Pregled - Slovenija, 6. 10. (četrtek)

Ljubljana, 6. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 6. oktobra.

LJUBLJANA - SDS je zbrala dovolj podpisov za zahteve za tri referendume, in sicer o predlogih sprememb zakona o vladi, novele zakona o RTVS in sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi. Zbrane overjene podpise bo SDS vložila čim prej v naslednjih dneh, najverjetneje v ponedeljek, so napovedali. Od datuma vložitve so odvisne možnosti glede določitve datuma glasovanja, to bi bilo po mnenju SDS najbolj racionalno na enega od že znanih volilnih dni. V NSi bodo državljane pozvali, da se udeležijo glasovanja, kot organizatorji kampanje pa se vanjo ne bodo podali. Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je ocenil, da bi bilo vse tri referendume smiselno izvesti na en "referendumski dan". V koaliciji pa poudarjajo, da bo glasovanje na referendumih enako pomembno kot glasovanje na aprilskih volitvah v DZ, in napovedujejo ponovitev rezultata iz 24. aprila, ko so "volivci rekli ne vladi Janeza Janše".

LJUBLJANA - DZ je s 76 glasovi za in nobenim proti podprl vladni predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, ki prinaša zamrznitev cen šolskih malic, oskrbnin v dijaških domovih ter bivanja v študentskih domovih. Zaradi zagotavljanja pozitivnega poslovanja šol pa se bo osnovnim in srednjim šolam razlika med stroški in staršem zaračunano ceno malice krila iz državnega proračuna, iz katerega bodo v letošnjem letu namenili štiri milijone evrov, v prihodnjem pa 14 milijonov. Zakon bo veljal od 1. septembra letos, torej za nazaj.

LJUBLJANA - Poslanci so s 75 glasovi za in enim proti sprejeli novelo zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Novela prinaša podvojitev sredstev pomoči s 40 milijonov evrov na 86 milijonov. Z novelo zakona se krog upravičencev do pomoči širi na kmetijstvo in ribištvo, zasebna društva in zavodi ter gospodarska interesna združenja, zbornice in sindikate. Na podlagi sprejete novele se obenem zvišuje delež upravičenih stroškov, ki jih bodo podjetja dobila povrnjena, in sicer s prvotnih 30 odstotkov na 50 odstotkov. V GZS so razočarani, da je v zakonu ostalo določilo, po katerem mora upravičenec vlogi za dodelitev pomoči priložiti izjavo, da cen svojih izdelkov oziroma storitev zaradi dviga cen električne energije in zemeljskega plina ni dvignil za več kot 10 odstotkov.

LJUBLJANA - Poslanci NSi so v DZ vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu lastnega predloga novele zakona o dohodnini, s katero bi zvišali olajšave za vzdrževane družinske člane. Poslanec Jožef Hrovat je dejal, da je vlada zvišala le otroške dodatke, medtem ko bi bile z uveljavitvijo njihovega predloga do višje olajšave upravičene vse slovenske družine. Predlog novele je sicer na izredni seji obravnaval DZ, saj želi koalicija čim prej narediti prostor za obravnavo vladnega predloga novele zakona o dohodnini. Finančni minister Klemen Boštjančič potezo opozicije vidi kot nagajanje, vseeno pa pričakuje uveljavitev vladne novele s 1. januarjem 2023. O predlogu za posvetovalni referendum bo DZ predvidoma odločal novembra, poslanci so tako opravili le razpravo o predlogu NSi.

LJUBLJANA - Vlada je ob seznanitvi z likvidnostnimi in poslovnimi tveganji Geoplina SDH pozvala, naj podrobno prouči razmere v tej družbi in vladi predlaga aktivnosti za zagotovitev zanesljivosti dobave zemeljskega plina, vključno z dokapitalizacijo, ki bo predvidoma presegla 200 milijonov evrov. Zanesljivost dobave po zagotovilih vlade sicer ni ogrožena. O pregledu poslovanja Geoplina in posledicah trenutnega dogajanja na njegove potrebe po likvidnosti in kapitalu so razpravljali tudi nadzorniki Petrola, ki je večinski lastnik veletrgovca s plinom. V Petrolu so ponovili, da bodo odločitve o dokapitalizaciji sprejete ta mesec.

