevizije ORF to naj ne bi več pomembno spreminjalo rezultatov volitev.

Van der Bellen bo za drugi mandat uradno prisegel predvidoma 26. januarja prihodnje leto.

Za položaj predsednika se je sicer potegovalo rekordnih sedem kandidatov.

akt/vb
© STA, 2022