Pregled - svet, 20. 9. (torek)

Ljubljana, 20. septembra - Pregled dogodkov v svetu v torek, 20. septembra.

NEW YORK - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob otvoritvi splošne razprave svetovnih voditeljev na 77. zasedanju Generalne skupščine ZN opozoril, da se na obzorju kaže "zima globalnega nezadovoljstva" zaradi naraščanja cen, podnebnih sprememb in spopadov, za kar je po njegovem edina rešitev sodelovanje. Glavna tema splošne razprave bo poleg podnebnih sprememb in razvoja tudi vojna v Ukrajini.

NEW YORK - EU mora še naprej zavračati "rusko propagando", je v ponedeljek iz New Yorka sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. S tem se je odzval na očitke ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je v preteklih tednih kritiziral implementacijo dogovora o izvozu ukrajinskega žita, češ da ta ne dosega revnih držav.

MOSKVA - Na proruskih separatističnih ozemljih v regijah Lugansk, Doneck in Herson na vzhodu Ukrajine naj bi med 23. in 27. septembrom potekali referendumi o priključitvi k Rusiji, kot so napovedali lokalni proruski predstavniki in ruski mediji. Do izvedbe referendumov prihaja v luči hitrega napredovanja ukrajinskih sil.

NEW YORK/WASHINGTON - V ZDA in Nemčiji so obsodili napovedane referendume proruskih separatistov v Ukrajini in napovedali, da ne bodo sprejeli njihovih rezultatov. Podobna obsodba je prispela tudi s strani generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga, ki je obenem opozoril, da gre za nov poskus stopnjevanja vojne v Ukrajini.

ANKARA/NEW YORK - V kolikor je cilj v Ukrajini trajen mir, bi Rusija Ukrajini morala vrniti zasedeno ozemlje, je v ponedeljek izjavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Podoben poziv je ponovil tudi v današnjem nagovoru na zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku, kjer je dejal, da mora trajen mir temeljiti na zaščiti ozemeljske celovitosti Ukrajine.

BRUSELJ - Češko predsedstvo Svetu EU si bo prizadevalo za kompromis o prehodu s soglasnega na večinsko odločanje na določenih področjih, je po zasedanju ministrov za zadeve EU povedal češki minister Mikulaš Bek. V tem kontekstu so ministri govorili tudi o možnosti uporabe t.i. premostitvenih klavzul, ki to omogočajo že v okviru obstoječih pogodb. Bek je dejal, da je treba pri tem upoštevati širšo sliko, v kateri je tudi širitev EU.

BRUSELJ - Območje evra je na tekočem računu plačilne bilance julija nepričakovano zabeležilo primanjkljaj v višini 19,86 milijarde evrov, potem ko je junija ustvarilo 4,24 milijarde evrov presežka, kažejo podatki Evropske centralne banke (ECB). Gre za največji zabeležen primanjkljaj po novembru 2008.

BRUSELJ/PRAGA - Svet EU je uradno potrdil dodatno finančno pomoč Ukrajini v višini pet milijard evrov, o kateri so se finančni ministri in guvernerji centralnih bank držav članic EU skupaj s predstavniki Evropske komisije in Evropske centralne banke (ECB) dogovorili na neformalnem zasedanju Sveta Ecofin 9. septembra v Pragi.

BUDIMPEŠTA/BRUSELJ - Madžarska vlada je v ponedeljek v parlamentarni postopek vložila prve v vrsti napovedanih predlogov zakonov, s katerimi naj bi izboljšala boj proti korupciji in si tako zagotovila dostop do milijardnih sredstev EU. Naslednji, obsežnejši zakonodajni paket naj bi sledil še ta teden, v veljavo pa naj bi spremembe stopile novembra.

LONDON - Britanci so se po ponedeljkovem pogrebu kraljice Elizabete II., ko se je življenje v Združenem kraljestvu v veliki meri ustavilo, vrnili v običajne tirnice. Zastave na vladnih poslopjih znova plapolajo na vrhu drogov, v teku pa je ogromna čistilna akcija. Kraljeva družina bo sicer žalovala še teden dni.

LONDON - Nova britanska premierka Liz Truss se je pred odhodom v New York na zasedanje Generalne skupščine ZN zavezala, da bo njena država Ukrajini prihodnje leto namenila najmanj 2,6 milijarde evrov vojaške pomoči. Premierka je tako obljubila, da bo Velika Britanija izenačila ali celo presegla letošnjo rekordno podporo, namenjeno Ukrajini.

STRASBOURG - Starša britanske deklice Madeleine McCann, ki je leta 2007 izginila med družinskimi počitnicami na Portugalskem, sta na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) izgubila tožbo, ki sta jo zaradi domnevne kršitve njune pravice do zasebnega in družinskega življenja sprožila proti portugalskemu inšpektorju, ki je sprva vodil preiskavo primera.

BEOGRAD - Na Zahodnem Balkanu te dni mediji poročajo o novem domnevnem non-paperju, ki zadeva normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino. Nemčija in Francija naj bi pripravili novi okvir dialoga med stranema, ki poteka pod okriljem Evropske unije in ki naj bi predvideval srbsko priznanje Kosova. Avtentičnosti dokumenta ni potrdil še nihče.

PODGORICA - Črnogorski predsednik Milo Đukanović je predlagal skrajšanje zakonodajnega obdobja in pozval k izvedbi predčasnih volitev, potem ko je konec avgusta po glasovanju o nezaupnici padla vlada premierja Dritana Abazovića, ki je bila izglasovana konec aprila. Odločitev o tem je sedaj v rokah predsednice črnogorskega parlamenta Danijele Đurović.

ANCONA - Tožilstvo v italijanskem mestu Ancona je začelo preiskavo okoliščin, povezanih s smrtonosnimi neurji, ki so prejšnji teden prizadela deželo Marke v osrednji Italiji in terjala najmanj 11 življenj. Po navedbah tožilstva regionalne oblasti med drugim niso sprožile opozorilnih alarmov. Medtem se nadaljuje iskalna akcija za osemletnim dečkom in 56-letno žensko, ki sta pogrešana od četrtka zvečer.

TOKIO - V močnem tajfunu Nanmadol na Japonskem so umrli štirje ljudje, še 114 je bilo poškodovanih, je sporočil tiskovni predstavnik vlade Hirozaku Matsuno. Tajfun, ki naj bi se do srede umaknil nad morje, je med drugim povzročil rekordne padavine, za kar devet milijonov ljudi v treh regijah na jugu države so oblasti odredile evakuacijo.

lkr/msc/blm/akt/rbi/vr/jav/rpe/spo/sk/rp/lkr
© STA, 2022