Organizatorjema tekme v Indoneziji dosmrtna prepoved, minuta molka na stadionih po Evropi

Džakarta, 4. oktobra - Po smrtonosni množični paniki na nogometnem stadionu v Indoneziji je disciplinska komisija indonezijske nogometne zveze PSSI dvema uradnikoma domačega kluba Arema izrekla dosmrtno prepoved delovanja.

Indonezija, Malang.
V Indoneziji se je zgodila ena najhujših tragedij na nogometnih stadionih v zgodovini. Na nogometni tekmi v mestu Malang na Vzhodni Javi je po porazu domače ekipe je izbruhnilo nasilje. Navijači so pritekli na igrišče, začel se je kaos, policija je posredovala s solzivcem, kar je povzročilo stampedo, v katerem je umrlo najmanj 125 ljudi.
Foto: Xinhua/STA

Poleg tega klub Arema ne bo smel več gostiti nobene tekme do konca sezone, plačati pa bo moral tudi kazen v višini 250 milijonov rupij oziroma 16.600 evrov.

Evropska nogometna zveza Uefa je medtem sporočila, da se bodo na vseh tekmah pod njenim okriljem ta teden z minuto molka poklonili žrtvam stadiona Kanjuruhan.

Po navedbah oblasti je bilo konec tedna v množični paniki na stadionu Kanjuruhan na otoku Java po tekmi med Aremo in Persebayo žrtev 133, okoli 300 oseb pa je bilo v stampedu ranjenih. Oblasti poročajo, da je med mrtvimi tudi 37 mladoletnih oseb.

zza/ic/zza
© STA, 2022