Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 5. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vlada so nadaljevali pogajanja. Vsebinskega napredka niso dosegli, še pred nadaljevanjem pogajanj pa bo vlada sindikatom poslala še izhodišča za plačno skupino E1, torej zdravnike in zobozdravnike. Najprej pa jih bodo predstavili zdravniškemu sindikatu Fides na pogajanjih, predvidenih za petek. Vlada se je na dopisni seji seznanila s stavkovnimi zahtevami Fidesa. Sprejela je tudi izhodišča za pogajanja o stavkovnih zahtevah in za ta pogajanja imenovala vladno pogajalsko skupino, ki jo bo vodil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

LJUBLJANA - Danes se izteče 35-dnevni rok za zbiranje podpisov za razpis zakonodajnih referendumov o predlogu sprememb zakona o vladi, predlogu novele zakona o RTVS in predlogu sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi. Pobudnica vseh treh je SDS, ali jim je že uspelo zbrati potrebnih 40.000 podpisov za vsakega izmed referendumov, pa v stranki ne razkrivajo. Po pričakovanjih pa jim je uspelo zbrati zadostno število podpisov za razpis vseh treh referendumov. O tem, kako uspešni so bili pri zbiranju podpisov, bodo sicer v SDS spregovorili na četrtkovi novinarski konferenci.

LJUBLJANA - Danes se izteče rok, do katerega morajo organizatorji volilne kampanje pred lokalnimi volitvami odpreti posebne transakcijske račune. To morajo namreč storiti najpozneje 45 dni pred dnevom glasovanja, v vsakem primeru pa še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno kampanji.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je na dopisni seji sprejela odločitev, da morajo interesne organizacije oziroma lokalne skupnosti kandidature za volitve v državni svet predložiti neposredno pristojni volilni komisiji. Dokumentacijo morajo predložiti neposredno, in ne po pošti ali elektronski pošti, so sporočili iz DVK.

LJUBLJANA/KIJEV - Poslanska skupina SDS je vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zunanje zadeve. Predlaga, da odbor pozove vlado, naj podpre članstvo Ukrajine v Natu in pristopi k podpisu skupne izjave o tem. Poslanec SDS Franc Breznik je dejal, da glede tega ni več kaj izgubiti in da bi Slovenija morala podpreti Ukrajino na poti v Nato. Breznik je novinarski konferenci, na kateri je govoril o nedavnem obisku predsednikov parlamentarnih odborov za evropske zadeve držav članic EU v Ukrajini, kritiziral zadržanost Slovenije do ukrajinskega vstopa v Nato.

LJUBLJANA - Konec septembra je bilo pri Zavodu RS za zaposlovanje registriranih 52.043 brezposelnih, kar je 3,5 odstotka manj kot avgusta in 21,3 odstotka manj kot septembra lani ter hkrati najmanj v samostojni Sloveniji. V prvih devetih mesecih je bilo v povprečju prijavljenih okoli 57.900 oseb oz. četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Direktor zavoda Mitja Bobnar je opozoril, da prihodnost ne bo tako svetla. Konec leta pričakujejo nekaj čez 60.000 brezposelnih, ob zaostritvi razmer zaradi podražitev energentov in drugih dobrin pa bi bil lahko skok mnogo večji.

LJUBLJANA - Slovenska podjetja so avgusta izvozila za 4,19 milijarde evrov blaga, kar je 51,9 odstotka več kot avgusta lani. Vrednost uvoza je bila s 4,71 milijarde evrov medletno višja za 44,3 odstotka. Primanjkljaj je dosegel nekaj nad 518 milijonov evrov. V osmih mesecih skupaj je bil izvoz vrednostno višji za 34,9 odstotka, uvoz pa za 45,7 odstotka.

LJUBLJANA - Strateški načrt skupne kmetijske politike 2023-2027 za Slovenijo, ki ga je vlada potrdila prejšnji teden in že poslala v potrditev Evropski komisiji, je po besedah kmetijske ministrice Irene Šinko približek najboljšega sodelovanja z vsemi deležniki. Tako se je odzvala na nekatere kritike, da načrt ni usklajen s tistimi, ki ga bodo udejanjali.

LJUBLJANA - Državni proračun je v devetih mesecih po začasnih podatkih zabeležil 324 milijonov evrov primanjkljaja, sta objavila fiskalni svet in ministrstvo za finance. To je okoli osem milijonov evrov manj, kot kažejo zadnji podatki za osemmesečno obdobje. Fiskalni svet vztraja, da je bil že osnovni proračun nerealno načrtovan, rebalans pa tega ni popravil.

LJUBLJANA/MARIBOR - Hitri testi na novi koronavirus ob novih podrazličicah koronavirusne različice omikron niso bistveno manj zanesljivi, je za STA pojasnila mikrobiologinja in vodja delovne skupine za mikrobiološko diagnostiko in spremljanje posvetovalne skupine NIJZ Viktorija Tomič. Večjo težavo po njenih besedah predstavljajo napačno odvzeti brisi na koronavirus.

MARIBOR - Mišičev vodarski dan je v Mariboru zbral strokovnjake s področja upravljanja, urejanja in varovanja voda, da razpravljajo o aktualnih izzivih. Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je poudaril, da je v boju proti posledicam podnebnih sprememb mogoče priti do zadovoljivih rešitev le z dialogom države, lokalne skupnosti in stroke.

LJUBLJANA - Predstavniki filmske in avdiovizualne (AV) dejavnosti, združeni v Zvezo društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, so izrazili nezadovoljstvo nad novim proračunom za leto 2023, ki bo filmu po napovedih ministrstva prinesel dobrih 3,5 milijona več sredstev. Po njihovih izračunih je številka nižja in v skupnem še vedno nezadostna za ureditev sektorja.

LJUBLJANA - Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) je letos nagrado platinasti svinčnik namenila Maji Simoneti ter Leni in Tomažu Krušcu. Zlati svinčnik za odlično izvedbo je komisija namenila Galeriji Cukrarna, Vrtcu Pedenjped - enoti Učenjak, Hiši MM in Hiši Podvrh.

LJUBLJANA - V dvorani Slovenske matice poteka posvet o akademiku Vojeslavu Moletu. O umetnostnem zgodovinarju, klasičnem arheologu, pesniku, pisatelju in prevajalcu bodo na posvetu, ki ga organizirata Slovenska matica in poljsko veleposlaništvo, z moderatorjema Alešem Gabričem in Tonetom Smolejem spregovorili poznavalci njegovega življenja in dela.

PODSREDA - Na gradu Podsreda ob 32. Dnevih evropske kulturne dediščine in v okviru Festivala dediščine podzemnih arhitektur poteka konferenca Sožitje kulturne dediščine in trajnostnega turizma. Na njej bodo predstavili izhodišča za razvoj turističnih izdelkov, ki temeljijo na naravni in kulturni dediščini, so sporočili z ministrstva za kulturo.

apo/apo
© STA, 2022