Občine v številkah: Najvišja vključenost otrok v vrtce v občini Mirna, najnižja v Hodošu

Ljubljana, 30. oktobra - Ena od izvirnih nalog občin je zagotavljanje javne mreže vrtcev, ki jo sestavljajo javni vrtci in zasebni vrtci s koncesijo. Pri tem se od občine do občine razlikuje vključenost otrok, starih od enega do petega leta, v vrtce. Leta 20121 so imeli najvišjo, 111-odstotno vključenost v vrtce v občini Mirna, najnižjo, le 47-odstotno, pa v občini Hodoš.

Murska Sobota.
Otroci v vrtcu.
Foto: Marjan Maučec/STA
Arhiv STA

Po podatkih Statističnega urada RS (Surs), ki se nanašajo na občino stalnega prebivališča in starost od enega do petih let, je bilo v lanskem šolskem letu v Sloveniji v vrtce vključenih 81,3 odstotka otrok. Nad državnim povprečjem je bilo 115 občin, pod njim pa 97.

Najvišji delež po vključenosti otrok ima občina Mirna, ki ima statistično kar 111-odstotno vključenost otrok v vrtce. Kako je to mogoče, pojasnjuje župan Dušan Skerbiš. "V naši občini so v vrtec vključeni vsi otroci, hkrati pa v naše vrtce hodi tudi kar nekaj otrok iz drugih občin," je povedal.

Kot pravi župan, otroke iz drugih občin sprejemajo, ker imajo trenutno v vrtcih še dovolj prostora. Gre predvsem za otroke staršev, ki imajo službo v Mirni ali živijo blizu. Trenutno imajo sicer v občini devet oddelkov vrtca, še deset jih načrtujejo, saj pričakujejo priselitev od 400 do 600 ljudi v stanovanja, ki jih gradijo.

Najnižjo vključenost otrok v vrtce ima občina Hodoš, le 47-odstotno. Župan Hodoša Ludvik Orban tako nizek delež pripisuje temu, da je v veliko družinah doma vsaj eden od staršev, zato se odločijo, da bodo imeli otroke doma oziroma jih v vrtec vključijo pozno.

Vrtci v občini po besedah župana niso v celoti zasedeni, tako da lahko mesto v njih dobi vsak otrok, če starši to želijo.

ako/np
© STA, 2022