Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 10. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob in finančni minister Klemen Boštjančič sta v DZ predstavila predlog državnih proračunov za prihodnji dve leti. Oba sta izpostavila veliko negotovost zaradi aktualnih razmer in napovedala odločno ukrepanje v dobrobit Slovenije. Po Golobovih besedah je odgovor na izredno negotove obete fleksibilnost in pripravljenost na hitro in odločno ukrepanje. To bo vlada tudi storila, je poudaril. Zagotovil je, da pozimi noben prebivalec ne bo ostal brez energentov. Tudi Boštjančič je dejal, da proračuna puščata prostor za ukrepanje v primeru dodatne zaostritve že zdaj zahtevnih razmer.

LJUBLJANA - Skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Brankom Tomažičem je vložila predlog za odložilni veto na spremembe družinskega zakonika. Menijo, da so spremembe, po katerih je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb in ki istospolnim omogočajo posvojitev otrok, zaobšle voljo ljudstva, izraženo na dveh referendumih. DS bo o predlogu odločal v torek.

LJUBLJANA - Društvo novinarjev obsoja grožnje vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS) z možnostjo odpovedi pogodb 38 novinarjem. Menijo, da gre za manifestacijo zlorabe položaja in pravnih sredstev generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha za pritisk na novinarje, ki so septembra s prihodom v studio izrazili solidarnost s šikaniranimi kolegi.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je čestital predsedniku Avstrije Alexandru Van der Bellnu za ponovno izvolitev ter mu zaželel še veliko uspeha pri nadaljnjem izpolnjevanju odgovornih nalog, so sporočili iz predsednikovega urada. Glede odnosov med Slovenijo in Avstrijo je Pahor zapisal, da je trdno prepričan, da bo Van der Bellen nadaljeval s prizadevanji za poglabljanje spoštljivega dialoga ter krepitev sodelovanja v duhu skupnih evropskih vrednot.

LJUBLJANA - Slovenija je najostreje obsodila ruske napade na Kijev in druga mesta v Ukrajini, pri čemer je napade na civiliste označila za vojni zločin, ki ne sme ostati nekaznovan. Kot so bo tem sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, so uslužbenci na slovenskem veleposlaništvu v Kijevu na varnem, ministrstvo pa je nenehno v stiku z njimi.

LJUBLJANA - Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) nasprotuje obdavčitvi plačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetovanje, kot je zapisano v predlogu novele zakona o dohodnini, ki je v obravnavi v DZ. Ta plačila zdaj niso obdavčena, po novem bi bila 50-odstotno. Še slabše bi sicer bilo, če novela ne bi bila sprejeta do konca tega leta.

LJUBLJANA - Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo prenehala obstajati 31. decembra 2022. Pred tem bo do 15. novembra pripravila revidirano zaključno poročilo na 30. junij 2022, ki bo obračunski dan pripojitve DUTB k SDH, kaže predlog uredbe o pravnem nasledstvu DUTB. SDH bo s pripojitvijo pridobil celotno premoženje ter vse pravice in obveznosti DUTB.

BLED - Gradbeno dovoljenje za prvo fazo blejske južne obvoznice je po rešitvi pritožbe postalo pravnomočno. Tako se gradnja ceste, ki jo na Bledu in v Bohinju čakajo že desetletja, vendarle lahko začne. Pogodba z izvajalcem je že podpisana, zato na blejski občini pričakujejo, da bodo dela stekla še letos.

VELENJE - Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) je zaradi prekinjenega socialnega dialoga s strani vodstva družb Premogovnik Velenje in HTZ in zaskrbljujočih aktualnih razmer v rudniku poslal odprto pismo nadzornemu svetu rudnika. Od nadzornikov pričakuje ustrezno ukrepanje, tudi v smeri ugotavljanja odgovornosti vodilnih.

LJUBLJANA - Obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja. Svetovna zdravstvena organizacija letos opozarja na naraščajoče družbene in ekonomske neenakosti, dolgotrajne konflikte, nasilje in izredne razmere na področju javnega zdravja. Te vplivajo na celotno svetovno prebivalstvo, ogrožajo napredek in blaginjo, so zapisali na NIJZ.

LJUBLJANA - V nedeljo so ob 529 PCR in 2903 hitrih testih potrdili 739 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje so bili v nedeljo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitalizirani 104 bolniki, na intenzivni negi pa 18. Od vključno petka je umrlo devet bolnikov s potrjeno koornavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Delež prebivalcev Slovenije, ki se ne nameravajo cepiti s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19, je 46,9-odstoten. Cepiti se namerava 27,1 odstotka vprašanih, 23,1 odstotka pa je neodločenih. Po podatkih, zbranih konec septembra, je poživitveni odmerek že prejelo 2,9 odstotka prebivalcev Slovenije, kaže raziskava inštituta Mediana.

LJUBLJANA - Cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bodo opolnoči zvišale. Bencin se bo podražil za 6,1 centa na 1,414 evra, dizel za 8,1 centa na 1,684 evra za liter. Kurilno olje bo dražje za osem centov, cena bo 1,367 evra za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo. Cene bodo veljale do 24. oktobra. Če ne bi regulirali cen in hkrati potrošnikov oprostili plačila okoljskih dajatev, bi bilo treba po oceni gospodarskega ministrstva za liter dizla odšteti 1,855 evra, za liter bencina pa 1,528 evra.

LJUBLJANA - V Cukrarni v Ljubljani poteka prvi Avdiofestival - festival sodobne govorne avdioprodukcije in radijskega medija, ki ga organizira Radio Slovenija. Na festivalu sodelujejo številni ustvarjalci avdiovsebin tako iz Slovenije kot tujine. Želja organizatorjev je, da se na festivalu predstavi najaktualnejše in najboljše, kar je trenutno na voljo.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Stališča predsedniških kandidatov o pošiljanju orožja Ukrajini se razlikujejo, bi pa vsi podprli mirovna pogajanja. Kot največjo grožnjo miru so v STA soočenju sicer našteli različne stvari, poleg ruske agresije denimo še kibernetske grožnje, energetsko in prehransko krizo in socialno nepravičnost. Nekoliko različne poglede imajo tudi glede varovanja državne meje.

LJUBLJANA - Predsedniški kandidat Vladimir Prebilič je ob svetovnem dnevu duševnega zdravja obiskal stojnico projekta Kako si in z mladimi prostovoljci spregovoril o izzivih na področju izobraževanja za poklice, ki skrbijo za področje duševnega zdravja. Prebilič je poudaril, da mora biti skrb za duševno zdravje prioriteta vseh nas, ob tem pa še posebej izpostavila mlade.

mrn/mrn
© STA, 2022