Tedenski pregled - Slovenija od 7. 10. do 13. 10.

Ljubljana, 14. oktobra - Politični vrh je pozdravil predlog Evropske komisije o dodelitvi statusa kandidatke za članstvo BiH. Na evropski ravni se je nadaljevalo usklajevanje ukrepov glede soočanja z energetsko draginjo. Posledice visokih cen energentov že pestijo slovensko gospodarstvo, sindikati javnega sektorja pa so z vlado podpisali plačni dogovor.

PETEK, 7. oktobra

PRAGA - Voditelji članic EU, med njimi premier Robert Golob, so se na neformalnem vrhu strinjali, da je pri nadaljnjih ukrepih za soočanje z energetsko draginjo, vključno z omejevanjem cen plina, potreben evropski pristop. Konkretne predloge bo Evropska komisija predstavila do rednega vrha čez dva tedna.

LJUBLJANA - Predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade so se na usklajevanjih glede sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju strinjali o večini predlaganih sprememb, na nasprotnih bregovih pa so ostali glede odprave plačnega stropa. Vlada je 13. 10. sprejela in v DZ poslala neusklajen predlog zakona.

LJUBLJANA - Pet gospodarskih združenj in zbornic nasprotuje zahtevi za podpis izjave glede dviga cen izdelkov ali storitev, ki jo vsebuje dan prej v DZ sprejeta novela zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina.

HOČE - Okoli 160 zaposlenih v hoški Magni je od začetka septembra znova na čakanju, lakirnice te avtomobilske skupine pa do konca leta ne bodo več zagnali.

LJUBLJANA - Vodstvo RTVS je 38 zaposlenim poslalo opozorilo o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve. Opozorilo se nanaša na nepooblaščen vstop v studio. Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS je 10. 10. pozvala vodstvo zavoda k umiku opozoril pred odpovedjo.

BRUSELJ - Ministrici za pravosodje Dominika Švarc Pipan in za kulturo Asta Vrečko sta na srečanju s člani skupine za spremljanje demokracije in vladavine prava v okviru odbora Libe v Evropskem parlamentu predstavili ukrepe na področju krepitve vladavine prava in medijev v Sloveniji.

LJUBLJANA - Članicam Pravne mreže za varstvo demokracije so v Hiši EU podelili nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope za leto 2022. Pravna mreža je bila ustanovljena leta 2021 in nudi pravno podporo vsem, ki se zaradi nenasilnega javnega delovanja znajdejo v pravnih postopkih.

STRASBOURG - Svet Evrope v najnovejšem poročilu o oceni pravosodnih sistemov v evropskih državah ugotavlja, da Slovenija za pravosodni sistem namenja več sredstev od evropskega povprečja.

LJUBLJANA - Program izvajanja evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027 sta potrdila razvojna sveta obeh kohezijskih regij, vlada ga bo poslala v Bruselj.

ŽALEC - NIJZ in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano sta potrdila, da v vodovodnem sistemu Šempeter ni več bakterij fekalnega izvora, zaznali pa so prisotnost norovirusa. Iz žalske komunale so sporočili, da ukrep prekuhavanja vode do nadaljnjega ostaja v veljavi ostaja.

LJUBLJANA - Inšpektorat za delo se bo preusmeril v nadzore najhujših kršitev. Kot je na seji odbora DZ za delo dejal novi vodja inšpektorata Luka Lukić, bodo uvedli mobilne enote, sestavljene iz predstavnikov inšpektorata za delo, tržnega inšpektorata, Fursa in policije, ter razvrščanje prijav po pomembnosti.

LJUBLJANA/CELJE - Na ministrstvu za zdravje so po zamenjavi identitete dveh bolnikov v celjski bolnišnici pripravili smernice za prepoznavo bolnikov. Te predvidevajo identifikacijo bolnika z osebnim dokumentom ob sprejemu in premestitvi, pa tudi nošnjo identifikacijskih zapestnic ves čas obravnave in v primeru kasnejšega zdravljenja v bolnišnici.

LJUBLJANA - Prvi nadzornik Darsa je po podločitvi članov nadzornega sveta postal Andrej Šušteršič.

