Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 7. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

PRAGA - Slovenija na neformalnem vrhu EU pričakuje odločen korak naprej na področju energetike, je ob prihodu na zasedanje povedal slovenski premier Robert Golob. Po njegovih besedah je med članicami enotno mnenje, da je treba poseči na trg. Šlo bo za neke vrste cenovno kapico, ki bo dinamična in sestavljena iz več elementov, je odgovoril na vprašanje o tem, kako blizu dogovoru o cenovni kapici za plin so države EU.

LJUBLJANA - V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) opažajo rastoče nezadovoljstvo med upokojenci. Dodatno pa jih je razjezila zanje podcenjujoča napoved dviga letnega dodatka za upokojence za le pet evrov. Od vlade zahtevajo, da določbo v zakonu o izvrševanju proračuna spremeni v skladu s pokojninskim zakonom, sicer nanj napovedujejo ustavno pritožbo.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano po treh tednih spremljanja in primerjave cen košaric živil ugotavlja upravičenost tega ukrepa za omilitev draginje. Zanimanje za primerjalnik je med potrošniki veliko, do 5. oktobra je zabeležil več kot 82.000 obiskov, poudarjajo na ministrstvu.

HOČE - Okoli 160 zaposlenih v hoški Magni je od začetka septembra znova na čakanju, lakirnice te avtomobilske skupine pa do konca leta ne bodo več zagnali, piše časnik Dnevnik in dodaja, da bi podjetje po pogodbi z državo, sklenjeni leta 2017, moralo zaposlovati vsaj 404 ljudi, a tega cilja doslej niso izpolnili niti polovično.

LJUBLJANA - Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na današnji seji z devetimi glasovi proti in petimi glasovi za zavrnil predlog priporočil SDS vladi v zvezi z volilno zakonodajo. S predlogom so med drugim zahtevali, da se poveča nadzor nad delom Državne volilne komisije (DVK) in uveljavi njeno odgovornost ob nepravilnostih.

LJUBLJANA - Ljubljanska pediatrična klinika je izjemen primer javnega zdravstva, je ob obisku poudarila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je kliniko obiskala s poslancem Dejanom Zavcem (Svoboda). Srečala sta se z vodstvom klinike in UKC in si z junaki 3. nadstropja ogledala boksarski film. Otroci so bili še posebej veseli obiska Zavca, je dejala.

LJUBLJANA - Pred svetovnim dnevom duševnega zdravje, ki bo v ponedeljek, so strokovnjaki na novinarski konferenci opozorili, da so osebe s shizofrenijo v družbi še vedno stigmatizirane. Take osebe potrebujejo razumevanje in pripravljenost ljudi, da jim prisluhnejo, da se bodo počutili bolj sprejete, stigme ljudi o njih pa bodo manjše, svetujejo.

LJUBLJANA - V četrtek so v Sloveniji ob 794 PCR-testih in 7467 hitrih antigenskih testih potrdili 2193 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 94 bolnikov, na intenzivni negi pa 22. Umrl je en bolnik s potrjeno okužbo.

LJUBLJANA - Mladi jedrski strokovnjaki v Ljubljani na tretjem dogodku Stand Up for Nuclear približujejo jedrsko energijo ljudem. Letos je glavna tema prispevek jedrske energije k energetski neodvisnosti Slovenije in zanesljivosti oskrbe, nadaljnja raba jedrske energije pa je po mnenju stroke tudi nujni pogoj za izpolnitev ciljev razogljičenja.

LJUBLJANA - Obeležujemo svetovni dan dostojnega dela. Navkljub spodbudnim septembrskim podatkom o registrirani brezposelnosti, ki je dosegla novo najnižjo raven v zgodovini samostojne države, od deležnikov prihajajo pozivi, da je treba na trgu dela postoriti še marsikaj. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije opozarjajo tudi na ignoranco delodajalcev do pozivov delavskih predstavnikov k dodatnim ukrepom za varno in zdravo delo.

LJUBLJANA - V 90. letu starosti je umrl skladatelj jazzovske in zabavne glasbe ter pianist Jure Robežnik, poročajo mediji. Podpisal se je pod več kot 150 glasbenih del, med katerimi so najbolj znane slovenske popevke.

ŠENČUR - Šenčurska župnija je ob pomoči občine in ministrstva za kulturo poskrbela za prenovo glavnega oltarja farne cerkve sv. Jurija, pri čemer je bila na novo odkrita tudi stara stenska poslikava. Za strokovna dela sta poskrbela Restavratorski center ZVKDS in Restavratorstvo Kavčič. Predstavili so jih na današnji novinarski konferenci.

mo/ako/da/lem/moz/npe/mo
© STA, 2022