Tuje tiskovne agencije o Sloveniji (21. 9.)

Ljubljana, 21. septembra - Tuje tiskovne agencije so med drugim poročale o odpoklicu slovenskega veleposlanika v Združenih državah Amerike Toneta Kajzerja. Predsednik republike Borut Pahor je bil ob tem kritičen do odločitve zunanje ministrice Tanje Fajon, saj meni, da gre za nesorazmeren ukrep. Poročale so tudi o nekaterih vložitvah kandidatur za predsednika republike.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala o kritiki predsednika republike Boruta Pahorja zunanje ministrice Fajonove. Meni namreč, da je šlo pri odločitvi za odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja za nesorazmeren ukrep, saj da očitana kršitev ni imela škodljivega vpliva na zunanjepolitične interese Slovenije. O odpoklicu slovenskega veleposlanika v ZDA je poročala tudi avstrijska tiskovna agencija APA. Poudarila je, da je bil Kajzer odpoklican zaradi razkritja depeše.

Srbska tiskovna agencija Tanjug je poročala o tem, da je poslanec SDS danes vložil kandidaturo za predsednika republike. Kandidaturo je sicer nekdanji zunanji minister vložil s podpisi 5000 volivcev, a uživa tudi podporo SDS. O tem sta poročali tudi Ansa in hrvaška tiskovna agencija Hina. Slednja je ob tem poročala tudi o tem, da je kandidaturo za predsednico republike s podpisi več kot 5000 volivcev danes vložila tudi Nataša Pirc Musar.

Ansa je poročala tudi o tem, da so v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides za 19. oktober napovedali stavko. Vlado pozivajo k odpravi razlik v plačah med zdravstvenimi delavci.

Hina je poročala tudi o izjavi slovenske zunanje ministrice Tanje Fajon o tem, da bo Slovenija storila vse, da bo izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov za obdobje 2024-2025.

Makedonska tiskovna agencija Mia je poročala o tem, da je v Sloveniji na uradnem dvodnevnem obisku makedonski pravosodni minister Nikola Tupančeski, ki se je v Ljubljani danes sestal s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan. Pogovarjala sta se o pomoči in sodelovanju Slovenije pri pristopanju Severne Makedonije k Evropski uniji na področju pravosodnih reform.

Hina je poročala tudi o tem, da se je slovenska kuharska mojstrica Ana Roš znova uvrstila med deseterico najboljših kuharskih mojstrov na svetu po izboru kulinaričnih poznavalcev The Best Chef Awards. Obenem je z devetim mestom najvišje uvrščena ženska na lestvici.

APA je poročala tudi o tem, da se raba slovenščine na avstrijskem Koroškem zmanjšuje, kar je razvidno iz študije Inštituta za raziskovanje javnega mnenja. Na to vplivajo predvsem migracije iz dvojezičnih krajev in premajhne možnosti za izobraževanje v slovenščini.

Hina je poročala tudi o tem, da so policiste v torek obvestili o tem, da je na vlak iz Ljubljane proti Italiji vstopilo večje število tujcev. Ob pregledu vlaka na Divači so ugotovili, da je na njem več kot sto tujcev, ki so zapustili prostore azilnega doma v Ljubljani oziroma Logatcu.

rem/moz
© STA, 2022