Predlogi novel s področja starševskega varstva, šolske prehrane in visokega šolstva končali zakonodajno pot

Ljubljana, 4. oktobra - DZ je po opravljenih splošnih razpravah sklenil, da trije opozicijski zakonski predlogi niso primerni za nadaljnjo obravnavo.

Ljubljana, DZ.
Nadaljevanje seje DZ, na kateri so obravnavali spremembe in dopolnitve pravil fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, ponovno odločali o zakonu o cestah ter obravnavali novelo zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, dopolnitev zakona o praznikih in dela prostih dnevih v RS, spremembe zakona o poslancih, novelo zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, novelo zakona o medijih ter novelo zakona o državnem tožilstvu.
Poslanca NSi Janez Žakelj in Iva Dimic.
Foto: Anže Malovrh/STA

V SDS so želeli s predlogom novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih uvesti univerzalni otroški dodatek, ki ne bi bil več vezan na dohodke in premoženje družine. Večina poslancev predloga ni podprla, saj po njihovem mnenju poglablja družbene neenakosti.

S predlogom novele zakona o šolski prehrani pa so v SDS predlagali brezplačno malico in kosilo za vse osnovnošolce in srednješolce. Koalicija predloga ni podprla, ker je vlada že pripravila predlog interventnega zakona za tekoče šolsko leto.

Predlagane dopolnitve zakona o visokem šolstvu, ki so jih vložili v NSi, pa bi omogočile ustanovitev in akreditacijo samostojnega visokošolskega zavoda za potrebe vojaškega izobraževanja.

mo/apo/apo
© STA, 2022