Pregled - Slovenija, 8. 10. (sobota)

Ljubljana, 8. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 8. oktobra.

PTUJ - Na Ptuju je potekal volilni kongres stranke SD, na katerem so izbrali vodstvo stranke. Delegati so s 329 glasovi podpore podelili nov mandat na čelu stranke Tanji Fajon. Odločitev ni presenečenje, saj je bila edina kandidatka za predsednico stranke. Za podpredsednike so delegati izvolili Janija Prednika, Matjaža Nemca, Meiro Hot in Mijo Javornik. Fajonova je v nagovoru delegatom izrazila prepričanje, da so Socialni demokrati "danes pomembna sila družbenih sprememb". Prepričana je, da stranka postaja vse močnejša, zato se ne sme vrteti v iskanju lastnih napak, temveč se bolj zavedati tega, kar delajo dobro in pri tem vztrajati.

LJUBLJANA - Minister za obrambo Marjan Šarec je v pogovoru za STA dejal, da se izgradnja bataljonske skupine in izvidniškega bataljona nadaljuje kljub preklicu nakupa boxerjev. Pogodbe ne prekinjajo zaradi zahtev Levice. V tej koalicijski partnerici bi se namreč nakupu oklepnikov v celoti odpovedali. "Mi pa vemo, da to moramo narediti," je bil jasen Šarec.

LJUBLJANA - Pivovarna Laško Union je na sredinem zboru delavcev ljubljanske pivovarne zaposlene obvestila, da bodo konec novembra v Ljubljani prenehali polniti pločevinke piva, v začetku prihodnjega leta pa še sode, danes poroča Dnevnik. V petek so o tem obvestili še zaposlene v Laškem.

LJUBLJANA - V petek so v Sloveniji ob 864 PCR-testih in 8145 hitrih antigenskih testih potrdili 2386 okužb z novim koronavirusom. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 2241, kar je 22 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1493 oziroma 11 več kot dan prej.

BELTINCI - V Beltincih je danes potekal osrednji del srečanja katoličanov iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske. "Smo na poti vere in želimo graditi mir," je v pridigi v slovesni maši, ki jo je vodil soboški škof Peter Štumpf, sodeloval pa je tudi györski škof Andras Veres, dejal varaždinski škof Bože Radoš.

PODSREDA - Na trgu v Podsredi se danes začenja tradicionalni dvodnevni 23. Praznik kozjanskega jabolka. Pripravlja ga javni zavod Kozjanski park, ob 10. uri ga bodo začeli s sejmom in tržnico območnih izdelkov in pridelkov. Do večera bo sledilo več družabnih in drugih prireditev. Sejem bodo v nedeljo nadaljevali, pripravili bodo še niz drugih prireditev.

LJUBLJANA - Evropski dan darovanja in presaditve organov in tkiv, ki ga obeležujemo danes, je namenjen opozarjanju na pomen posmrtnega darovanja organov in tkiv za namen zdravljenja. Delež aktivno opredeljenih darovalcev organov je v Sloveniji nizek, čeprav je opredelitev enostavna, opozarjajo v zavodu Slovenija-transplant.

LJUBLJANA - Danes obeležujemo svetovni dan paliativne in hospic oskrbe, ki poteka pod geslom Celimo srca in družbo. Paliativna oskrba je namenjena bolnikom, ki se soočajo z neozdravljivo boleznijo, in njihovim svojcem. Mednarodna zveza za paliativno in hospic oskrbo ob tem poziva države, da v nacionalne strategije vključijo oskrbo ob izgubi in žalovanju.

LJUBLJANA - Ob današnjem svetovnem dnevu ozaveščanja o disleksiji in drugih specifičnih učnih težavah v društvu Bravo opozarjajo na potrebe oseb s temi težavami. Od danes osnovne in srednje šole ter šole s prilagojenim programom lahko dostopajo do e-zbornika Specifične učne težave in izzivi današnjega časa.

LJUBLJANA - V Zavetišču za zapuščene živali Gmajnice v Ljubljani danes poteka dan odprtih vrat. Posvojiti je mogoče 147 mačk, 27 psov in sedem ostalih hišnih živali, ki trenutno čakajo na dom. V nedeljo pa bo potekalo rojstnodnevno praznovanje zavetišča, s katerim bo to proslavilo 20-letnico delovanja.

KRANJ - V Majdičevem mlinu v Kranju, ki ga je dodobra uničil požar konec septembra, je popoldne znova zagorelo, a so požar gasilci kmalu pogasili. Okoliščine kažejo na samovžig, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Zaradi ponovnega vžiga je bila nekaj časa zaprta Ljubljanska cesta v Kranju.

MOJSTRANA - Ob sestopu s Staničeve koče proti dolini Vrat se je ponoči smrtno ponesrečil 66-letni planinec, državljan Srbije, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Okoliščine kažejo, da je zaradi noči zgrešil pot in padel čez skalnato polico približno 20 do 25 globoko. Sicer je bil ustrezno opremljen, so navedli.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Kandidati za predsednika republike skoraj brez izjeme podpirajo vstop Hrvaške v schengensko območje, ob čemer pa si nekateri želijo, da bi naša soseda spoštovala arbitražno razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško. Povečini so naklonjeni tudi nadaljevanju krepitve evropske perspektive držav Zahodnega Balkana in krepitvi položaja slovenskih manjšin.

LJUBLJANA - Med kandidati za predsednika republike po javnomnenjski raziskavi, ki jo je za časnik Delo in POP TV opravila Mediana, trenutno prvo mesto s stabilno podporo zaseda poslanec SDS Anže Logar. Na drugem mestu mu sledi odvetnica Nataša Pirc Musar, tretje mesto pa z očitnim zaostankom za vodilnima pripada evropskemu poslancu Milanu Brglezu.

PTUJ - Kandidat za predsednika republike Milan Brglez, ki ga poleg stranke SD podpira še Gibanje Svoboda, je na volilnem kongresu SD nagovoril delegate stranke. Ob tem je poudaril, da po predsedniških volitvah ne bo pozabil "čigav je" in da ne namerava delati sramote državi, Slovencem ali tistim, ki so ga podprli.

NOVA GORICA - Predsedniški kandidat Levice Miha Kordiš je obiskal Novo Gorico ter se srečal s tamkajšnjimi prebivalkami in prebivalci. V sklopu obiska je izrazil tudi podporo stavki delavk in delavcev v novogoriškem HIT. "Delavcem izrekam vso podporo. HIT smo letos socialisti obranili pred privatizacijo, ki jo je kanila izpeljati Janševa vlada. A primer jasno priča, zakaj državno lastništvo ne zadošča in zakaj je potrebna drugačna, delavska uprava," njegove besede povzema sporočilo za javnost.

ako/ako
© STA, 2022