Pregled - Slovenija, 19. 9. (ponedeljek)

Ljubljana, 19. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 19. septembra.

LJUBLJANA/BERLIN - Slovenski premier Robert Golob je v telefonskem pogovoru z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem dosegel dogovor za izmenjavo vojaških vozil - 28 slovenskih tankov tipa M55S bo šlo v Ukrajino, 40 nemških transportnih vozil pa v Slovenijo, so sporočili iz premierjevega kabineta. Slovenija naj bi tako iz Nemčije dobila 35 težkih osemkolesnih nakladalnih tovornjakov in pet težkih osemkolesnih vodnih cistern. Golob in Scholz sta sicer izmenjala tudi poglede na energetsko krizo in se zavzela za hitro odzivanje EU in solidarnost med članicami, razpravljala pa sta tudi o položaju na Zahodnem Balkanu.

LJUBLJANA - V okviru vladnih ukrepov za naslovitev draginje je zaživela spletna stran, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil in lažjo izbiro med primerljivimi izdelki. Prvi popis cen je pokazal, da je razkorak med najcenejšo in najdražjo košarico v državi znašal skoraj 11 evrov in da je košarica na Hrvaškem lahko cenejša še za 15 evrov. Vlada želi s primerjavo porazdeliti breme po celotni verigi, če to ne bo dovolj, bo zahtevala cene od vseh deležnikov v prehranski verigi, kar pa ne bo javno, je na predstavitvi povedala kmetijska ministrica Irena Šinko.

LJUBLJANA - Primerjanje cen živil, kot ga je zastavila vlada, ne more prinesti dobrih rezultatov, je ocenil predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič. Meni, da bi moralo biti na embalaži izdelka navedeno, kakšen delež končne cene odpade na posameznega deležnika v verigi. Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah pa je mnenja, da bo čas pokazal, ali bo primerjalnik maloprodajnih cen osnovnih živil pri petih trgovcih dosegel namen - pomagati potrošnikom pri optimalnem nakupu košarice živil. Prehranskega varuha Igorja Hrovatiča medtem skrbi morebiten pritisk na primarne pridelovalce hrane.

OSILNICA/KOSTEL - Minister za okolje in prostor Uroš Brežan si je popoldne ogledal razmere in škodo, ki jo je povzročila vremenska ujma v občinah Osilnica in Kostel. Ob tem so se z županjo Osilnice Alenko Kovač ter županom Kostela Ivanom Črnkovičem strinjali, da bo škoda, ki jo je povzročila ujma v državi, najverjetneje presegla 3,5 milijona evrov, kar pomeni, da bodo izpolnjeni pogoji za pomoč države po ujmah.

LONDON - Slovenski predsednik Borut Pahor se je na povabilo novega britanskega kralja Karla III. in članov kraljeve družine udeležil pogrebne slovesnosti, s katero so se v Združenem kraljestvu poslovili od priljubljene kraljice Elizabete II. Na slovesnosti je bilo več kot sto tujih voditeljev in številni drugi visoki predstavniki. V času pogreba je bila med 12. in 14. uro pred predsedniško palačo, vlado in poslopjem državnega zbora v Sloveniji zastava spuščena na pol droga.

LJUBLJANA - Vlada in sindikati javnega sektorja so v pogajanjih zbližali svoja stališča. Odprto ostaja še vprašanje, s katerim mesecem prihodnje leto bi vsem zaposlenim v javnem sektorju plače dvignili za en plačni razred. So pa dosegli dogovor, da se z oktobrsko plačo vsem javnim uslužbencem plača poviša za 4,5 odstotka, nadomestilo za prehrano pa se zviša na 6,15 evrov.Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pričakuje, da bodo prihodnji ponedeljek dogovor že parafirali.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela sklep o vložitvi intervencije Slovenije v postopku Ukrajine zoper Rusijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP). Ukrajina v postopku trdi in dokazuje, da je Rusija nezakonito zasedla del njenega ozemlja, katerega zasedba še vedno traja. Slovenija bo tako podprla Ukrajino, ki je 23. junija letos vložila tožbo zoper Rusko federacijo zaradi množičnih kršitev konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ob vojaški zasedbi ukrajinskega ozemlja, ki jo je Rusija začela 24. februarja.

