Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 18. septembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRUSELJ - Evropska komisija državam članicam EU predlaga, da se Madžarski zamrzne evropska sredstva v višini okoli 7,5 milijarde evrov, namenjena kohezijski politiki, je sporočil evropski komisar za proračun Johannes Hahn. Za ukrepanje se je po komisarjevih besedah odločila zaradi pomanjkljivosti na področjih javnega naročanja, boja proti korupciji in pregona kaznivih dejanj. Svet EU, v katerem so države članice, ima zdaj en oziroma največ tri mesece časa, da odloči o predlogu za zamrznitev sredstev. Za potrditev je potrebna kvalificirana večina. Zamrznitvi se obeta potrditev.

TAIPEI - Jugovzhodni del Tajvana je stresel močan potresni sunek magnitude 7,2, je sporočil ameriški seizmološki urad USGS. Potres je imel središče kakih 50 kilometrov severno od mesta Taitung na globini desetih kilometrov. Območje je stresel ob 14.44 po lokalnem času (8.44 po srednjeevropskem). Z otoka že prihajajo prvi posnetki o škodi, ki je očitno zelo obsežna. Več stavb je močno poškodovanih, prav tako mostov. Sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov.

TALLINN - Vojaški odbor zveze Nato enotno podpira pomoč Ukrajini v boju proti ruski agresiji, je v soboto sporočil predsedujoči temu najvišjemu vojaškemu organu Nata, admiral Rob Bauer. Poudaril je, da je pomoč Zahoda Ukrajini v orožju in vojaški opremi ključna za njen boj in pomembno vpliva na razmere na bojišču. Generali članic zveze Nato so se v Tallinnu sestali po novicah o velikih uspehih, ki jih je dosegla ukrajinska vojska v protiofenzivi na vzhodu države. Ruske sile so se bile prisiljene umakniti in so izgubile veliko zasedenega ozemlja.

ZAPOROŽJE - Ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju je ponovno priključena na državno omrežje, je v soboto sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo IAEA. Obnovljena 750-kilovoltna linija zdaj največji evropski jedrski elektrarni zagotavlja električno energijo, ki jo potrebuje za hlajenje reaktorja in druge bistvene varnostne funkcije, je sporočila agencija. Elektrarna, ki jo je zasedla Rusija, je bila zaradi obstreljevanja od prejšnjega tedna odklopljena, kar je povečalo nevarnost nesreče.

LONDON - Osem vnukov pokojne britanske kraljice Elizabete II. je v soboto skupaj s kraljem Karlom III. bedelo ob njeni krsti v Westminstrski palači, medtem ko se je skozi dvorano vila nepregledna vrsta ljudi, ki so se še zadnjič poslovili od priljubljene kraljice. Medtem je v London prispel ameriški predsednik Joe Biden, pa tudi drugi voditelji. Predvidoma zvečer se bo udeležil sprejema pri kralju Karlu III. Tam bo predvidoma tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

BEOGRAD - Srbska premierka Ana Brnabić je na sobotni izredni novinarski konferenci ob Paradi ponosa v sklopu Europrida 2022 izrazila hvaležnost državljanom Srbije, da so pokazali razumevanje za pozive države k strpnosti. Dodala je, da je ponosna, da je dan minil brez večjih incidentov. Brnabićeva je po tednih pritiskov iz tujine v soboto tik pred dogodkom vendarle dovolila, da se v Beogradu odvije Parada ponosa.

BIŠKEK/DUŠANBE - Število smrtnih žrtev spopadov na meji med Tadžikistanom in Kirgizistanom se je povečalo na 36, je sporočilo kirgizistansko ministrstvo za zdravje. Poleg tega je bilo v spopadih ranjenih 134 ljudi, je ministrstvo navedlo v izjavi.

NIKOZIJA - Podnebne spremembe bi lahko imele uničujoče posledice za okoli 400 milijonov ljudi v vzhodnem Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu, kjer temperature naraščajo dvakrat hitreje od svetovnega povprečja. Na tem območju bi se lahko temperature do konca stoletja dvignile za do pet stopinj Celzija, kaže poročilo Ciprskega inštituta in Inštituta Maxa Plancka.

RABAT - Maroko in Nigerija sta ta teden podpisala memorandum o soglasju za razvoj plinskega projekta, ki predvideva izgradnjo 5600 kilometrov dolgega plinovoda. Ta naj bi potekal preko 13 držav vzdolž zahodnoafriške obale, prek njega pa bi plin iz Nigerije prek Maroka dobavljali zahodnoafriškim državam in ga izvažali v Evropo, sta po podpisu sporočili strani.

PEKING - V nesreči avtobusa na jugozahodu Kitajske je umrlo 27 ljudi, kar je najhujša nesreča v državi letos, je sporočila tamkajšnja policija. Do nesreče je prišlo na avtocesti v pokrajini Guizhou. Avtobus se je iz doslej še neznanega vzroka prevrnil na bok.

ms/ms
© STA, 2022