Pregled - Slovenija, 7. 10. (petek)

Ljubljana, 7. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 7. oktobra.

PRAGA - Voditelji članic EU, med njimi premier Robert Golob, so se strinjali, da je pri nadaljnjih ukrepih za soočanje z energetsko draginjo, vključno z omejevanjem cen plina, potreben evropski pristop. Šlo bo za neke vrste cenovno kapico, ki bo dinamična in sestavljena iz več elementov, je Golob odgovoril na vprašanje o tem, kako blizu dogovoru o cenovni kapici za plin so države EU. Konkretne predloge bo Evropska komisija predstavila do rednega vrha čez dva tedna.

LJUBLJANA - Vladna stran je sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki je za 19. oktobra napovedal stavko, na pogajanjih predstavila svoj predlog izhodišč za pogajanja o stavkovnih zahtevah. Kot je pojasnil predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, se bodo do njega opredelili do ponedeljka, ko bodo nadaljevali pogajanja. Vsebine vladnega predloga pa še niso razkrili.

LJUBLJANA - Predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade so usklajevali spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Strinjajo se o večini predlaganih sprememb, na nasprotnih bregovih so ostali le glede odprave plačnega stropa. V DZ bo tako poslan neusklajen predlog zakona, ki sicer sledi minuli teden parafiranemu plačnemu dogovoru.

BRUSELJ - Ministrici za pravosodje Dominika Švarc Pipan in za kulturo Asta Vrečko sta na srečanju s člani skupine za spremljanje demokracije in vladavine prava v Evropskem parlamentu predstavili ukrepe na področju krepitve vladavine prava in medijev v Sloveniji. Poslance so med drugim zanimali načrti vlade glede izboljšav v povezavi z vplivom politike na javne medije in financiranjem STA ter tožbami SLAPP. Švarc Pipan je poudarila, da vlada podpira napore ključnih institucij EU pri krepitvi skupnega razumevanja temeljnih evropskih vrednot in spodbuja kulturo vladavine prava. Vrečko pa je predstavila najpomembnejše ukrepe na področju medijev in poslance seznanila s potekom uveljavljanja novega zakona o RTV, ki ga zdaj čaka referendumska presoja.

LJUBLJANA - Članicam Pravne mreže za varstvo demokracije so v Hiši EU slovesno podelili nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope za leto 2022. Pobuda Pravna mreža za varstvo demokracije je bila ustanovljena leta 2021 in med drugim nudi pravno podporo vsem, ki se zaradi nenasilnega javnega delovanja znajdejo v pravnih postopkih. V okviru pravne mreže strokovno pomoč nudijo visoko usposobljeni pravniki in odvetniške pisarne, njene nosilne organizacije pa so Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Amnesty International Slovenija, Danes je nov dan in Zavod za kulturo raznolikosti Open.

STRASBOURG - Svet Evrope v najnovejšem poročilu o oceni pravosodnih sistemov v evropskih državah ugotavlja, da Slovenija za pravosodni sistem, tako kot že v preteklih letih, namenja več sredstev od evropskega povprečja. Glede na podatke v poročilu ima Slovenija tudi skoraj dvakrat več sodnikov na 100.000 prebivalcev od evropskega povprečja. Poročilo, ki temelji na podatkih za leto 2020, za Slovenijo ugotavlja, da nameni sto evrov na prebivalca za pravosodje. Naša država nameni sodnemu sistemu 0,45 odstotka BDP, kar presega evropsko povprečje pri 0,30 odstotka. Slovenija ima 41,5 sodnika na 100.000 prebivalcev, kar je močno nad evropskim povprečjem, ki znaša 22,2 sodnika.

HOČE - Okoli 160 zaposlenih v hoški Magni je od začetka septembra znova na čakanju, lakirnice te avtomobilske skupine pa do konca leta ne bodo več zagnali, piše časnik Dnevnik in dodaja, da bi podjetje po pogodbi z državo, sklenjeni leta 2017, moralo zaposlovati vsaj 404 ljudi, a tega cilja doslej niso izpolnili niti polovično.

LJUBLJANA - Pet gospodarskih združenj in zbornic nasprotuje zahtevi za izjavo glede dviga cen izdelkov ali storitev, ki je ostala v noveli zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina, ki jo je DZ sprejel v četrtek. Menijo, da gre za nerazumsko oviro ter v pismu, naslovljenem na predsednika vlade ter gospodarskega in finančnega ministra, pozivajo k takojšnjemu popravku zakonodaje.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano po treh tednih spremljanja in primerjave cen košaric živil ugotavlja upravičenost tega ukrepa za omilitev draginje. Zanimanje za primerjalnik je med potrošniki veliko, do 5. oktobra je zabeležil več kot 82.000 obiskov, so poudarili na ministrstvu.

LJUBLJANA/CELJE - Na ministrstvu za zdravje so po zamenjavi identitete dveh bolnikov v celjski bolnišnici pripravili smernice za prepoznavo bolnikov. Te predvidevajo identifikacijo bolnika z osebnim dokumentom ob njegovem sprejemu in premestitvi, pa tudi nošnjo identifikacijskih zapestnic ves čas obravnave in v primeru kasnejšega zdravljenja v bolnišnici.

LJUBLJANA - V četrtek so v Sloveniji ob 794 PCR-testih in 7467 hitrih antigenskih testih potrdili 2193 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 94 bolnikov, na intenzivni negi pa 22. Umrl je en bolnik s potrjeno okužbo.

LJUBLJANA - Vodstvo Radiotelevizije Slovenije (RTVS) je 38 zaposlenim poslalo opozorilo o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve. Ta se nanaša na nepooblaščen vstop v studio. Del sodelavcev informativnega programa se je namreč 5. septembra v studiu pridružil voditeljici in s tem izrazil protest proti pritiskom in grožnjam vodstva RTV.

LJUBLJANA - Obeležujemo svetovni dan dostojnega dela. Navkljub spodbudnim septembrskim podatkom o registrirani brezposelnosti, ki je dosegla novo najnižjo raven v zgodovini samostojne države, od deležnikov prihajajo pozivi, da je treba na trgu dela postoriti še marsikaj. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije opozarjajo tudi na ignoranco delodajalcev do pozivov delavskih predstavnikov k dodatnim ukrepom za varno in zdravo delo.

LJUBLJANA - V 90. letu starosti je umrl skladatelj jazzovske in zabavne glasbe ter pianist Jure Robežnik, poročajo mediji. Podpisal se je pod več kot 150 glasbenih del, med katerimi so najbolj znane slovenske popevke.

PORTO - Lutkovna predstava za odrasle Tihožitje v režiji Tina Grabnarja je odprla mednarodni festival lutk v Portu. Predstava, ki tematizira fenomen vračanja dostojanstva mrtvim živalim, bo na sporedu še v soboto, so sporočili iz Lutkovnega gledališča Ljubljana.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Kandidati za predsednika republike se zavzemajo za zavezanost vladavini prava in skupnim vrednotam EU, večinoma so za članstvo v mednarodnih organizacijah. Miha Kordiš pa je kritičen do EU, ki da služi interesom kapitala, edini se je zavzel tudi za izstop iz Nata. V STA soočenju so sicer tudi drugi kandidati opozorili na pasti oziroma izzive, ki čakajo EU.

LJUBLJANA - Zunajparlamentarna stranka SLS bo na volitvah za predsednika republike podprla poslanca SDS Anžeta Logarja, so sporočili iz stranke. SLS je za podporo prosilo več kandidatov, vendar so skozi demokratične procese v stranki sklenili, da podprejo Logarja.

apo/apo
© STA, 2022