LJUBLJANA - V 90. letu starosti je umrl skladatelj jazzovske in zabavne glasbe ter pianist Jure Robežnik.

SOBOTA, 8. oktobra

PTUJ - Na volilnem kongresu SD so nov mandat na čelu stranke podelili dosedanji predsednici Tanji Fajon, sicer edini kandidatki. Za podpredsednike so delegati izvolili Janija Prednika, Matjaža Nemca, Meiro Hot in Mijo Javornik. Fajonova je izrazila prepričanje, da stranka postaja vse močnejša, zato se ne sme vrteti v iskanju lastnih napak.

BUDVA - Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil politično-varnostne konference To Be Secure Forum (2BS Forum) in na panelu pozval k sodelovanju na Zahodnem Balkanu. Kot edini način za končanje delitev v regiji je izpostavil, da postane del EU. Pred forumom se je Pahor sestal s črnogorskim kolegom Milom Đukanovićem.

LJUBLJANA - Minister za obrambo Marjan Šarec je v pogovoru za STA dejal, da se izgradnja bataljonske skupine in izvidniškega bataljona nadaljuje kljub preklicu nakupa boxerjev.

LJUBLJANA - Med kandidati za predsednika republike po javnomnenjski raziskavi, ki jo je za časnik Delo in POP TV opravila Mediana, prvo mesto s stabilno podporo zaseda poslanec SDS Anže Logar (23,6 odstotka). Sledita odvetnica Nataša Pirc Musar z 20,4 odstotka, v primerjavi z anketo pred dvemi tedni je izgubila skoraj osem odstotnih točka in Milan Brglez (15,3 odstotka), ki je pridobil 6,3 odstotne točke.

LJUBLJANA - Pivovarna Laško Union, ki je v lasti Heinekena, je delavce ljubljanske pivovarne in zaposlene v Laškem obvestila, da bodo konec novembra v Ljubljani prenehali polniti pločevinke piva, v začetku leta 2023 pa še sode. Posledično naj bi v Ljubljani brez dela ostalo 35 delavcev, ponudili so jim zaposlitev v Laškem.

LJUBLJANA - Alpinist Silvo Karo je kot drugi Slovenec po Andreju Štremflju postal nosilec zlatega cepina za življenjsko delo, najprestižnejše alpinistične nagrade.

COMO - Kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je drugič zapored zmagal na dirki po Lombardiji.

NEDELJA, 9. oktobra

TRST - Ameriška jadrnica Deep Blue s krmarko Wendy Schmidt je zmagala na 54. Barkovljanki. Schmidtova je tako postala prva krmarka v zgodovini regate, ki je osvojila pokal. Jadrnica Portopiccolo s slovenskim krmarjem Mitjo Kosmino je bila tretja, četrta pa slovenska Way of Life.

PONEDELJEK, 10. oktobra

LJUBLJANA - Slovenija je najostreje obsodila ruske napade na Kijev in druga mesta v Ukrajini. Skrajni čas je, da celotna mednarodna skupnost obsodi agresijo in da Rusija takoj zaustavi sovražna dejanja, je sporočil premier Robert Golob. Bombardiranje stanovanj in civilistov je za vojni zločin označil tudi MZZ, ki je še sporočil, da so uslužbenci na slovenskem veleposlaništvu v Kijevu na varnem.

LJUBLJANA/CELOVEC - Predsednik republike Borut Pahor je čestital predsedniku Avstrije Alexandru Van der Bellnu za ponovno izvolitev in izrazil prepričanje, da bo nadaljeval s prizadevanji za poglabljanje spoštljivega dialoga med državama ter krepitev sodelovanja v duhu skupnih evropskih vrednot.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob in finančni minister Klemen Boštjančič sta v DZ predstavila predlog državnih proračunov za prihodnji dve leti. Izpostavila sta veliko negotovost zaradi aktualnih razmer. Golob je zagotovil, da pozimi noben prebivalec ne bo ostal brez energentov. Predlog proračuna za 2023 predvideva 3,3 milijarde oz. 5,3 odstotka BDP primanjkljaja, za leto 2024 pa 1,7 milijarde oz. 2,6 odstotka BDP.

