Tuje tiskovne agencije o Sloveniji (22. 9.)

Ljubljana, 22. septembra - Tuje tiskovne agencije so med drugim poročale o srečanju makedonskega ministra za pravosodje Nikole Tupancheskega s slovensko ministrico, pristojno za digitalno transformacijo, Emilijo Stojmenovo Duh. Poročale so še o slovenskih predsedniških volitvah in o italijanski manjšini, ki je v Sloveniji najbolj zakonsko zaščitena in uživa največ ugodnosti.

Makedonska tiskovna agencija Mia je poročala o srečanju makedonskega ministra za pravosodje Nikole Tupancheskega s slovensko ministrico brez resorja, pristojno za digitalno transformacijo, Emilijo Stojmenovo Duh v Ljubljani. Stojmenova Duh je izrazila pripravljenost pomagati državi pri procesu uvajanja digitalizacije v sodstvu in tožilstvu. Na koncu pa sta se ministra dogovorila za poglobitev sodelovanja med državama pred pogajalskim procesom z EU, so še poročali.

Hrvaška tiskovna agencija Hina je poročala o tem, da Slovenijo od predsedniških volitev, ki bodo 23. oktobra, loči le mesec dni. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah bi lahko na jesenskih predsedniških volitvah v prvem in drugem krogu največ glasov dobil poslanec SDS Anže Logar. Možnosti za uspeh imata tudi odvetnica Nataša Pirc Musar in evropski poslanec Milan Brglez, je pokazala nedavna raziskava, so poročali.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala o tem, da je italijanska manjšina skupaj z madžarsko tista, ki je v Sloveniji najbolj zakonsko zaščitena in uživa največ ugodnosti, kar je razkrilo zadnje poročilo svetovalnega odbora za okvirno konvencijo za varstvo narodnih manjšin, organa Sveta Evrope. Italijanščina je edini jezik, ki se poučuje na vseh ravneh, in uživa največ ur televizijskega in radijskega programa prek določenega kanala javne radiotelevizije. V zvezi s tem je italijanska manjšina svetovalni odbor seznanila s težavami pri zaposlovanju italijansko govorečih novinarjev, pri čemer pa Sloveniji priporočajo napredek, so še poročali.

Slovaška tiskovna agencija Tasr je poročala o 1000 vojakih, tudi iz Slovenije, ki so nedavno sodelovali v vaji 2022 Strong Cohesion. Glavni cilj vaje je bil oceniti pripravljenost bojne skupine za izpolnitev dodeljenih nalog, so poročali.

Ansa je poročala o tem, da je predsednik republike Italije Sergio Mattarella popoldne na Kvirinalu ločeno sprejel nove veleposlanike za predajo poverilnih pisem. Med njimi tudi slovenskega veleposlanika Matjaža Longarja.

zkr/ako
© STA, 2022