Pregled - svet, 15. 9. (četrtek)

Ljubljana, 15. septembra - Pregled dogodkov v svetu v četrtku, 15. septembra.

STRASBOURG - Potem ko so evropski poslanci v sredo izrazili zaskrbljenost nad stanjem demokracije na Madžarskem, so danes v poročilu obsodili "namerna in sistematična prizadevanja madžarske vlade za spodkopavanje evropskih vrednot" in zahtevali ukrepanje po 7. členu pogodbe o EU. To v skrajnem primeru pomeni odvzem glasovalnih pravic kršiteljici vrednot EU. Po mnenju evroposlancev je pomanjkanje odločnega ukrepanja EU prispevalo k nastanku "hibridnega režima volilne avtokracije" na Madžarskem, torej ustavnega sistema, v katerem potekajo volitve, toda brez spoštovanja demokratičnih norm in standardov.

STRASBOURG - Evropski parlament je v poročilu o stanju na področju temeljnih pravic za obdobje 2020-2021 izrazil zaskrbljenost glede več področij in države članice pozval k zaščiti evropskih vrednot. V poročilu izpostavljajo tudi zaskrbljenost zaradi razmer na področju svobode medijev v Sloveniji. Evropski poslanci so obenem izrazili zaskrbljenost zaradi vpliva ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 na demokracijo in temeljne svoboščine. Poleg tega obžalujejo, da v nekaterih državah članicah prihaja do stalnih kršitev vladavine prava. Do več držav so bili kritični zaradi nazadovanja na področju pravic žensk. Obsodili so še nasilno zavračanje in nasilje nad migranti na mejah. Evropska agencija za zunanje meje Frontex naj ustavi delovanje v državah, kjer prihaja do tega, so pozvali.

KIJEV - Pristopni proces Ukrajine k Evropski uniji je na dobri poti, je v Kijevu dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je Ukrajini čestitala tudi za nedavne uspehe na bojišču. Državam EU je priporočila, naj še naprej dobavljajo orožje Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na skupni novinarski konferenci dejal, da se Ukrajina želi pridružiti še evropskemu enotnemu trgu.

SAMARKAND - Ruski predsednik Vladimir Putin je na srečanju s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom v Uzbekistanu obsodil poskuse ustvarjanja "enopolarnega sveta" in pohvalil uravnoteženo držo Kitajske glede Ukrajine. Ob tem se je zavezal k polni podpori Kitajske v zvezi s tajvanskim vprašanjem. Putin in Xi sta se nazadnje srečala v začetku februarja v Pekingu na otvoritvi zimskih olimpijskih iger. Od takrat sta ohranjala stike prek telefonskih pogovorov.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je bil ob vračanju iz obiska v regiji Harkov udeležen v prometni nesreči, ko je v vozilo, v katerem se je prevažal skozi Kijev, trčil drug avto. Zelenski v nesreči ni bil huje poškodovan, je davi sporočil njegov tiskovni predstavnik in dodal, da bodo okoliščine nesreče preiskali policisti.

KRIVI ROG - V mestu Krivi Rog v osrednji Ukrajini je zaradi ruskega obstreljevanja glavnega jezu tamkajšnjega akumulacijskega jezera poplavilo 112 hiš, so sporočile lokalne oblasti. V Kijevu so zaradi napada že v sredo opozorili pred morebitnimi poplavami v omenjenem mestu. Razmere naj bi bile zdaj pod nadzorom, žrtev pa naj ne bi bilo.

LONDON - V središču Londona in ob reki Temzi se vijejo dolge vrste tisočev ljudi, ki tudi po več ur čakajo, da se bodo lahko ob krsti poslovili od pokojne kraljice Elizabete II. Javnost se od priljubljene kraljice v dvorani Westminster v poslopju britanskega parlamenta lahko poslovi do ponedeljka zjutraj. Dvorana, kjer je krsta s kraljičinimi posmrtnimi ostanki, je odprta 24 ur na dan.

