Pregled - šport, 6. 10 (četrtek)

Ljubljana, 6. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 6. oktobra.

TAŠKENT - Judoista Maruša Štangar v kategoriji do 48 kg in David Štarkel med moškimi do 60 kg sta hitro sklenila nastope na svetovnem prvenstvu v Taškentu. Štangarjeva je izgubila drugo borbo, Štarkel že prvo.Štiriindvajsetletna Ljubljančanka je v uvodnem krogu ugnala dve leti mlajšo Izraelko Tamar Malca. Tudi 22-letna Turkinja Tugce Beder, ki je nazadnje potrdila dobro formo s tretjim mestom na VN Zagreba, je bila glede na potek dvoboja premagljiva. Varovanka trenerke Olge Štirba je nadzorovala borbo predvsem v prvem delu, nato pa je tekmici uspel met in tokrat je bila Štangarjeva tista, ki ji ni uspelo nadoknaditi zaostanka. Hitro je nastope končal David Štarkel v kategoriji do 60 kg. Po zaslugi vazarija po pol minute boja je dvoboj v prvem krogu izgubil proti Turku Salihu Yildizu, nekdanjemu mladinskemu evropskemu prvaku.

TORINO - Slovenski kolesar Matej Mohorič je dobro formo ob koncu sezone po zmagi na dirki po Hrvaški potrdil tudi na 106. dirki za nagrado Piemonta, ki se je začela v Omegni, po 198 kilometrih pa končala v Beinascu blizu Torina. Mohoriča, kolesarja Bahrain-Victoriousa, je v sprintu večje skupine premagal le Španec Ivan Garcia Cortina.Tretje mesto je zasedel Francoz Alexis Vuillermoz. Na dirki z enim zahtevnejšim vzponom, dolgim dobre tri kilometre, in spustom, približno 50 kilometrov pred ciljem, sta nastopila tudi Jan Polanc in Luka Mezgec, ki pa se nista uvrstila med najboljše.

LJUBLJANA - Slovenska nogometna reprezentanca je na lestvici Mednarodne nogometne zveze napredovala za dve mesti in je zdaj 63. Na vrhu ostaja Brazilija pred drugo Belgijo in tretjo Argentino. Naslednja posodobitev lestvice bo po koncu svetovnega prvenstva v Katarju, ki bo potekalo med 20. novembrom in 18. decembrom. V prvi deseterici je le ena sprememba glede na prejšnjo lestvico, Italija je na šestem mestu prehitela Španijo, ki je po novem sedma. V deseterici so še četrta Francija, peta Anglija, osma Nizozemska, deveta Portugalska in deseta Danska. Slovenska reprezentanca je pridobila dve mesti. Varovanci Matjaža Keka so na šestih tekmah v skupini B4 zabeležili zmago in tri neodločene izide, kar je zadoščalo za tretje mesto.

LJUBLJANA - Selektor slovenske moške rokometne reprezentance Uroš Zorman v uvodnem kvalifikacijskem ciklusu za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji 2024 ne bo mogel računati na Gašperja Marguča, Boruta Mačkovška in Tadeja Mazeja. Nastalo vrzel bodo zapolnili Domen Novak, Aleks Kavčič in Darko Cingesar. Elitna slovenska izbrana vrsta se bo v nedeljo popoldne zbrala v štajerski prestolnici. V četrtek, 13. oktobra, se bo v mariborski dvorani Tabor ob 20. uri pomerila z Bosno in Hercegovino, v nedeljo, 16. oktobra, pa bo ob 19.30 gostovala v Prištini na Kosovu.

LJUBLJANA - Košarkarji Valencie so v uvodnem krogu evrolige v španskem obračunu doma izgubili proti Baskonii Vitorii z 71:82. Slovenski reprezentant Klemen Prepelič je za Valencio v 17:29 minute dosegel 12 točk in dva skoka. Na veliko sceno je stopil tudi Žan Mark Šiško, njegov Bayern je v Münchnu klonil proti turškemu Fenerbahčeju z 62:74. Petindvajsetletni Ljubljančan je za bavarsko zasedbo odigral 10:56 minute, v tem času je prispeval po dva skoka in podaji.

