Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 18. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

OSILNICA/KOSTEL/ČRNOMELJ - Razmere v Osilnici in Kostelu se po dveh dnevih padavin, ki so povzročile obilne poplave, umirjajo, saj se Kolpa z okoliškimi pritoki počasi vrača nazaj v strugo. Dostop do Osilnice je še vedno mogoč le preko Hrvaške, dostop prek Strme rebri ostaja zaprt. V obeh občinah je treba prekuhavati vodo. Ukrep prekuhavanja vode velja tudi za Črnomelj.

LJUBLJANA/LOGATEC - Center za obveščanje je v soboto v zvezi z vremenskim dogajanjem po celotni Sloveniji prejel prijave o 95 dogodkih v 39 občinah. Aktiviranih je bilo 48 prostovoljnih gasilskih društev in šest poklicnih enot. Gasilci so med drugim črpali vodo iz gasilskega doma v Dobličah v občini Črnomelj, nakupovalnega centra v Sinji Gorici v občini Vrhnika in iz doma za starejše v Logatcu. Razmere se sicer povsod umirjajo.

LONDON/LJUBLJANA - Številni tuji voditelji, med njimi slovenski predsednik Borut Pahor, se bodo zbrali v Londonu, kjer se bodo v ponedeljek udeležili pogreba pokojne britanske kraljice Elizabete II. Pred tem se bodo pokojni monarhinji danes popoldne poklonili v žalnem mimohodu ob njeni krsti, zvečer pa jih bo sprejel novi kralj Karel III.

BRUSELJ - Evropska komisija državam članicam EU predlaga, da se Madžarski zamrzne evropska sredstva v višini okoli 7,5 milijarde evrov, je danes sporočil evropski komisar za proračun Johannes Hahn. Komisija se je za to odločila zaradi pomanjkljivosti na področjih javnega naročanja in boja proti korupciji, ki predstavljajo tveganje za proračun EU.

CELJE - Na celjskem sejmišču poteka še zadnji dan 54. Mednarodnega sejma obrti in podjetništva. Na njem se od srede neposredno in prek zastopanih podjetij predstavlja blizu 1000 razstavljavcev iz 20 držav, rdeča nit je tokrat trajnostna prihodnost s poudarkom na samooskrbi.

NOVO MESTO - Na stičišču Pugljeve ulice in Župančičevega sprehajališča v Novem mestu so odkrili obeležje, ki so ga postavili ob 100-letnici Knafelčeve planinske markacije. Iznajditelj markacije z rdečim kolobarjem in sredinsko belo piko Alojz Knafelc, leta 1922 načelnik markacijskega odbora Slovenskega planinskega društva, se je namreč rodil v Novem mestu.

BOHINJ - Turistično društvo Bohinj je pripravilo tradicionalni Kravji bal. Gre za najstarejšo prireditev v Bohinju, ki je bila do petdesetih let prejšnjega stoletja predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone. Danes je Kravji bal ena izmed največjih prireditev v Bohinju.

LJUBLJANA - V soboto so v Sloveniji ob 413 PCR-testih in 2055 hitrih antigenskih testih potrdili 764 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Po oceni inštituta je v državi 25.585 aktivnih primerov okužbe, kar je 252 več kot dan prej.

vpu/vpu
© STA, 2022