LJUBLJANA - Vladna stran ter sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides sta nadaljevala pogajanja o zdravniških zahtevah na podlagi 7. 10. predstavljenega vladnega predloga, a brez večjega zbližanja. Stavka je napovedana za 19. 10.

KRŠKO - Nadzorni svet družbe Gen energija je z generalnim direktorjem Blažem Košorokom sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata. Mandat mu bo prenehal z imenovanjem novega generalnega direktorja oz. najkasneje 15. 11.

LJUBLJANA - Predlog uredbe o pravnem nasledstvu DUTB predvideva, da bo DUTB prenehala obstajati konec decembra. SDH bo s pripojitvijo pridobil celotno premoženje ter vse pravice in obveznosti DUTB.

LJUBLJANA - Po podatkih s konca septembra je drugi poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 2,9 odstotka prebivalcev Slovenije. S poživitvenim odmerkom se ne namerava cepiti skoraj 47 odstotkov Slovencev, je pokazala raziskava inštituta Mediana. 23,1 odstotka je neodločenih. Cepiti se namerava dobrih 27 odstotkov vprašanih.

LJUBLJANA - Skupina slovenskih znanstvenikov je v velikih vzorcih toče, ki je junija 2019 klestila na območju Poljanske doline ob Kolpi in drugje v Beli krajini, prva na svetu našla tudi delce mikroplastike.

LJUBLJANA - Nagrado mira ženskega odbora Slovenskega centra PEN za izjemne dosežke na področju literarnega ustvarjanja je prejela predana zbiralka in ohranjevalka kulturne dediščine aleksandrink Darinka Kozinc.

LJUBLJANA - Kolesarski as Primož Roglič je prejel zlati red za zasluge zaradi izjemnih športnih dosežkov ter uveljavljanja Slovenije na svetovnem športnem prizorišču.

VERONA - Odbojkarski reprezentant Rok Možič je v italijanski prvi ligi prejel dve zlati žogi za dosežke v minuli sezoni.

TOREK, 11. oktobra

LJUBLJANA - Državni svet je sprejel odložilni veto na spremembe družinskega zakonika, ki jih je državni zbor potrdil 4. 10. Predstavniki koalicije Za otroke gre pa so v DZ vložili pobudo za razpis zakonodajnega referenduma na spremembe zakonika, podprtih s 30.600 podpisi. O referendumu bo odločal DZ, ki ga lahko zavrne kot nedopustnega, v tem primeru so pobudniki referenduma napovedali, da se bodo s pritožbo obrnili na ustavno sodišče. Prav to pa je julija DZ naložilo uveljavitev sprememb zakonika zaradi neskladja z ustavno prepovedjo diskriminacije.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je začel posvete z vodji poslanskih skupin o kandidatih za ustavnega sodnika, viceguvernerja Banke Slovenija in sodnika sodišča EU.

WASHINGTON - IMF v najnovejši gospodarski napovedi Sloveniji za letos napoveduje 5,7-odstotno gospodarsko rast, kar je dve odstotni točki več kot spomladi, za leto 2023 pa 1,7 odstotka, ka je za 1,3 odstotne točke manj od prvotne. Sloveniji je za letos napovedal 8,9-odstotno inflacijo, za leto 2023 pa 5,1-odstotno.

BUDIMPEŠTA - Gospodarski minister Matjaž Han se je sestal z madžarskim ministrom za zunanje zadeve in trgovino Petrom Szijjartom, teme pogovora so bile gospodarsko sodelovanje in ukrepanje držav za blažitev energetske krize.

BRUSELJ - Evropska komisija je potrdila slovensko shemo pomoči podjetjem, ki se spopadajo z visokimi cenami plina in elektrike, vredni 80 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Ministrstvo za delo je na spletni strani gov.si aktiviralo spletni kalkulator, s pomočjo katerega si lahko posamezniki izračunajo, ali so upravičeni do energetskega dodatka in v kakšni višini. Po besedah ministra Luke Mesca ciljajo na približno 60.000 najrevnejših gospodinjstev v Sloveniji. Izplačevali ga bodo med 1. novembrom in 31. marcem 2023.