LJUBLJANA - Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo vrsto ukrepov za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije. Med drugim želi olajšati umeščanje sončnih, pa tudi vetrnih elektrarn v prostor. V prometu pa bi prehod na alternativna goriva spodbujalo z uvedbo prispevka, ki bi ga lastniki vozil plačali ob vsakokratni registraciji vozila.

LJUBLJANA - V okviru Evropskega tedna mobilnosti bo železniški potniški promet v četrtek brezplačen, je napovedal infrastrukturni minister Bojan Kumer. Kot je dejal, z velikim veseljem opaža, da število kilometrov, ki jih opravimo na trajnostni način, narašča. Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je medtem izpostavil, da je trajnostna mobilnost povezana s kakovostjo.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je imenovala dve posebni odposlanki in tri posebne odposlance, in sicer za prihodnost Evrope, za Varnostni svet ZN, za Zahodni Balkan ter za podnebno in vodno diplomacijo. Na ta način želi ministrica zagotoviti prepoznavno in dejavno vlogo na nekaterih prednostnih področjih nove zunanje politike Slovenije. Gre za karierne diplomate, redno zaposlene na MZZ, ki imajo bogate mednarodne izkušnje, so še dodali na ministrstvu.

LJUBLJANA - Novinarski sindikati Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bodo stavko, v kateri med drugim zahtevajo novinarsko avtonomijo, zaostrili. Celodnevna opozorilna stavka bo 26. septembra. Tako se je stavkovni odbor odločil zaradi vse težjih razmer na zavodu in neuspešnosti dozdajšnjih pogajanj, so zapisali v odboru.

LJUBLJANA - V nedeljo so v Sloveniji ob 479 PCR-testih in 2413 hitrih antigenskih testih potrdili 590 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v nedeljo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 72 bolnikov, na intenzivni negi pa šest. Od vključno petka so umrli štirje bolniki s potrjeno koronavirusno okužbo.

NOVA GORICA - Negospodarno ravnanje sedanje uprave, negospodarne investicije, znižanje vrednosti podjetja ter manipuliranje v komuniciranju z zaposlenimi in javnostjo so nekateri od očitkov, zaradi katerih je Sindikat igralniških delavcev Slovenije v Hitu napovedal stavko. Sindikat je na upravo naslovil 18 zahtev, med katerimi je tudi zahteva po njenem odstopu. Stavka se bo začela 30. septembra, če prej ne bo dogovora. Razlogov za stavko ni, se je odzval predsednik uprave Hita Tomaž Repinc. Kot je dodal, se bodo že v tem tednu sestali s predstavniki sindikata in se skušali dogovoriti, da do stavke ne bi prišlo.

VELENJE - Predstavniku Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije Asmirju Bećareviću grozi odpoved iz krivdnih razlogov. Po navedbah podjetja naj bi kršil bolniški stalež, po oceni sindikata pa je postopek stekel izključno zaradi njegovega sindikalnega dela.

LJUBLJANA - Na vrtu Društva slovenskih pisateljev so odkrili kip pisatelja in dramatika Petra Božiča ob letošnji 90-letnici njegovega rojstva. Ob obletnici pa je pri založbi Beletrina izšla knjiga Ko oblasti sploh ni, ki vsebuje avtorjeve še neobjavljene spomine na Ljubljano v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja.

LJUBLJANA - Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je objavil odprti poziv, s katerim vabi k oddaji predlogov za predstavitev v slovenskem paviljonu na 18. mednarodni razstavi arhitekture v Benetkah. Arhitekturni bienale bo potekal prihodnje leto med 20. majem in 26. novembrom. Rok za oddajo projektov je 13. oktober.

MARIBOR - Letošnjo, 26. večernico prejme Maša Ogrizek za knjigo Lisičja luna. Avtorica v fantastični pripovedi v izmišljenem svetu mladega bralca ne poskuša pritegniti z literarnimi posnetki posebnih učinkov ali z eksotiko, pač pa ga povabi, da stopi k razmišljanju o naravi časa, odnosu do smrti, usode, svobode, skupnosti, narave, je zapisala žirija.

mo/mo
© STA, 2022