PRAGA - Premier Robert Golob je po pogovoru z ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom povedal, da sta se strinjala, da je morda svet z rusko priključitvijo ukrajinskih ozemelj na točki preloma. Ugotovila sta tudi, da je treba glede ukrajinske prošnje za članstvo v Natu najti pravo pot in pravi trenutek za uresničitev. Golob se je s Šmihalom srečal ob robu prvega zasedanja Evropske politične skupnosti (EPS) v češki prestolnici.

VALLETTA - Predsednik republike Borut Pahor je na srečanju voditeljev držav članic skupine Arraiolos na Malti poudaril, da je nujno, da EU ohrani in okrepi enotnost v soočanju s posledicami vojne v Ukrajini. O prošnji Kijeva za v Natu je dejal, da "ima Ukrajina vso pravico, da sama izbere svojo zunanjo in varnostno politiko", zavezništvo pa da mora imeti odprta vrata. Pri tem je poudaril, da mora o tem seveda odločati vseh 30 aktualnih članic Nata.

LJUBLJANA - Ministri za obrambo, notranje zadeve, zdravje in infrastrukturo so podpisali posodobljen načrt aktiviranja in uporabe državnih zrakoplovov za nujne naloge zaščite, reševanja in pomoči. Ta predvideva vzpostavitev dispečerskih centrov zdravstva v Ljubljani in Mariboru, ki naj bi prispevala k hitrejši oskrbi poškodovanih in obolelih.

LJUBLJANA - Vlada je dala soglasje k imenovanju Branka Gabrovca za generalnega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje za mandatno dobo petih let. Pred tem je opravljal funkcijo vršilca dolžnosti generalnega direktorja NIJZ. Vlada je razrešila generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Darka Buta in na njegovo mesto kot v. d. imenovala Leona Behina, ki bo funkcijo nastopil z 8. oktobrom, so sporočili z ministrstva za obrambo.

LJUBLJANA - Vlada je s spremembami sklepov o ustanovitvi znižala najvišji višini sredstev za ustanovitev in začetek dela Znanstvenega in inovacijska središča Pomurje ter javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo za leti 2022 in 2023. Spremenjen sklep znesek za ustanovitev in začetek dela znanstvenega središča Pomurje znižuje na do 150.000 evrov za leto 2022 in do 300.000 evrov za leto 2023. Za novomeški zavod Rudolfovo pa se ta znesek znižuje na do milijon evrov v letu 2022 in do dveh milijonov evrov v letu 2023.

LJUBLJANA - V sredo so v Sloveniji ob 1017 PCR-testih in 8695 hitrih antigenskih testih potrdili 2559 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 92 bolnikov, na intenzivni negi pa 21. Umrli so trije bolniki s potrjeno okužbo.

KOPER - Cariniki v koprskem pristanišču so v začetku septembra pri pregledu vsebine enega od ladijskih zabojnikov odkrili vrečke, v katerih je bil bel prah. Kmalu se je izkazalo, da gre za sestavino benzil metil keton, ki se ga uporablja za prepovedano drogo amfetamin. Pregled dokumentacije in preiskava sta pokazala, da je organizator in lastnik tovora podjetje iz Madžarske. To je prevoz v koprsko pristanišče organiziralo iz Kitajske, v nadaljevanju pa naj bi bil tovor dostavljen podjetju na Nizozemskem.

LJUBLJANA - Z otvoritveno slovesnostjo s podelitvijo slovenskih nagrad za oblikovanje v Mestni hiši se je v Ljubljani začel Mesec oblikovanja. Letos, ob jubilejni 20. obletnici, bo zaživel s številnimi dogodki, ki bodo izpostavili vrhunce oblikovanja v Sloveniji in regiji, napovedujejo organizatorji.

LJUBLJANA - V Ljubljani se je začel 28. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk. Desetdnevni festival je uvedla skupinska razstava z naslovom Jug v nas na treh lokacijah. Razstava je galerije Alkatraz vodila prek Male galerije do galerije Škuc.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Kandidati za predsednika republike so v STA soočenju kot glavni izziv mednarodne politike večinoma izpostavili ukrajinsko vprašanje. Milan Brglez in Janez Cigler Kralj sta omenila energetsko in prehransko varnost, Anže Logar in Vladimir Prebilič gospodarsko sodelovanje, Miha Kordiš in Nataša Pirc Musar podnebne spremembe, Sabina Senčar pa izpostavlja zavzemanje za mir.

apo/apo
© STA, 2022