Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 9. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v pogovoru za STA po štirih mesecih ministrovanja ocenil, da se zdi, kot da se želi zdravstveni sistem ukvarjati sam s sabo, manj pa z bolniki. Skrajševanje čakalnih vrst bo potekalo ob nagrajevanju, svete zdravstvenih zavodov želi profesionalizirati in na dolgi rok premakniti izpod nadzora politike. Delo je po njegovi oceni veliko težje od pričakovanj, predvsem zaradi pritiskov različnih interesnih skupin. Poudarja, da ima enaka pravila in merila za vse.

TRST - Ameriška jadrnica Deep Blue s krmarko Wendy Schmidt je zmagala na 54. Barcolani, največji regati s skupinskim startom na svetu. Druga je bila branilka naslova, tržaška Arca SGR, tretja druga tržaška jadrnica Portopiccolo s slovenskim krmarjem Mitjo Kosmino, četrta pa slovenska Way of Life, ki jo je krmaril koprski olimpijec Gašper Vinčec.

LJUBLJANA - Policisti so bili v soboto okoli 23. ure obveščeni, da so v enem od stanovanj na območju Šentvida v Ljubljani našli mrtvo 86-letno žensko. Glede na prve podatke je smrt posledica kaznivega dejanja. Policisti v povezavi s tem iščejo starejšega moškega, partnerja pokojne, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Kampanja pred predsedniškimi volitvami se je prevesila v drugo polovico in prinesla upad aktivnosti predsedniških kandidatov na terenu. V soju žarometov so zdaj soočenja, ki praviloma igrajo ključno vlogo, a če prihodnji teden ne bo prinesel večjih preobratov, skorajda ni dvoma, kdo si lahko obeta vstop v drugi krog, meni analitik Andraž Zorko. Torej, Nataša Pirc Musar in Anže Logar, Milan Brglez pa je po njegovi oceni "dovolj blizu, da mu lahko uspe ta veliki met". "A moralo bi se zgoditi nekaj zelo resnega, da bi njemu uspel preboj v drugi krog na račun enega ali drugega favorita," dodaja.

LJUBLJANA - Kandidati za predsednika republike so brez izjeme naklonjeni častni straži ob državnih praznikih, ki jo je uvedel sedanji predsednik Borut Pahor. Pri stališču o Slovenski vojski (SV) najbolj izstopa Miha Kordiš, ki je za demilitarizacijo in izstop iz Nata, o obsegu SV bi razmislil tudi Vladimir Prebilič. V STA soočenju pa se je večina izrekla za vlaganje v SV v skladu z mednarodnimi zavezami.

apo/apo
© STA, 2022