Pregled - Slovenija, 20. 9. (torek)

Ljubljana, 20. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 20. septembra.

LJUBLJANA - V SDS so vložili prvo interpelacijo v tem mandatu. Notranji ministrici Tatjani Bobnar očitajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj. Koalicija očitke zavrača kot neutemeljene, Bobnarjeva pa poudarja, da se interpelacije, ki ji očita solidarnost, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ne boji.

LJUBLJANA - Državni proračun bo v prihodnjih dveh letih največji poudarek dajal zdravstvu, zelenim politikam in trajnostnemu razvoju. Tako je sklenila vlada, ki je proračunske dokumente za leti 2023 in 2024 začela pripravljati že poleti, ponovno pa je o njih razpravljala na današnji seji, potem ko je Umar v četrtek objavil najnovejše gospodarske napovedi. V DZ jih bo poslala do 1. oktobra.

CELJE - Svet celjske bolnišnice se je seznanil z ugotovitvami izrednega internega strokovnega nadzora po zamenjavi dveh bolnikov iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem mostu. Do zamenjave je prišlo v triažnem prostoru urgentnega centra celjske bolnišnice, in sicer ob predaji bolnikov med reševalcema ZD Sevnica v triažo, je povedal vodja komisije za izredni strokovni nadzor Radko Komadina. Svet bolnišnice je obravnaval tudi odstopni izjavi direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja, ki sta ju dala po zamenjavi identitet bolnikov. Odstopa niso sprejeli, so sporočili iz bolnišnice.

LJUBLJANA - Zdravniški sindikat Fides je zbral skoraj 3500 podpisov za izstop zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema. S ponudbo vladne strani za pogajanja niso zadovoljni, ob tem poudarjajo, da se znotraj enotnega sistema plač niti ne bodo pogajali, je predsednik Konrad Kuštrin pojasnil pred izredno letno konferenco sindikata.

LJUBLJANA - Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) se je na seji seznanil s projekcijami poslovanja v obdobju 2022-2024. Projekcija primanjkljaja za prihodnje leto znaša več kot 500 milijonov evrov, zato od vlade pričakujejo pravno podlago za kritje primanjkljaja. Seznanili so se tudi s seznamom pristojnosti, ki jih organi upravljanja po julija sprejetem interventnem zakonu v zdravstvu nimajo več ali so spremenjene. Nasprotujejo enostranskim posegom v pristojnost organov upravljanja ZZZS. Predstavniki ZZZS se bodo zato predvidoma v petek sestali z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom.

LJUBLJANA - V ponedeljek so v Sloveniji ob 1061 PCR-testih in 10.620 hitrih antigenskih testih potrdili 3432 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 79 bolnikov, na intenzivni negi pa sedem. Umrli so trije bolniki, okuženi s koronavirusom.

LJUBLJANA - Kandidaturo za predsednika republike s podporo stranke Vesna in podpisi skoraj 3400 volivcev je vložil tudi kočevski župan Vladimir Prebilič. Med temami, ki jih bo izpostavljal v kampanji, izpostavlja trajnostni razvoj, mlade, decentralizacijo Slovenije in razgradnjo javnih sistemov.

BRDO PRI KRANJU - Gospodarska zbornica Slovenije je v okviru dneva inovativnosti že dvajsetič podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem. Na prireditvi, ki je tokrat potekala pod sloganom Z inovacijami presegamo meje, je podelila sedem zlatih, 23 srebrnih, 12 bronastih in tri posebna priznanja.

LJUBLJANA - Potem ko je v ponedeljek zaživela posebna spletna stran, ki v času draginje ponuja primerjavo cen osnovnih živil, nekateri trgovci opozarjajo na številne napake pri prvem popisu. V Hoferju in Tušu tako trdijo, da primerjava v več kategorijah ni zajela njihovih najcenejših izdelkov. Tudi sicer imajo trgovci več pripomb na metodologijo.

STRASBOURG - Slovenec Marko Bošnjak je bil v ponedeljek izvoljen za enega od dveh novih podpredsednikov Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP). Skupaj z drugim podpredsednikom, Georgesom Ravaranijem iz Luksemburga, bo položaj prevzel 1. novembra.

