Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 4. oktobra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PJONGJANG - Severna Koreja je izstrelila balistično raketo, ki je preletela ozemlje Japonske in nato padla v Tihi ocean okoli 3000 kilometrov od japonske obale. To je bilo prvič po letu 2017, da je severnokorejska raketa preletela japonsko ozemlje. Japonske oblasti so za severni del države izdale opozorilo pred nevarnostjo napada, premier Fumio Kishida je pa je dejanje Severne Koreje ostro obsodil.

MOSKVA - Zgornji dom ruskega parlamenta - svet federacije - je soglasno potrdil priključitev samooklicanih ljudskih republik Lugansk in Doneck ter ukrajinskih regij Herson in Zaporožje k Rusiji. Njihove meje bodo tako odslej veljale za državne meje Rusije. Priključitev je v ponedeljek ratificirala duma, dokumente mora zdaj ponovno podpisati še predsednik Putin, s tem pa bo formalni postopek priključitve končan.

KIJEV - Ukrajinske sile so prebile rusko obrambno linijo na jugu države in dosegle največji preboj na jugu države od začetka vojne. Zavzele so več vasi ob reki Dneper. Nadaljujejo tudi protiofenzivo na vzhodu, utrjujejo položaje na ponovno zavzetih ozemljih in prodirajo v regijo Lugansk, ki je večinoma še vedno pod nadzorom ruskih sil.

WASHINGTON - ZDA bodo v Ukrajino poslale še štiri sodobne raketne sisteme himars, ki imajo ključno vlogo v boju proti ruski vojski, je v ponedeljek dejal neimenovani ameriški vojaški predstavnik. To bo del novega, 625 milijonov dolarjev vrednega paketa pomoči, ki ga bodo uradno najavili danes.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek ostro kritiziral ameriškega milijarderja Elona Muska, ki je na Twitterju objavil anketo s svojimi predlogi za končanje vojne v Ukrajini. Ti med drugim vključujejo izvedbo novih referendumov na zasedenih ukrajinskih ozemljih in prepustitev Krima Rusiji. Izjave Elona Muska so hitro sprožile ogorčenje v ZDA in v mednarodni skupnosti.

MOSKVA - V zasedeni ukrajinski regiji Doneck in Lugansk so po navedbah ruskih oblasti že prispeli prvi mobilizirani ruski vojaki, ki naj bi po usposabljanju varovali oskrbovalne poti v zaledju fronte. Ruske oblasti so v ponedeljek sicer suspendirale častnika v regiji Habarovsk, kjer je bilo vpoklicanih več tisoč ljudi, ki niso izpolnjevali pogojev.

BRUSELJ/BERLIN - Evropska komisija se ob vse bolj zaostreni energetski krizi pripravlja tudi na morebitne izpade elektrike, je v intervjuju za nemško medijsko skupino RND povedal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Če bi do tega prišlo v več državah članicah EU, bi lahko koristile tudi pomoč iz evropske strateške rezerve.

DUNAJ - Avstrija je 80,37-odstotno zapolnila skladišča plina, so sporočili z avstrijskega ministrstva za podnebje. Cilj 80-odstotne napolnjenosti so s tem dosegli mesec dni pred rokom. Obenem je bila poraba plina v Avstriji avgusta skoraj 18 odstotkov nižja kot pred letom dni. Avstrija še naprej dobiva več ruskega plina, kot ga trenutno potrebuje, zato se polnjenje skladišč nadaljuje, so sporočili.

BERLIN - Nemški energetski velikan RWE bo do leta 2030 opustil rabo premoga. S tem je dosedanjo načrtovano obdobje opuščanja tega podnebju neprijaznega energenta skrajšal za osem let. Obenem pa bo podaljšal obdobje delovanja dveh premogovnih elektrarn do pomladi leta 2024, da bi s tem zagotovili varnost nemške energetske oskrbe in prihranili pri rabi zemeljskega plina v času nezanesljive oskrbe s tem energentom iz Rusije.

STOCKHOLM - Nobelovo nagrado za fiziko prejmejo Alain Aspect, John F. Clauser in Anton Zeilinger "za eksperimente s prepletenimi fotoni, določanje kršitev Bellovih neenačb in odkritja na področju kvantne informatike," je sporočila Švedska kraljeva akademija znanosti.

WASHINGTON - Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v ponedeljek na okrožnem sodišču na Floridi vložil tožbo zoper ameriško televizijo CNN. Obtožil jo je, da proti njemu vodi kampanjo obrekovanja, ker se boji, da bo leta 2024 znova kandidiral za predsednika, in zahteval 475 milijonov dolarjev odškodnine.

WASHINGTON - Ameriška vlada je v ponedeljek uvedla sankcije proti premierju Federacije BiH Fadilu Novaliću zaradi zlorabe položaja. Položaj je zlorabil, ko je pred volitvami leta 2018 uradni seznam upokojencev uporabil za pošiljanje predvolilnih pisem z obljubo o višjih pokojninah. Sankcije so uvedle tudi proti enemu najbogatejših ljudi v BiH Slobodanu Stankoviću, ki je blizu srbskemu članu predsedstva BiH Miloradu Dodiku.

ZAGREB - Na Hrvaškem od veljajo nove najvišje dovoljene cene pogonskih goriv. Liter bencina bo naslednjih 14 dni stal 10,72 kune (1,42 evra), kar je 23 lip ali tri cente več kot doslej, liter dizla pa 12,30 kune (1,63 evra), kar je 11 lip ali skoraj dva centa več kot doslej, je odločila hrvaška vlada. Cene pogonskih goriv so se zvišale zaradi krepitve ameriškega dolarja.

SYDNEY - Avstralska centralna banka je v skladu s pričakovanji dvignila ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na 2,60 odstotka. S tem je ta obrestna mera najvišje v zadnjih devetih letih. Dvig je bil skromnejši od napovedi.

SAN JUAN - Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek med obiskom Portorika dobrim trem milijonom prebivalcev od ZDA odvisnega otoka obljubil, da se bo zvezna pomoč po orkanu Fiona, ki je Portoriko prizadel 18. septembra, nadaljevala. 60 milijonov dolarjev bodo namenili za nasipe in opozarjanje na orkane.

NEW YORK - Preiskovalno poročilo, ki ga je naročilo vodstvo ameriške ženske nogometne lige (NWSL), je razkrilo razširjeno spolno nadlegovanje igralk s strani njihovih trenerjev. V objavljenem dokumentu so na 172 straneh navedeni številni primeri neprimernega vedenja ter čustvene in fizične zlorabe igralk.

DUNAJ - Na jugu avstrijske Štajerske je deželni opozorilni center sprožil okoljski alarm, potem ko je v podjetju za predelavo kovin prišlo do nepričakovane kemične reakcije. Nad podjetjem je nastal rumeno-rdeč oblak plina, oblasti pa so prebivalce Ragnitza pozvale, naj ostanejo v zaprtih prostorih in imajo zaprta okna. Do poškodb sicer ni prišlo.

sk/blm/lkr/mg/rpe/rp/vr/tib/zza/sk
© STA, 2022