JESENICE - Hokejisti Acroni Jesenic nadaljujejo uspešno serijo v alpski ligi. Na svoji sedmi tekmi so še šestič zmagali, tokrat so bili s 3:1 boljši od druge ekipe celovškega KAC-a. To je bila še peta zaporedna zmaga čete Gabra Glaviča, s katero trdno držijo drugo mesto v ligi. Naslednja tekma Jeseničane čaka v soboto, ko bodo gostovali pri Steel Wings Linzu.

LJUBLJANA - Evropska plavalna zveza je določila datume kvalifikacij za evropsko prvenstvo v vaterpolu, ki bo oktobra 2023 v Tel Avivu v Izraelu. Slovenska reprezentanca v vaterpolu bo nastopila v drugem krogu kvalifikacij, ki bodo od 23. do 25. junija. Slovenska reprezentanca, ena izmed osmih nastopajočih, ki so nastopili na letošnjem prvenstvu stare celine v Splitu, se bo boju za nastop v Izraelu pridružila v drugem krogu skupaj z Gruzijo, Srbijo, Romunijo, Nizozemsko, Nemčijo, Malto in Slovaško.

MONASTIR - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek se je uvrstila v četrtfinale turnirja serije WTA 250 v tunizijskem Monastirju z nagradnim skladom 251.750 ameriških dolarjev. V osmini finala je s 6:3, 3:6, 6:2 premagala šesto nosilko in 51. igralko lestvice WTA, Anastasijo Potapovo iz Rusije. Dvoboj je trajal uro in 56 minut, 24-letna Konjičanka pa je v tem času dosegla kar devet odvzemov servisa. Zidanškova je vpisala 14. zmago v sezoni ob 18 porazih, za polfinalno vstopnico, prvo po letošnjem januarju ter turnirju v avstralskem mestu Adelaide, pa se bo v petek pomerila s tretjo nosilko, Francozinjo Alize Cornet. Slednja je včeraj z 2:0 v nizih ugnala Britanko Harriet Dart.

LJUBLJANA - Pred koncem sezone letošnje sezone svetovnega pokala v športnem plezanju je le še ena tekma. Morioka na Japonskem bo od 20. do 22. oktobra gostila prvo tekmovanje v svetovnem pokalu v novi olimpijski disciplini balvani-težavnost. Na startu zadnje tekme sezone pa ne bo slovenske šampionke Janje Garnbret, je razvidno s seznama prijavljenih. Za aktualno olimpijsko, svetovno in evropsko prvakinjo je bila tako zadnja tekma v svetovnem pokalu letos v težavnosti v Džakarti, kjer je zmagala.Že pred tekmo v glavnem mestu Indonezije je Korošica sezono sklenila z zmago v skupni razvrstitvi v težavnosti svetovnega pokala. Za nastop na zadnji tekmi sezone 2022 na Japonskem so prijavljeni štirje Slovenci: Vita Lukan, Mia Krampl, Anže Peharc in Luka Potočar. Slednji je letos prvič osvojil naslov zmagovalca seštevka svetovnega pokala v težavnosti.

TULSA - Košarkarji Dallas Mavericks so na prvi pripravljalni tekmi pred prihajajočo sezono severnoameriške lige NBA nastopili brez slovenskega zvezdnika Luke Dončića. Vseeno so dvoboj v Tulsi proti Oklahoma City Thunder dobili z 98:96.Trener Mavericks Jason Kidd je že pred potjo v Tulso namignil, da bodo doma ostali nekateri nosilci igre. Na koncu je v Dallasu ostal Dončić, ob njem pa še Tim Hardaway ml. in Maxi Kleber. Zaradi poškodb nista igrala Davis Bertans in JaVale McGee. Najboljši strelec dvoboja je bil sicer novinec Jaden Hardy z 21 točkami, Christian Wood jih je ob 13 skokih dodal 16, Dwight Powell pa 13. Pri Oklahomi je s 13 točkami prednjačil Josh Giddey.

ic/ad/lr/am/alz/gj/ag/ad
© STA, 2022