Tuje tiskovne agencije o Sloveniji (26. 9.)

Ljubljana, 26. septembra - Tuje tiskovne agencije so med drugim poročale o celodnevni stavki na RTV, v okviru katere so novinarji in drugi zaposleni, ki že mesece zahtevajo uredniško in institucionalno avtonomijo, za 24 ur prekinili delo v znak protesta proti uničevanju javnega zavoda. Poročale so tudi o izjavi premierja ob zmagi Bratov Italije na italijanskih volitvah.

Avstrijska tiskovna agencija Apa je poročala o celodnevni stavki na RTV, ki je vplivala na televizijski in spletni program. Novinarji in drugi zaposleni, ki že mesece zahtevajo uredniško in institucionalno avtonomijo, so za 24 ur prekinili delo v znak protesta proti uničevanju javnega zavoda. Pred parlamentom v Ljubljani je zvečer potekal protestni shod. Stavkovne aktivnosti so se zaostrile predvsem na TV Slovenija in spletnem portalu novic, kjer so razmere najbolj turbulentne. V prvi informativni oddaji v zgodnjem popoldanskem času, ki je bila krajša kot običajno, so poleg razlogov za stavko prebrali le najpomembnejše novice dneva. Po napovedi bodo omejili tudi osrednje večerne informativne oddaje. V ponedeljek na spletnem portalu in teletekstu ni bilo svežih novic. Stavki je bil prilagojen tudi radijski program, so še poročali.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala o slovenskem premierju Robertu Golobu, ki je po zmagi Bratov Italije na italijanskih parlamentarnih volitvah povedal, da je prepričan, da preprosta sprememba smeri vlade znotraj EU ne more biti nekaj, kar bi nas moralo skrbeti, saj Unija temelji na vrednotah, ki so temelj povojne ureditve, v kateri ni prostora za fašizem. Povzeli so tudi poročanje STA o tem, da je slovenski premier izrazil pričakovanje, da se bo dialog med državama normalno nadaljeval, ponovno izvolitev senatorke Tatjane Rojc pa je označil za majhno zmago, so še poročali.

Ansa je poročala o izjavi italijanske senatorke slovenskega rodu Tatjane Rojc, ki je za STA povedala, da po izidu volitev v Italiji pričakuje zelo zahteven poslanski mandat. Rojc je uspeh Giorgie Meloni označila kot korak nazaj za Slovence v Italiji in njihove manjšinske pravice, opozorila pa je tudi na nevarnost poslabšanja sosedskih odnosov med državama, so še poročali.

Hrvaška tiskovna agencija Hina je poročala o tem, da je nekdanji predsednik slovenskega parlamenta, zdaj evropski poslanec Milan Brglez v ponedeljek vložil kandidaturo za predsednika republike s podpisi predstavnikov dveh od treh strank vladajoče koalicije, Gibanja Svoboda in SD. Brglez je danes izpostavil, da je "prav, da predsednik zastopa vse" državljane, so še poročali.

Srbska tiskovna agencija Tanjug pa je poročala o tem, da Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) z naložbo v vrednosti 80 milijonov evrov v obveznice Nove Ljubljanske banke (NLB) podpira finančni sektor ter mikro, mala in srednje velika podjetja v Sloveniji in na Zahodnem Balkanu. Financiranje EBRD bo okrepilo kapitalsko bazo NLB in podprlo rast banke v Sloveniji in celotni regiji Zahodnega Balkana. NLB bo malim in srednje velikim podjetjem v Sloveniji in na Zahodnem Balkanu odobrila posojila v višini 2,5-kratnika naložbe EBRD, so še poročali.

zkr/gm
© STA, 2022