Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 4. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Ob pričakovanem poslabšanju gospodarskih razmer in vztrajanju inflacije na visoki ravni Banka Slovenije opaža, da so sistemska tveganja za finančno stabilnost povečana. Med največjimi tveganji je viceguvernerka Banke Slovenije Tina Žumer izpostavila makroekonomsko, kreditno in obrestno tveganje ter tveganja, povezana s trgom nepremičnin. A odpornost bančnega sistema na morebitno uresničitev vseh teh tveganj ostaja robustna, je dodal svetovalec v Banki Slovenije Primož Dolenc. Slovenski finančni sistem je sicer po oceni Banke Slovenije stabilen.

LJUBLJANA - Poslanci se bodo v četrtek sestali na izredni seji, na kateri bodo obravnavali nekatere zakonske predloge za blažitev posledice draginje. V ponedeljek, 10. oktobra, se obeta še ena izredna seja, namenjena seznanitvi poslancev s predlogoma državnih proračunov za prihodnji dve leti.

VITANJE - Zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala, da je zaradi velikih varnostnih tveganj Slovenija, tako kot mnoge velike zaveznice, zadržana do vstopa Ukrajine v zvezo Nato. Če bi se zveza Nato odločala o sprejemu Ukrajine v članstvo, je to lahko jasna napoved začetka vojne, in to bi bilo veliko varnostno tveganje, je dejala ob robu gospodarskega dogodka v Vitanju. V slovenski politiki se bodo zato morali pogovoriti o tem, kam vodijo takšne razmere. Za ta teden je napovedala pogovore o več odprtih vprašanjih v odnosu do Rusije in zaostrovanja vojne v Ukrajini. V odgovoru na novinarsko vprašanje je še spomnila, da Slovenija po svojih najboljših močeh pomaga Ukrajini s humanitarno, razvojno, pa tudi vojaško pomočjo ter da je ostro obsodila nezakonito rusko aneksijo ukrajinskih ozemelj.

LJUBLJANA - Nove družbene pogodbe, ki jo načrtuje vlada, ne more biti brez sindikalnega gibanja, je na kongresu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije poudaril osrednji gost dogodka, minister za delo Luka Mesec. Aktualna predsednica zveze Lidija Jerkič je spomnila na pomembne izzive, ki so pred državo, in dejala, da verjame v uspešen spopad z njimi, a le pod pogojem sodelovanja. Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš se je strinjal, da bo v zahtevnih časih bistveno, da socialni partnerji nastopijo skupaj. Svobodni sindikati med drugim volijo novo vodstvo, edina kandidatka je Jerkičeva.

LJUBLJANA - Ministrica Tatjana Bobnar pred zagovorom ob interpelaciji v DZ zavrača politizacijo resorja in dela policije. "V mandatu minule vlade smo doživeli, kar smo prej menili, da se enostavno ne more zgoditi; da bo policija pod pritiski klecnila in sledila navodilom politike. Gre za ravnanja vodij, ki se ne sme nikoli več ponoviti," je dejala za STA.

LJUBLJANA - DZ je na seji s 76 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva. Z novelo, ki so jo predlagali državni svetniki, se štipendijskemu skladu z dodatnimi finančnimi sredstvi zagotavlja ustrezne pogoje za izvedbo postopkov dodeljevanja štipendij. Tako bodo zagotovljena ustrezna finančna sredstva za kadrovsko okrepitev in kritje ostalih stroškov ukrepa, ki omogoča štipendiranje.

LJUBLJANA - V ponedeljek so v Sloveniji ob 1104 PCR-testih in 11.870 hitrih antigenskih testih potrdili 3981 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 89 bolnikov, na intenzivni negi pa 21. Umrl je en bolnik s potrjeno okužbo.

LJUBLJANA - Zaznamujemo svetovni dan varstva živali, ki je namenjen osveščanju najširše javnosti o tem, da so živali čuteča bitja in da so ljudje odgovorni skrbeti zanje na način, ki jim ne povzroča bolečine, trpljenja in strahu. Ob tej priložnosti je v državnem svetu potekal posvet, na katerem so o odnosu do živali in izzivih na tem področju mnenja soočili različni deležniki. Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je spomnila na moralno dolžnost, da za živali, če jih imamo, skrbimo na način, ki jim ne povzroča nepotrebnega trpljenja.

LJUBLJANA - Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk bo v 28. izdaji potekal med 6. in 15. oktobrom na več lokacijah po Ljubljani. Letošnja osrednja nit je kolonizacija jugovzhodne Evrope, kar bo tematizirala tudi tridelna otvoritvena razstava Jug v nas, ki bo na ogled v galeriji Alkatraz, Mali galeriji in galeriji Škuc.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kulturo je danes objavilo poziv za nove člane in članice komisij. S petkovo objavo novega pravilnika o strokovnih komisijah v uradnem listu je namreč prenehal mandat 95 članicam in članom 21 stalnih strokovnih komisij na ministrstvu za kulturo, imenovanih v mandatu ministra Vaska Simonitija. Razpis je odprt do 18. oktobra.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Državna volilna komisija je izžrebala vrstni red predsedniških kandidatov, ki se bodo 23. oktobra potegovali za mesto predsednika republike. Na volilnih lističih bodo navedeni v naslednjem zaporedju: 1. Milan Brglez, 2. Anže Logar, 3. Janez Cigler Kralj, 4. Miha Kordiš, 5. Nataša Pirc Musar, 6. Vladimir Prebilič in 7. Sabina Senčar.

apo/apo
© STA, 2022