Arčon s tržaškim županom o prostorski stiski slovenskih društev

Trst, 7. oktobra - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes v Trstu srečal z županom Robertom Dipiazzo, s katerim sta se med drugim pogovarjala tudi o prostorski stiski slovenskih društev v tržaški občini. Pred srečanjem na občini se je Arčon srečal s predstavnikoma krovnih organizacij slovenske manjšine in senatorko Tatjano Rojc.

Ljubljana.
Minister za Slovence v zamestvu in po svetu Matej Arčon.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Minister je na sestanku z županom izpostavil, da v Trstu deluje pomemben del struktur avtohtone slovenske narodne skupnosti. Nadaljevanje in nadgradnja partnerskega odnosa z lokalno samoupravo sta bistvenega pomena za ohranjanje vitalnosti slovenske narodne skupnosti, kar ni pomembno le za samo skupnost, temveč tudi za mesto in celotno regijo, je po srečanju dejal minister.

Zavzel se je za iskanje hitrih rešitev po nedavni odločitvi občine Trst, da stavbo v Padričah preda v upravljanje tržaški univerzi. Več slovenskih društev - Slovenska zamejska skavtska organizacija, Taborniki Rod modrega vala, Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, čebelarji, jusarji, Združenje kraških vasi - zaradi tega namreč ostaja brez prostorov za delovanje.

Dipiazza je Arčonu zagotovil, da se bo občina zavzela za čimprejšnjo rešitev te problematike. Danes sta se sogovornika dogovorila, da se predvidoma ponovno sestaneta že v prihodnjem tednu, so zapisali v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Pred srečanjem na občini se je minister na generalnem konzulatu v Trstu srečal s predstavnikoma krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, predsednico Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenijo Dobrila in predsednikom Sveta slovenskih organizacij Walterjem Bandljem, ter senatorko Tatjano Rojc, so še sporočili iz urada.

akt/jav
© STA, 2022