Pregled - šport, 20. 9. (torek)

Ljubljana, 20. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 20. septembra.

MARIBOR - Slovenska futsalska reprezentanca je v Mariboru začela nov cikel kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2024. Tekmec je bila Črna gora, izbranci Tomislava Horvata so zmagali s 3:1 (1:1). V kvalifikacijski skupini 5 je še Kazahstan, z njim se bo Slovenije v gosteh merila 8. oktobra. Glavni del kvalifikacij se bo končal v letu 2023, in sicer bo Slovenija 3. marca gostovala v Črni gori, 8. marca pa bo gostila Kazahstan. V elitni del tekmovanja bo napredovalo 12 zmagovalcev skupin in štiri najboljše drugouvrščene ekipe. Preostalih osem drugouvrščenih ekip pa bo šlo v dodatno razigravanje, kjer bo ta osmerica deljena v štiri pare, skupni zmagovalci teh parov pa se tudi uvrstijo v elitni del kvalifikacij.

CELJE - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so prvi finalisti letošnje izvedbe pokalnega tekmovanja. V današnji prvi polfinalni tekmi so v gosteh premagali ekipo LEDX Celje s 4:0 (3:0, 1:0, 0:0). Tekmeca bodo dobili po sredini drugi polfinalni tekmi med Slavijo Junior in SŽ Olimpijo. Finale pokalnega tekmovanja je v tej sezoni predviden za 28. september, gostitelj pa bo zmagovalec današnjega obračuna, torej jeseniška ekipa. V lanski sezoni, ko je pokal potekal po turnirskem sistemu, so v finalu na Bledu Ljubljančani s 3:1 premagali Jeseničane.

LJUBLJANA - Slovenska nogometna reprezentanca je po ponedeljkovem uvodnem dnevu priprav na tekmi lige narodov z Norveško in Švedsko na Brdu pri Kranju danes pripravljala "bojni načrt" v Stožicah, kjer bo v soboto na sporedu predzadnja tekma v ligi B proti norveški zasedbi z Erlingom Haalandom na čelu. Prav Haaland bo največja nevarnost za slovensko obrambo, v kateri bo tudi Petar Stojanović, ki pa opozarja, da Norveška vendarle ni le Haaland. "Vemo, da je vrhunski igralec. Poskušali ga bomo zaustaviti, a ne samo njega. V ekipi ni le on, imajo tudi druge kakovostne igralce, tako da se moramo osredotočiti na vse, ne le nanj," je pred današnjim treningom dejal Stojanović in dodal, da norveškega stroja za gole ni treba posebej opisovati. "Je fizično zelo dober, sposoben zadeti iz vsakega položaja," je vendarle dodal slovenski desni bočni branilec in pripomnil, da gre bržčas za trenutno najboljšega napadalca na svetu. Podobno meni tudi Miha Zajc, ki pa je poudaril, da se Slovenija lahko kosa z Norveško, nenazadnje je junija v Oslu igrala 0:0. Slovenija je po štirih krogih v skupini B4 na zadnjem mestu. Doslej je zbrala dve točki, eno več ima Švedska, Srbija je pri sedmih, vodilna Norveška pa pri desetih. Prvo mesto vodi v ligo A, zadnje pa v ligo C. Slovenija se je z Norveško nazadnje merila junija in v Oslu igrala 0:0, sicer pa je pred tem z njo na devetih tekmah iztržila eno zmago, dva remija in šest porazov. S Švedi so Slovenci prav tako junija v Ljubljani izgubili z 0:2, pred tem pa na dveh prijateljskih tekmah izgubili z 0:1 in igrali 0:0.

LJUBLJANA - V Muzeju novejše zgodovine Slovenije (MNZS) v ljubljanskem Tivoliju so pripravili razstavo V čevljih zmagovalcev - Slovenci in Slovenke ter njihovi športni dosežki. Razstava bo na ogled do 1. aprila prihodnje leto. Z razstavo odpirajo vrata živahnemu dogajanju pred petkovim dnevom slovenskega športa, ki je od leta 2020 državni praznik. Ob tej priložnosti so izdali tudi zbornik z istim naslovom, kot ga nosi tudi razstava. "Sedmi september je svetovni dan fair playa, kmalu bomo tretjič praznovali dan slovenskega športa, sledil bo evropski teden športa. Razstava vse to lepo zaokrožuje," je v zgodnjih večernih urah povedal Miro Cerar, preden je nekdanji telovadec, s tridesetimi medaljami na velikih tekmovanjih najuspešnejši slovenski športnik, odprl razstavo. "Po odmevni razstavi ob 30-letnici Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je nastala nova razstava, nova lepa športna zgodba. V 31 letih je bilo doseženih toliko slovenskih odličij na velikem tekmovanju, da bi lahko o njih govorili ves dan," pa je dodal predsednik OKS Bogdan Gabrovec in v nadaljevanju nanizal nekaj največjih in prelomnih dosežkov. Odprtje so začeli pevci Peter Lovšin, Vlado Kreslin in Zoran Predin z njihovo športno himno Slovenija gre naprej. Razstavo je MNZS pripravil v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije, Zvezo za šport invalidov Slovenije - Slovenskim paralimpijskim komitejem, Fakulteto za šport in ostalimi športnimi zvezami ter ministrstvom za kulturo.

BOSTON - Slovaški hokejski zvezdnik Zdeno Chara odhaja v pokoj, so danes sporočili iz severnoameriške lige NHL. V njej je sloviti slovaški branilec preživel 24 sezon, uradno bo ta številka sicer 25, saj bo danes podpisal enodnevno pogodbo z ekipo Boston Bruins, potem pa bo končal kariero. Pri 45 letih bo tako robustni, 206 centimetrov visoki Slovak končal to poglavje svojega športnega življenja pri 680 točkah za 209 golov in 471 podaj. Nastopil je na 1680 tekmah rednega dela in 200 v končnicah. V dolgi karieri je igral za ekipe New York Islanders, Ottawa Senators, Boston Bruins in Washington Capitals. V svoji zadnji aktivni sezoni je februarja letos s 1652 tekmami tudi izboljšal dosežek Chrisa Cheliosa in je zdaj branilec z največ odigranimi tekmami v ligi.

LJUBLJANA - Britanski kolesar Adam Yates je novi član elitne kolesarske ekipe iz Združenih arabskih Emiratov, UAE Team Emirates, za katero kolesari tudi slovenski as Tadej Pogačar. Kot so sporočili na uradni spletni strani, je 30-letni Britanec podpisal triletno pogodbo z veljavnostjo do konca leta 2025.

FRANKFURT - Rusija ne bo sodelovala v žrebu kvalifikacijskih skupin za nogometno evropsko prvenstvo leta 2024. Novico sta danes potrdili tako evropska krovna zveza Uefa kot ruska nogometna zveza RFS. Žreb skupin za kvalifikacije bo 9. oktobra v Frankfurtu. Kot je sporočila RFS, je odločitev, da Rusije ne bo v žrebu, posledica prepovedi nastopanja za vse ruske klube in reprezentance pod okriljem krovne zveze Uefe. Slednja je to sankcijo izrekla po ruskem vojaškem napadu na Ukrajino, Rusija se je nanjo neuspešno pritožila na športnem razsodišču Cas v Lozani. Na EP je že uvrščena Nemčija kot gostiteljica, za nastop pa se bo potegovalo še 53 članic Uefe. V kvalifikacijah jih bodo z žrebom razdelili na deset skupin, v sedmih bo po pet ekip, v treh pa po šest.

tb/lr/jz/am/ag/tb
© STA, 2022