EREVAN/BAKU - Po večdnevnih spopadih med armenskimi in azerbajdžanskimi silami v Gorskem Karabahu in več domnevnih kršitvah torkovega dogovora o prekinitvi ognja na obeh straneh so oblasti v Armeniji sporočile, da sta državi v sodelovanju z mednarodno skupnostjo dosegli nov dogovor o prekinitvi sovražnosti, ki je začel veljati v sredo zvečer. Armenski premier Nikol Pašinjan je parlamentu poročal, da je bilo v spopadih po zadnjih podatkih doslej ubitih več kot sto Armencev in da je Azerbajdžan zasedel okoli 50 kvadratnih kilometrov ozemlja. Iz Bakuja so medtem sporočili, da je v spopadih umrlo 71 njihovih vojakov.

STOCKHOLM - Švedska premierka Magdalena Andersson je po tesni zmagi desnega tabora na nedeljskih parlamentarnih volitvah uradno odstopila s položaja. Predstavniki štirih desnih strank so se že sešli na pogajanjih in poudarili, da se nameravajo o temeljih za novo vlado dogovoriti v desetih dneh.

RAMALA - Na Zahodnem bregu je bil v spopadih z izraelsko vojsko blizu Dženina ubit palestinski najstnik Udaj Salah, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Po navedbah ministrstva so izraelski vojaki 17-letnega Palestinca ustrelili v glavo. Šlo naj bi za odziv na umor izraelskega častnika med sredinimi oboroženimi spopadi, za katerega je odgovornost prevzelo oboroženo krilo gibanja Fatah, Brigade mučenikov al Akse.

WASHINGTON/TAIPEI - Odbor ameriškega senata je v sredo odobril zakon, ki bo znatno povečal vojaško pomoč ZDA Tajvanu. Skladno z njim naj bi ta v štirih letih znašala 4,5 milijarde dolarjev, zakon pa določa tudi sankcije proti Pekingu, v kolikor bi Kitajska s silo poskušala zavzeti otok. Zakon morata zdaj potrditi še oba doma ameriškega kongresa. V Pekingu so že izrazili kritiko na račun te poteze Washingtona.

BRUSELJ - Sopredsedujoča skupini Zelenih v Evropskem parlamentu Ska Keller je v sredo zvečer odstopila s položaja. Kot je po poročanju medijev pojasnila v Strasbourgu, želi skupini dati dovolj časa, da se z novim vodstvom pripravi na evropske volitve leta 2024. Do izvolitve naslednika Kellerjeve bo skupino vodil drugi sopredsedujoči Philippe Lamberts. Kellerjeva bo sicer ostala evropska poslanka.

SARAJEVO/ZAGREB - Ministrica za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Bisera Turković je na Hrvaško naslovila demaršo zaradi domnevne izjave hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, v kateri naj bi zanikal genocid nad Bošnjaki v Srebrenici. Njegovo domnevno izjavo so obsodili številni politiki v BiH in nevladne organizacije. V uradu hrvaškega predsednika so obtožbe zavrnili kot laž, ki je ne želijo komentirati.

MOSKVA - Rusko vrhovno sodišče je razveljavilo dovoljenje za spletno objavljanje neodvisnega časnika Nova Gazeta. Današnja odločitev je sledila sodbam, s katerimi je sodišče na začetku tega meseca časniku odvzelo dovoljenje za tiskano izdajo. Vsi glavni neodvisni mediji, vključno z radijsko postajo Odmev Moskve in televizijskim kanalom Dožd, so bili v Rusiji ukinjeni oziroma so prekinili svoje delovanje v državi.

CHICAGO - Ameriška zvezna porota v Chicagu je v sredo nekdanjega R&B zvezdnika, 55-letnega R. Kellyja spoznala za krivega v treh točkah obtožnice, povezanih z otroško pornografijo in v treh točkah, ki ga bremenijo spolne zlorabe otrok. R. Kelly je bil zaradi podobnih obtožb že junija v New Yorku obsojen na 30 let zapora.

akt/akt
© STA, 2022