Zaradi tranzita obrambnih sil ZDA do 24. oktobra povečan promet na relaciji Koper-Pince

Koper/Pince, 10. oktobra - Oktobra bodo enote obrambnih sil ZDA v okviru redne rotacije svojih enot v Evropi opravile tranzit čez Slovenijo, zato bo lahko od danes do 24. oktobra občasno povečan promet na razdalji Koper-mednarodni mejni prehod z Madžarsko Pince, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Transport zavezniške opreme je predviden z vlakovnimi kompozicijami in po cesti. Cestni in železniški tranzit bosta potekala iz Kopra proti Madžarski tako, da bosta čim manj moteča za druge udeležence prometa. Kolone vojaških vozil bosta spremljala vojaška policija Slovenske vojske (SV) in občasno tudi helikopter SV, premikale pa se bodo zunaj prometnih konic.

Slovenija bo s SV kot kredibilna partnerica in zaveznica omogočila vse za nemoten ter varen premik zavezniške opreme čez svoje ozemlje, ki v evropskem prostoru predstavlja pomemben komunikacijski koridor pri podpori zagotavljanja miru in varnosti v Evropi, so navedli na ministrstvu.

Na podlagi partnerstva s Slovenijo, katerega namen je zagotavljanje dvostranske varnosti, bo ameriška kopenska vojska v pristanišču v Kopru sprejela in razložila približno 850 kosov opreme, dodeljene brigadi za logistično zagotovitev 101. divizije iz baze Fort Campbell v Kentuckyju, napotena pa je v podporo ameriškim silam v Evropi in Natovim zaveznicam kot odziv na krizo v Ukrajini.

Slovenija s Slovensko vojsko v okviru podpore države gostiteljice zaveznicam in partnericam nudi svojo logistično podporo. Vse to izvaja v sodelovanju s civilnimi partnerji v Sloveniji, ki zagotavljajo pomorske, cestne in železniške premike. Oktobrska dejavnost bo prvi tovrsten in tako obsežen logistični premik ameriške kopenske vojske iz pristanišča Koper preko ozemlja Slovenije, so še sporočili z ministrstva.

apo/apo
© STA, 2022