Pregled - šport, 15. 9. (četrtek)

Ljubljana, 15. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v Sloveniji in svetu v četrtek, 15. septembra.

SOFIJA - Jekaterina Vedenejeva je na svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki v Sofiji za Slovenijo dosegla zgodovinski uspeh. Nov mejnik za ta šport je Rusinja, ki od leta 2018 zastopa slovenske barve, dosegla v finalu s trakom, ko je z 29,900 točke osvojila bronasto kolajno, prvo na SP. To je za 28-letno Vedenejevo brez dvoma krona dolge kariere. Najstarejša tekmovalka tega SP je sestavo s trakom izvedla brez velike napake in prejela oceno 29,900 točke. Isto oceno je za njo prejela tudi Izraelka Adi Asya Katz, vendar je kolajna po zaslugi boljše izvedbe pripadla Vedenejevi, ki je bila v sredo v finalu žoge šesta, s kiji (29,450) pa je danes zasedla osmo mesto. Še tretjo zlato kolajno tega SP je osvojila Italijanka Sofia Raffaeli (32,650), srebrna pa je bila domačinka Stiliana Nikolova (31,850).

VROCLAV - Slovenska strelka Živa Dvoršak je na evropskem prvenstvu na 25 in 50 metrov v Vroclavu osvojila sedmo mesto v olimpijski disciplini malokalibrska puška trojni položaj 50 m. Enaintridesetletna Ljubljančanka je v finalu osmih najboljših strelk iz kvalifikacijskega dela zadela 304,4 kroga. Zlato kolajno je osvojila Danka Rikke Maeng Ibsen.

PORTOROŽ - Slovenska teniška igralka Kaja Juvan je izpadla v drugem krogu domačega turnirja WTA Zavarovalnica Sava v Portorožu. Na turnirju z nagradnim skladom 251.750 ameriških dolarjev je bila s 5:7, 6:2, 7:6 (5) boljša branilka naslova Jasmine Paolini iz Italije. Dvoboj je trajal dve uri in 21 minut. Pred tem je na osrednjem igrišču izpadla tudi prva nosilka Emma Raducanu iz Velike Britanije. S 7:5, 0:6, 6:3 jo je premagala Nemka Anna-Lena Friedsam. Izpadla je tudi Andreja Klepač, in sicer v četrtfinalu v konkurenci dvojic. Skupaj z Nemko Lauro Siegemund je morala priznati premoč britansko-ruski navezi Harriet Dart/Aleksandra Panova. Tekmici sta bili po uri in 27 minutah boljši s 7:5, 6:2.

ALBORG - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so na današnji uvodni tekmi skupinskega dela evropske lige prvakov na Danskem izgubili proti Aalborgu z 32:36 (17:20). Celjska ekipa bo v prihodnjem krogu v sredo, 21. septembra, gostila nemški Kiel.

LJUBLJANA - Slovenski kolesar Matej Mohorič bo še naprej tekmoval pri ekipi Bahrain-Victorious. Kot je ekipa zapisala na družbenih omrežjih, je 27-letnik podpisal pogodbo do konca sezone 2025.

IZMIR - Slovenska jadralca Tina Mrak in Jakob Božič sta 14. po prvih dveh finalnih regatah evropskega prvenstva v razredu 470 v turškem kraju Cesme. Po zadnjih treh kvalifikacijskih regatah v sredo sta z 21. mesta napredovala na 15. mesto, ki sta ga po 18. in šestem mestu v šesti in sedmi regati še izboljšala. Vodstvo sta spet prevzeli španski jadrnici.

LJUBLJANA - Švicarski teniški zvezdnik Roger Federer je na družbenem omrežju Instagram potrdil, da bo pri 41 letih končal bogato kariero. To se bo zgodilo po Laverjevem pokalu prihodnji teden.

ag/lr/zza/alz/ad/jz/lr
© STA, 2022