LJUBLJANA - Zvišale so se cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest. Bencin se je podražil za 6,1 centa na 1,414 evra, dizel pa za 8,1 centa na 1,684 evra za liter. Kurilno olje je dražje za osem centov, cena je 1,367 evra za liter.

LJUBLJANA - Družba MM Količevo, ki zaposluje 412 sodelavcev, se je zaradi energetske krize in rasti cen surovin odločila za zaustavitev enega od dveh kartonskih strojev. Zato je sprožila program razreševanja presežnih delavcev, ukiniti pa namerava do 110 delovnih mest.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na predlog novega predsednika uprave Boštjana Košaka v upravo imenoval Irmo Gubanec in Boštjana Škufco Zaverška.

LJUBLJANA/KOPER - Župani mestnih občin so se na skupščini Združenja mestnih občin Slovenije zavzeli za višjo povprečnino. Opozorili so, da naraščajoči stroški energije ogrožajo delovanje javnih zavodov s področja kulture in športa.

MARIBOR - Kandidaturo za župana Mestne občine Maribor je napovedal poslanec SDS Dejan Kaloh, ki stavi na razvoj vseh delov občine, ne le središča mesta.

LJUBLJANA - Policija je v prvih devetih mesecih letos obravnavala 15.590 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za skoraj 115 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Med njimi je še naprej največ prebežnikov iz Afganistana, v vrh pa so se prebili še državljani Indije in Burundija.

LJUBLJANA/POLZELA - Epidemija ob onesnaženju pitne vode v Spodnji Savinjski dolini, ki je izbruhnila v začetku prejšnjega tedna, je očitno izzvenela. Od 6. 10. namreč niso zabeležili nobenega novega primera prebavnih motenj pri prebivalcih, je v izjavi za medije povedal strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen.

LJUBLJANA - V 76. letu starosti je umrl režiser in scenarist Tugo Štiglic.

LJUBLJANA - Na dan predsedniških volitev bo potekal tudi Ljubljanski maraton. Zaprte bodo določene ulice in ceste, a na DVK zaradi tega ne pričakujejo večjih težav pri dostopu do volišč. Priporočajo tudi udeležbo na predčasnih volitvah.

SREDA, 12. oktobra

LJUBLJANA - SDS je skupno z več kot 152.000 podpisi volivcev v DZ vložila zahteve za razpis zakonodajnih referendumov o zakonih o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. Z zavrnitvijo vseh treh zakonov na referendumu bi volivci po njihovem prepričanju vladi dali jasen signal, da vodi napačno politiko, za katero na volitvah ni dobila mandata. V koaliciji so prepričani, da bodo državljani zavrnili referendumske pobude SDS.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je pozdravil predlog Evropske komisije o dodelitvi statusa kandidatke za članstvo Bosni in Hercegovini. Predsednik republike Borut Pahor je ocenil, da ima odločitev velik pomen za mir in stabilnost na Zahodnem Balkanu. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa je poudarila, da predlog šteje tudi za pomemben uspeh slovenske zunanje politike.

LJUBLJANA - Minister za obrambo Marjan Šarec želi, da Slovenija v mednarodnem okolju ostane kredibilna partnerica, zato upa, da bo DZ potrdil proračuna, ki predvideva dvig obrambnega proračuna v letu 2023 na 976,6 milijona evrov (1,36 odstotka BDP), v letu 2024 pa na 1,064 milijarde evrov (1,44 odstotka BDP).

PRAGA - Ministri držav EU za energetiko, med njimi minister za infrastrukturo Bojan Kumer, so zbližali stališča glede nadaljnjih ukrepov za soočanje z energetsko draginjo. Komisija bo prihodnji torek predstavila predloge ukrepov, konec tedna pa jih bo predvidoma potrdil Evropski svet.

LJUBLJANA - Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vlada na pogajanjih niso dosegli napredka. Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je po pogajanjih ugotavljala, da so "na točki nič".

LJUBLJANA - Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je s podpisi občanov vložil kandidaturo za svoj šesti mandat. Tudi tokrat pričakuje zmago v prvem krogu in večino v mestnem svetu.

