Tuje tiskovne agencije o Sloveniji (17. in 18. 9.)

Ljubljana, 18. septembra - Tuje tiskovne agencije so med drugim poročale o tem, da je predor Karavanke od sobote spet prevozen za vsa vozila, tudi za avtobuse in tovornjake. Pisale so še o tem, da se bo pogreba pokojne britanske kraljice Elizabete II. med drugimi udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ter o snegu, ki je pobelil Kredarico in Kanin.

Avstrijska tiskovna agencija APA je poročala o tem, da je predor Karavanke zopet prevozen za vsa vozila. Čeprav je bilo še v petek rečeno, da bo odprava poškodbe prezračevalnega sistema trajala več tednov, je bil predor že v soboto zopet prevozen tudi za avtobuse in tovorna vozila nad 3,5 tone največje dovoljene mase.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je pisala o tem, da so bodo pogreba britanske kraljice Elizabete II. udeležili tudi številni voditelji balkanskih držav, med drugim tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Srbska tiskovna agencija Tanjug je poročala o tem, da je v gorah severozahodne Slovenije zapadel prvi sneg. Snežilo je na Kredarici in na Kaninu, prve snežinke pa so se med dežne kaplje pomešale tudi na Krvavcu, Vršiču in Uršlji gori.

Hrvaška tiskovna agencija Hina je pisala o tem, da je slovenski dokumentarni film Iskre v času režiserja Jurija Grudna zmagovalec velike nagrade šestega Festivala zgodovinskega filma na Reki. Film predstavlja nastanek, rast in propad slovenskega informacijsko-tehnološkega giganta Iskra Delta.

Ansa je poročala tudi o tem, da bodo v nedeljo zvečer, dobri dve leti po tem, ko je ta prenehala z delovanjem, porušili škedenjsko železarno v Trstu.

zzg/mo
© STA, 2022