PODGORICA - Minister za obrambo Marjan Šarec se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Črni gori. Poleg pogovorov z delegacijo črnogorskega ministrskega kolega Raška Konjevića, kjer sta se oba zavezala k nadaljevanju dobrega sodelovanja, se je minister srečal tudi s predsednikom Milom Đukanovićem in odborom za obrambo črnogorske skupščine. Šarec je poudaril, da je Slovenija vedno podpirala mir in stabilnost v regiji.

SARAJEVO - Državni sekretar na MNZ Branko Lobnikar se je udeležil dvodnevne regionalne ministrske konference Sarajevski migracijski dialog. Danes je sodeloval v razpravi o sodelovanju pri upravljanju migracij, ob robu konference pa se je srečal tudi z ministrom za varnost BiH Selmom Cikotićem. Menil je, da se morajo vse države v regiji držati istih pravil, in poudaril nujnost uskladitve vizumskih režimov držav Zahodnega Balkana in EU.

IZOLA - Makroregionalne strategije so učinkovite in omogočajo povezovanje članic in nečlanic EU, reševanje političnih vprašanj, hkrati pa dajejo konkretne rezultate na lokalni ravni, so zatrjevali govorniki na slovesnem odprtju tedna sredozemske obale v Izoli. Dogodkov se udeležuje približno 150 predstavnikov držav jadransko-jonskega območja. Govorili bodo o akcijskem načrtu za zaščito Jadranskega in Jonskega morja.

BRUSELJ - Češko predsedstvo Svetu EU si bo prizadevalo za kompromis o prehodu s soglasnega na večinsko odločanje na določenih področjih, je po današnjem zasedanju ministrov za zadeve EU povedal češki minister Mikulaš Bek. Slovenija je po neuradnih informacijah zadržana do uporabe premostitvenih klavzul, ki že v okviru obstoječih pogodb omogočajo prehod s soglasnega odločanja na odločanje s kvalificirano večino, ter svari pred hitenjem glede spreminjanja temeljnih pogodb EU in sklica konvencije, ki bi bila potrebna za to.

LJUBLJANA - Ministrstvo za infrastrukturo je po reviziji postopka za izbor koncesionarjev za linijske avtobusne prevoznike spremenilo odločitev in namesto Arrive za peti oziroma pomurski sklop izbralo Avtobusni promet Murska Sobota. Arriva namreč ni dokazala, da lahko izpolni naročilo po pogodbeni ceni. Odločitev še ni pravnomočna.

LJUBLJANA - Ljubljanski občinski stanovanjski sklad je razpisal oddajo najemnih stanovanj za mlade do 29. leta starosti. Na voljo je 30 stanovanj v Ljubljani in na Vrhniki. Vloge sprejemajo od 13. septembra do vključno 13. oktobra, in sicer osebno na sedežu sklada. Na prejšnjih razpisih je bilo prosilcev okoli 10-krat več, kot je bilo na voljo stanovanj, večje zanimanje pričakujejo tudi tokrat. V tem primeru bodo najemnike izbrali z žrebom.

LJUBLJANA/VELENJE - Predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša je ob enih zjutraj na Twitterju objavil tri fotografije sodbe velenjskega okrajnega sodišča. Na eni od njih je vsebina javnega opravičila SD, ki ga je moral po sodbi objaviti zaradi svojih zapisov o "ukradeni judovski vili". V SD so v odzivu zapisali, da objava opravičila jasno kaže na Janševo priznanje za izrečene laži. Janša mora poleg opravičila SD plačati tudi 10.000 evrov odškodnine. V stranki pravijo, da odškodnine še ni poravnal.

LJUBLJANA - Nacionalni svet za kulturo je razpravo posvetil politiki glede samozaposlenih in nevladnih organizacij (NVO) v kulturi. Na razpravo so povabili predstavnike združenj z različnih umetniških področij, ki so predstavili njihovo delovanje in tudi več možnih predlogov pri iskanju možnosti za modernizacijo kulturnega sektorja.

LJUBLJANA - V Ljubljani se je začel festival eksperimentalne elektronske glasbe in zvočne umetnosti Sonica. Do nedelje bo povezal pet prizorišč, na katerih se bodo vrstili zvočni dogodki, instalacije, avdiovizualni performansi, koncerti in konferenca. Sodelovalo bo več kot 20 mednarodnih in domačih umetnikov.

REKA - Dokumentarec Iskre v času je na reškem filmskem festivalu prejel glavno nagrado žirije, Jurij Gruden pa je prejel tudi nagrado za najboljšo režijo.

moz/moz
© STA, 2022