LJUBLJANA - Dimitrij Rupel je odstopil kot direktor javne agencije za knjigo. Zavrnil je navedbe ministrice za kulturo Aste Vrečko za STA o nestrokovnih potezah prejšnje vlade. Po Ruplovem mnenju priprave Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu 2023 potekajo v skladu s časovnico.

LJUBLJANA - Ljubljanski kriminalisti so končali preiskavo kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti in na državno tožilstvo podali kazenske ovadbe. Med ovadenimi naj bi bil po pisanju medijev novomeški kulturnik Dušan Smodej, pa tudi pokojni umetnik Roman Uranjek. Nadaljuje pa se preiskava, povezana z ugotavljanjem nenamenske porabe javnih sredstev v kulturnem sektorju.

LJUBLJANA - V septembru in oktobru so v centru za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana obravnavali 105 zastrupitev z gobami. Pristojni opozarjajo, naj ljudje nabirajo le gobe, ki jih dobro poznajo, v primeru težav pa nemudoma poiščejo zdravniško pomoč.

ČETRTEK, 13. oktobra

LJUBLJANA - Vlada in sindikati javnega sektorja so podpisali dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023. Dogovor večini zaposlenih v javnem sektorju v nekaj mesecih prinaša skoraj 9-odstotni dvig plač, višje nadomestilo za malico, nekaterim pa še poračun regresa za letni dopust. Dogovor je podpisalo 28 od 46 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, nekaj pa jih je še napovedalo podpis.

NEUSTRELITZ - Predsednik republike Borut Pahor je med uradnim obiskom v Nemčiji nemškemu kolegu Frank-Walterju Steinmeierju podelil najvišje slovensko državno odlikovanje za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med državama. Sogovornika sta poleg krepitve sodelovanja obravnavala rusko agresijo na Ukrajino, energetsko varnost, podnebno krizo ter širitev EU na na Zahodni Balkan.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog t. i. izhodnega covidnega zakona, s katerim želi vzpostaviti pravne podlage, da covid-19 do spomladi postane endemično obolenje. Kot je pojasnil minister za zdravje Daniel Bešič Loredan, združuje nekatere rešitve vseh protikoronskih zakonov, med drugim pa ukinja sive in rdeče cone. Veljal naj bi do konca leta 2023.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela uredbo o energetski revščini, na podlagi katere bodo opredelili energetsko revna gospodinjstva in pripravili triletni akcijski načrt z ukrepi za zmanjšanje energetske revščine. Za energetsko revno se bo štelo gospodinjstvo v primeru, da je njegov dohodek nižji od praga tveganja revščine in ne more zadovoljiti svojih osnovnih potreb po energiji ter če strošek za rabo energije predstavlja več kot polovico razpoložljivega dohodka.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela uredbo o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. Med drugim določa prispevek proizvajalcev, ki dajo na trg v Sloveniji plastične proizvode za enkratno uporabo, ter zmanjšanje rabe plastičnih lončkov in posod za petino.

BRUSELJ - Obrambni minister Marjan Šarec je ob robu zadnjega dne zasedanja ministrov zveze Nato z nemško kolegico Christine Lambrecht podpisal deklaracijo o krepitvi dvostranskega sodelovanja. Nemčija je skupaj s 14 državami, med njimi Slovenijo, začela izvajati projekt za vzpostavitev skupnega evropskega sistema zračne obrambe, pristopno izjavo so podpisali obrambni ministri držav članic projekta.

LUXEMBOURG - Pravosodni ministri EU so se seznanili z aktivnostmi za ustanovitev posebnega sodišča za pregon vojnih zločinov v Ukrajini. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je na zasedanju dejala, da morajo biti vsi vojni zločini na ozemlju Ukrajine preiskani, njihovi storilci pa preganjani.

NOVA GORICA - Pogajalski skupini vodstva družbe Hit in Sindikata igralniških delavcev Slovenije (SIDS) v Hitu sta na pogajanjih dosegli dogovor. Ta je podlaga za začetek pogajanj za novo podjetniško kolektivno pogodbo in plačni sistem v družbi. Stavka igralniških delavcev, ki se je začela 30. 9., se je končala.

mva/bst/apo/bst
© STA, 2022