Pregled - Slovenija, 5. 10. (sreda)

Ljubljana, 5. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 5. oktobra.

LJUBLJANA - Ministrica Sanja Ajanović Hovnik meni, da je bilo "v preteklih dneh preveč mrcvarjenja resnice" o vsebini parafiranega dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023. Očitki sindikatov o netransparentnosti vlade pri nameri odprave plačnega stropa, jo presenečajo. Realizacija preteklih sporazumov, tudi tistega s Fidesom, je namreč del parafiranega dogovora, pravi. Za petek je napovedano usklajevanje o spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju, priloga h kateremu je tudi izjava o usklajenosti. Če se bodo tako dogovorili, bo vlada zakon v naslednjem tednu potrdila, podpis dogovora pa nato ministrica pričakuje konec prihodnjega tedna.

LJUBLJANA - Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vlada so nadaljevali pogajanja. Vsebinskega napredka niso dosegli, še pred nadaljevanjem pogajanj pa bo vlada sindikatom poslala še izhodišča za plačno skupino E1, torej zdravnike in zobozdravnike. Najprej pa jih bodo predstavili zdravniškemu sindikatu Fides na pogajanjih, predvidenih za petek. Vlada se je na dopisni seji seznanila s stavkovnimi zahtevami Fidesa. Sprejela je tudi izhodišča za pogajanja o stavkovnih zahtevah in za ta pogajanja imenovala vladno pogajalsko skupino, ki jo bo vodil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

LJUBLJANA - Danes se izteče 35-dnevni rok za zbiranje podpisov za razpis zakonodajnih referendumov o predlogu sprememb zakona o vladi, predlogu novele zakona o RTVS in predlogu sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi. Pobudnica vseh treh je SDS, ali jim je že uspelo zbrati potrebnih 40.000 podpisov za vsakega izmed referendumov, pa v stranki ne razkrivajo. Po pričakovanjih pa jim je uspelo zbrati zadostno število podpisov za razpis vseh treh referendumov. O tem, kako uspešni so bili pri zbiranju podpisov, bodo sicer v SDS spregovorili na četrtkovi novinarski konferenci.

LJUBLJANA - Odbor DZ za gospodarstvo je podprl predlog novele zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina, ki povečuje obseg pomoči. V koaliciji novelo označujejo za dober korak naprej, medtem ko v opoziciji opozarjajo, da je znesek pomoči prenizek.

LJUBLJANA - Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec septembra registriranih 52.043 brezposelnih, kar je 3,5 odstotka manj kot avgusta in 21,3 odstotka manj kot septembra lani ter najmanj doslej. Direktor zavoda Mitja Bobnar je opozoril, da prihodnost ne bo tako svetla. Konec leta pričakujejo nekaj čez 60.000 brezposelnih, ob zaostritvi razmer zaradi podražitev energentov in drugih dobrin pa bi bil lahko skok mnogo večji.

LJUBLJANA - Danes se izteče rok, do katerega morajo organizatorji volilne kampanje pred lokalnimi volitvami odpreti posebne transakcijske račune. To morajo namreč storiti najpozneje 45 dni pred dnevom glasovanja, v vsakem primeru pa še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno kampanji.

LJUBLJANA - Ob svetovnem dnevu učiteljev so podelili najvišje državne nagrade na področju šolstva. Tokrat so podelili vseh 11 možnih nagrad, od tega pet za življenjsko delo in šest za izjemne dosežke. Nagrado za življenjsko delo v osnovnem šolstvu je prejela učiteljica Damijana Gustinčič. Ravnateljica Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje Marjetka Bizjak je prejela nagrado za življenjsko delo v srednjem šolstvu, Miha Boltežar z ljubljanske fakultete za strojništvo pa je prejemnik nagrade za življenjsko delo v visokem šolstvu. Nagradi za življenjsko delo sta prejeli še ravnateljica radovljiške OŠ Antona Janše Jelena Horvat za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in učitelj dvojezične OŠ Genterovci Štefan Istvàn Varga za dvojezično šolstvo.

LJUBLJANA - V torek so v Sloveniji ob 785 PCR-testih in 8729 hitrih antigenskih testih potrdili 2857 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 91 bolnikov, na intenzivni negi pa 22. Umrla sta dva bolnika s potrjeno okužbo.

LJUBLJANA - Slovenska podjetja so po podatkih statističnega urada avgusta izvozila za 4,19 milijarde evrov blaga, kar je 51,9 odstotka več kot avgusta lani. Vrednost uvoza je bila s 4,71 milijarde evrov medletno višja za 44,3 odstotka. Primanjkljaj je dosegel nekaj nad 518 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Državni proračun je v devetih mesecih po začasnih podatkih zabeležil 324 milijonov evrov primanjkljaja. To je okoli osem milijonov evrov manj, kot kažejo zadnji podatki za osemmesečno obdobje. Fiskalni svet vztraja, da je bil že osnovni proračun nerealno načrtovan, rebalans pa tega ni popravil.

LJUBLJANA - Strateški načrt skupne kmetijske politike 2023-2027 za Slovenijo, ki ga je vlada poslala v potrditev Evropski komisiji, je po besedah kmetijske ministrice Irene Šinko približek najboljšega sodelovanja z vsemi deležniki. Tako se je odzvala na nekatere kritike, da načrt ni usklajen s tistimi, ki ga bodo udejanjali.

LJUBLJANA - V avli ministrstva za kulturo so odprli razstavo Giuseppe Tartini med Piranom, Strunjanom in Koprom, ki so jo v sklopu prireditev ob 330. obletnici rojstva piranskega skladatelja Giuseppeja Tartinija pripravile obalne institucije. Razstava je že bila na ogled na Obali, posveča pa se predvsem glasbenikovim letom v Istri.

LJUBLJANA - Predstavniki filmske in avdiovizualne (AV) dejavnosti, združeni v Zvezo društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, so izrazili nezadovoljstvo nad novim proračunom za leto 2023, ki bo filmu po napovedih ministrstva prinesel dobrih 3,5 milijona več sredstev. Po njihovih izračunih je številka nižja in v skupnem še vedno nezadostna za ureditev sektorja.

LJUBLJANA - V Ljubljani se je začel mednarodni festival stripa Tinta, ki slavi bogastvo izrazov sodobne stripovske ustvarjalnosti ter predstavlja odlične domače in mednarodne stripovske umetnike in umetnice - od nadarjenih mladih pa vse do največjih imen svetovnega stripa.

PODSREDA - Na gradu Podsreda je ob 32. Dnevih evropske kulturne dediščine in v okviru Festivala dediščine podzemnih arhitektur potekala konferenca Sožitje kulturne dediščine in trajnostnega turizma. Na njej so predstavili izhodišča za razvoj turističnih izdelkov, ki temeljijo na naravni in kulturni dediščini, so sporočili z ministrstva za kulturo.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Kandidati za predsednika republike Milan Brglez, Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar so sodelovali na soočenju na Radiu Slovenija. Razpravljali so o vlogi funkcije predsednika republike, o razmerah v svetu in slovenski zunanji politiki.

ap/tz/bg/apo/pse/mo/da/akt/av/bdo/vte/moz/ap
© STA, 2022