Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 19. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

OSILNICA/KOSTEL - V občinah Osilnica in Kostel po umiritvi razmer nadaljujejo odpravljanje škode. Ta bo po prvih ocenah za občini z razmeroma nizkima proračunoma visoka. Na zaprosilo občin pri čiščenju pomaga tudi Slovenska vojska, popoldne pa si je razmere ogledal minister za okolje in prostor Uroš Brežan. Na terenu pomaga 58 pripadnic in pripadnikov vojske s šestimi tovornimi, šestimi terenskimi vozili ter bagrom. Slovenska vojska bo na terenu prisotna tudi v prihodnjih dneh, vsaj do srede, ko bo znana natančnejša ocena potrebne sanacije.

LJUBLJANA - V okviru vladnih ukrepov za naslovitev draginje je zaživela spletna stran, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil in lažjo izbiro med primerljivimi izdelki. Vlada želi s tem porazdeliti breme po celotni verigi, če to ne bo dovolj, bo zahtevala cene od vseh deležnikov v prehranski verigi, kar pa ne bo javno, je na predstavitvi povedala kmetijska ministrica Irena Šinko.

LJUBLJANA - Primerjanje cen živil, kot ga je zastavila vlada, ne more prinesti dobrih rezultatov, je ocenil predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič. Meni, da bi moralo biti na embalaži izdelka navedeno, kakšen delež končne cene odpade na posameznega deležnika v verigi. Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah pa je mnenja, da bo čas pokazal, ali bo primerjalnik maloprodajnih cen osnovnih živil pri petih trgovcih dosegel namen - pomagati potrošnikom pri optimalnem nakupu košarice živil.

LONDON - Slovenski predsednik Borut Pahor se na povabilo novega britanskega kralja Karla III. in članov kraljeve družine udeležuje pogrebne slovesnosti, s katero se bodo v Združenem kraljestvu poslovili od priljubljene kraljice Elizabete II. Na slovesnosti je prisotnih več kot sto tujih voditeljev in številni drugi visoki predstavniki. V času pogreba je bila med 12. in 14. uro pred predsedniško palačo, vlado in poslopjem državnega zbora v Sloveniji zastava spuščena na pol droga.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je imenovala dve posebni odposlanki in tri posebne odposlance, in sicer za prihodnost Evrope, za Varnostni svet ZN, za Zahodni Balkan ter za podnebno in vodno diplomacijo. Na ta način želi ministrica zagotoviti prepoznavno in dejavno vlogo na nekaterih prednostnih področjih nove zunanje politike Slovenije. Gre za karierne diplomate, redno zaposlene na MZZ, ki imajo bogate mednarodne izkušnje, so še dodali na ministrstvu.

LJUBLJANA - V okviru Evropskega tedna mobilnosti bo železniški potniški promet v četrtek brezplačen, je napovedal infrastrukturni minister Bojan Kumer. Kot je dejal, z velikim veseljem opaža, da število kilometrov, ki jih opravimo na trajnostni način, narašča. Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je medtem izpostavil, da je trajnostna mobilnost povezana s kakovostjo.

NOVA GORICA - Negospodarno ravnanje sedanje uprave, negospodarne investicije, znižanje vrednosti podjetja ter manipuliranje v komuniciranju z zaposlenimi in javnostjo so nekateri od očitkov, zaradi katerih je Sindikat igralniških delavcev Slovenije v Hitu napovedal stavko. Sindikat je na upravo naslovil 18 zahtev, med katerimi je tudi zahteva po njenem odstopu. Stavka se bo začela 30. septembra, če prej ne bo dogovora. Razlogov za stavko ni, se je odzval predsednik uprave Hita Tomaž Repinc. Kot je dodal, se bodo že v tem tednu sestali s predstavniki sindikata in se skušali dogovoriti, da do stavke ne bi prišlo.

VELENJE - Predstavniku Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije Asmirju Bećareviću grozi odpoved iz krivdnih razlogov. Po navedbah podjetja naj bi kršil bolniški stalež, po oceni sindikata pa je postopek stekel izključno zaradi njegovega sindikalnega dela.

LJUBLJANA - Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough svari, da je poslanstvo zavoda mogoče zagotoviti le ob njegovi finančni stabilnosti, kar pa brez dviga prispevka RTV ali izdatnega proračunskega finančnega vložka z letom 2023 ne bo več mogoče doseči. Premierja Roberta Goloba prosi za sestanek, kjer bi v dialogu skušali najti rešitev v skupno dobro.

LJUBLJANA - Policija je v prvih osmih mesecih letos obravnavala 11.409 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za skoraj 93 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je teh bilo 5914. Kot je razvidno iz policijske statistike, je med njimi še naprej največ prebežnikov iz Afganistana, Bangladeša in Pakistana.

CELJE - Na celjskem okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok za 66-letnega Branka Krkleca iz naselja Škofija na območju občine Šmarje pri Jelšah, ki mu tožilstvo očita umor dveh pomočnikov sodnega izvršitelja februarja letos. Krklec je na naroku povedal, da ne priznava krivde za omenjena umora. Sojenje naj bi se tako začelo 9. novembra.

MARIBOR - Letošnjo, 26. večernico prejme Maša Ogrizek za knjigo Lisičja luna. Avtorica v fantastični pripovedi v izmišljenem svetu mladega bralca ne poskuša pritegniti z literarnimi posnetki posebnih učinkov ali z eksotiko, pač pa ga povabi, da stopi k razmišljanju o naravi časa, odnosu do smrti, usode, svobode, skupnosti, narave, je zapisala žirija.

MARIBOR - Žirija mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc, ki se je v nedeljo zaključil v Mariboru, je letošnji naziv Dokudoc izbrani podelila celovečernemu filmu Sarajevo safari v režiji Mirana Zupaniča. Prvič so podelili ta naziv tudi kratkometražnemu filmu, ki ga je prejelo Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić.

LJUBLJANA - Kinodvor je v okviru mednarodnega projekta z novim šolskim letom omogočil dostop do filmov otrokom in mladim, ki se zdravijo v bolnišnicah. Prek spletne platforme Film v bolnici ponuja izbor kakovostnih filmov različnih dolžin, zvrsti in žanrov za različne starostne skupine.

apo/apo
© STA, 2022